Κομισιόν: Αρνήθηκε να επαναδιαπραγματευτεί τον ΦΠΑ στις κατοικίες

Τόσο το ΕΤΕΚ όσο και άλλες πλευρές σημειώνουν ότι τα 140 τετραγωνικά δεν είναι ενδεικτικά της κυπριακής αγοράς

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Ως αρνητικότατη εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επαναδιαπραγματευτεί το θέμα των τετραγωνικών μέτρων των κατοικιών που εμπίπτουν στο μειωμένο συντελεστή 5% του ΦΠΑ. Μιλώντας στην Brief μετά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Κωνσταντή τόνισε με έμφαση ότι θα αποτελέσει ταφόπλακα για τα όνειρα χιλιάδων νέων να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία το ενδεχόμενο να μείνουμε στα νούμερα που επιθυμεί η ΕΕ δηλαδή να εμπίπτουν στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ  τα 140 τ.μ. με μέγιστο όριο κατοικίας τα 200 τ.μ.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντή, θα πρέπει να επιχειρήσουμε νέα διαπραγμάτευση με την ΕΕ καθώς όπως θεωρεί ο ίδιος, είμαστε σε θέση να τεκμηριώσουμε και να πείσουμε για την ανάγκη αύξησης των εμβαδών. Ο κ. Κωνσταντή ανέφερε ότι ζητήθηκαν τα στοιχεία από την υπηρεσία ΦΠΑ που αφορούν στις αιτήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ που αφορούν όμως μόνο σε πρώτη κατοικία. Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε, θα διαφανεί επακριβώς πόσα τετραγωνικά είναι οι κατοικίες που αιτούνται για μειωμένο συντελεστή και θα μπορούμε να πάμε στην ΕΕ για επαναδιαπραγμάτευση έχοντας ξεκάθαρα στοιχεία.

Ο λόγος που η ΕΕ έχει θέσει χαμηλά τον πήχη στα 140 τ.μ. για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ είναι σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντή, το γεγονός ότι στην εξίσωση μπαίνουν και τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου ή και τα στούντιο τα οποία αγοράζονται για επένδυση, μπαίνουν οι εξοχικές κατοικίες και μπαίνουν επίσης τα μικρά διαμερίσματα που αγοράζουν κάποιοι μέχρι να βρουν ένα κανονικό σπίτι που θα είναι η μόνιμη τους κατοικία. Όλα αυτά τα ακίνητα δημιουργούν μια «στρέβλωση» όσον αφορά στην πραγματική εικόνα της πρώτης κατοικίας που εμπίπτει στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ ανέφερε ο κ. Κωνσταντή και αυτή η εικόνα θα πρέπει να διορθωθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντή, στο παρελθόν έχουν γίνει λανθασμένοι χειρισμοί όσον αφορά κυρίως στο κομμάτι που δεν υπήρχε ανώτατος συντελεστής. Με αποτέλεσμα να επωφελούνται του μειωμένου ΦΠΑ άτομα που κανονικά δεν θα έπρεπε. Αυτά τα λάθη, συνέχισε, μας έφεραν σε αυτό το σημείο, με αποτέλεσμα η ΕΕ να μην δέχεται την αύξηση των ορίων των εμβαδών και να ζητά μειωμένο συντελεστή μέχρι τα 140 τετραγωνικά με ανώτατο όριο τα 200 τετραγωνικά, συμπλήρωσε. Ωστόσο, κατέληξε, δεν θα πρέπει αυτά τα λάθη να τα πληρώσει η επόμενη γενιά.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου, Ανδρέας Καουρής, μιλώντας στην Brief έδωσε μια διαφορετική διάσταση του όλου θέματος. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καουρής σημείωσε ότι πηγαίνοντας από τα 200 τετραγωνικά που ίσχυε σήμερα στα 140 αναπόφευκτα θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό την αγορά, καθώς μιλούμε για μια διαφορά της τάξης του 30% περίπου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καουρή, δεν αναμένεται να επηρεαστεί σε δραματικό βαθμό, όπως ενδεχομένως να παρουσιάζεται. Και αυτό γιατί όπως εξήγησε, ο κόσμος με τις αυξήσεις των τιμών και τη στασιμότητα των μισθών, δεν είναι σε θέση να αγοράσει ή να κτίσει μεγάλες κατοικίες όπως στο παρελθόν. Παράλληλα, με την υπογεννητικότητα που μαστίζει την Κύπρο, οι οικογένειες δεν είναι πλέον πολυμελείς ώστε να χρειάζονται μεγάλα σπίτια, σημείωσε. Γι’ αυτό, συνέχισε, αυτό που θα μπορούσε να γίνει, είναι να μπει ακόμα πιο μειωμένος συντελεστής για μικρότερου εμβαδού κατοικίες. Για παράδειγμα, αν μέχρι τα 140 τ.μ ο συντελεστής ΦΠΑ είναι 5% μέχρι 100 τ.μ. να είναι 4%. Έτσι θα μπορούσε να επωφεληθεί αρκετός κόσμος που θέλει να αγοράσει μια μικρή κατοικία για δύο ενδεχομένως άτομα, υποστήριξε ο κ. Καουρής.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ