Κομισιόν: Ανοίξτε τη Βουλή & ψηφίστε το 19% ΦΠΑ στην Α’ κατοικία

Άρον άρον ανοίγει η Βουλή - Κατεπείγουσα επιστολή από ΕΕ - 5% ΦΠΑ πλέον μόνο έως 170τμ (οικίες) & 90τμ (διαμερίσματα)

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με το 5% ΦΠΑ που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα όσοι αγοράζουν ή ανεγείρουν Α΄ κατοικία στην Κύπρο. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε κατεπείγουσα επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών και το καλεί να ψηφιστεί εντός 2 μηνών η νομοθεσία μέσω της οποία θα περιορίζεται το 5% ΦΠΑ σε οικίες έως και 170 τ.μ. και σε διαμερίσματα έως 90 τ.μ. 

Η εξέλιξη αυτή θα έχει αλυσιδωτές προεκτάσεις, αφού όσοι δεν θα έχουν εξασφαλίσει άδεια οικοδομής με την ισχύουσα νομοθεσία μέχρι την ημέρα που θα ψηφιστεί η νέα νομοθεσία, θα καλούνται να πληρώνουν 19% ΦΠΑ για όλα τα τετραγωνικά αν η οικία τους θα υπερβαίνει τα 220 τ.μ. (η αλλαγή που θέλει η ΕΕ είναι όπως το 5% ΦΠΑ να ισχύει για κατοικίες έως και 220 τ.μ. με το 5 % να εφαρμόζεται στα πρώτα 170 τ.μ. και το 19% για τα υπόλοιπα 50 τ.μ.. Όμως στην περίπτωση που η οικία θα υπερβαίνει τα 220 τ.μ. αυτόματα θα χάνεται το δικαίωμα του 5% ΦΠΑ και έως εκ τούτου ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει 19% για όλα τα τετραγωνικά. Για παράδειγμα αν κάποιος κτίσει οικία 250 τ.μ. θα πληρώσει 19% ΦΠΑ και για τα 250 τ.μ.. Επίσης, τίθεται οροφή στην αξία της οικίας η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις €350.000).

>>> Διαβάστε επίσης: Αναστασιάδης: Με τον νόμο που ψηφίσατε θα κλείσετε την ΑΗΚ το 2024 <<<

Το ίδιο θα ισχύει και για διαμερίσματα με δικαίωμα 5% ΦΠΑ για συνολικό εμβαδόν έως και 110 τ.μ. (τα πρώτα 90 τ.μ. με 5% ΦΠΑ και τα υπόλοιπα 20 τ,μ, με 19% ΦΠΑ, και αν υπερβαίνουν τα 110 τ.μ. δεν παραχωρείται κανένα δικαίωμα για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Η αξία του διαμερίσματος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις €200.000).

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβίβασε τη θέση της προς το Υπουργείο Οικονομικών με επιστολή της ημερομηνίας 15 Δεκεμβρίου 2022, μέσω της οποίας δηλώνει τη σύμφωνο γνώμη της για την τροποποίηση της νομοθεσίας και καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να ψηφίσει και να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη νομοθεσία εντός 2 μηνών από την ημερομηνία παραλαβής της επιστολής. 

Δηλαδή, η νέα νομοθεσία που θα ανατρέψει τα πάντα για το 5% ΦΠΑ στην Α’ κατοικία θα πρέπει να εφαρμοστεί έως τις 15 Φεβρουαρίου 2023

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε ήδη η Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία αναπόφευκτα θα πρέπει να προγραμματίσει έκτακτη Ολομέλεια ούτως ώστε να ψηφιστεί η συγκεκριμένη νομοθεσία. 

Στην περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμμορφωθεί τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει αμέσως στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει. Δηλαδή, η Κύπρος θα κληθεί να πληρώσει σοβαρότατο χρηματικό πέναλτι. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ακολούθησε την καθιερωμένη πρακτική της, η οποία θέλει την ΕΕ να αρχίζει τη διαδικασία επί παραβάσει μετά από 2 επιστολές προς το κράτος – μέλος για συμμόρφωση. 

Στην προκειμένη εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει στη διαδικασία πέναλτι από την πρώτη κιόλας επιστολή σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που θέτει η ίδια από την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Ακριβώς αυτό το σημείο φαίνεται να ξάφνιασε κυρίως τα κόμματα τα οποία ανέμεναν ότι θα καλούνταν να αποφασίσουν για αυτό το νομοθέτημα που αλλάζει όλο το οικιστικό περιβάλλον, αλλά και που επηρεάζει developers και πολίτες, μετά το καλοκαίρι του 2023. 

Αντίθετα τώρα καλούνται να ψηφίσουν αυτή τη νομοθεσία πριν τον Φεβρουάριο του 2023 και δη μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας. 

Υπενθυμίζεται ότι το ακριβές όριο των τετραγωνικών για τα διαμερίσματα (όπως το αναφέραμε πιο πάνω) προκάλεσε έντονες διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων. 

Πάντως η ΕΕ αποδέχεται την εξαίρεση με όριο τετραγωνικών για άτομα με αναπηρία. 

Να υπενθυμίσουμε πως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε οροφή στα τετραγωνικά που θα μπορούσε να χτίσει κάποιος για να ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 200 τ.μ.

Χαράλαμπος Ζάκος
 
24969