«Κόκκινο» Υφυπουργείου Τουρισμού στην λειτουργία Hostels

Η δημιουργία ξενώνων τύπου Hostels, δεν αποτελεί επιθυμητή ανάπτυξη, σύμφωνα με το Υφυπουργείο Τουρισμού-Ποιος ο λόγος

«Κόκκινο» στη δημιουργία και λειτουργία ξενώνων τύπου Hostels, άναψε το Υφυπουργείο Τουρισμού, τονίζοντας πως τέτοιου είδους αναπτύξεις δεν είναι επιθυμητές, αφού αυτός ο τύπος καταλυμάτων κυρίως εξυπηρετεί τουρισμό από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα

>>> Διαβάστε ακόμη: Παράνομες επεκτάσεις ξενοδοχείων ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών <<<

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Μαρίνου Μουσιούττα, για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ενθάρρυνση της δημιουργίας ξενώνων (hostels), «ώστε να εμπλουτισθεί το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, ιδιαίτερα μάλιστα σε περιοχές που δεν είναι δημοφιλείς ως τουριστικοί προορισμοί, όπως οι περιοχές της Λευκωσίας και της Ορεινής Λευκωσίας», ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, ξεκαθαρίζει πως «η δημιουργία ξενώνων (Hostels) βάσει και των διαχρονικών στόχων των εκάστοτε στρατηγικών για τον τουρισμό, δεν αποτελεί επιθυμητή ανάπτυξη».

Μάλιστα, ο κ. Περδίος στην απάντησή του υποδεικνύει πως σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε επενδυτή να αναπτύξει διάφορες μορφές ξενοδοχείων από 1-5 αστέρων. 

>>> Διαβάστε επίσης: Χωρίς άδεια λειτουργίας ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής <<<

«Ο ‘περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμος 34(Ι)2019’ και οι ‘περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Κ.Δ.Π. 90/2019’ που έχουν δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 15.03.2019, έχοντας ως κύρια φιλοσοφία την ευελιξία, παρέχουν την δυνατότητα στους επενδυτές να αναπτύξουν σύμφωνα με τους δικούς τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, διάφορες μορφές ξενοδοχείων 1-5 αστέρων όπως είναι για παράδειγμα μικρά ξενοδοχεία τύπου ‘boutique’, μικρά αστικά ξενοδοχεία, αγροτουριστικά καταλύματα σε παραδοσιακές οικοδομές κλπ, τα οποία εύκολα μπορούν να αναπτυχτούν είτε εντός αστικών κέντρων, είτε στις ορεινές περιοχές και γενικά στις περιοχές της υπαίθρου, προσφέροντας υπηρεσίες που θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν με τις καλύτερες προϋποθέσεις στοχευόμενες αγορές και τις νέες διεθνείς τάσεις», εξηγεί περαιτέρω.

Με δεδομένο τα πιο πάνω, ο κ. Περδίος ξεκαθαρίζει: «Η δημιουργία ξενώνων (Hostels) βάσει και των διαχρονικών στόχων των εκάστοτε στρατηγικών για τον τουρισμό, δεν αποτελεί επιθυμητή ανάπτυξη, εφόσον αυτός ο τύπος καταλυμάτων κυρίως εξυπηρετεί τουρισμό από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Η βασική φιλοσοφία λειτουργίας των ‘hostels’ εδράζεται στην ενοικίαση κρεβατιών αντί υπνοδωματίων, υπνοδωμάτια στα οποία διαμένουν ταξιδιώτες οι οποίοι μπορεί να μην σχετίζονται μεταξύ τους καθόλου», καταλήγει.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή λειτουργούν ελάχιστα hostels στην Κύπρο και όπως πληροφορείται η Brief, στο προσεχές διάστημα θα γίνουν διαβουλεύσεις μεταξύ του Υφυπουργείου Τουρισμού και των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών, ούτως ώστε τα hostels αυτά να αναβαθμιστούν σε ξενοδοχειακές μονάδες 1 ή 2 αστέρων και το σημερινό καθεστώς τους να αλλάξει και να πληρούν τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας.

Μάριος Αδάμου