Κομισιόν: Δύο νέα μέτρα για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα

«Η ζήτηση για τρόφιμα έχει μεταβληθεί ραγδαία από την έναρξη της κρίσης»

Δύο νέα μέτρα για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα, τα οποία θα αυξήσουν τις ταμειακές ροές των γεωργών και θα μειώσουν τον διοικητικό φόρτο τόσο για τις εθνικές και περιφερειακές αρχές όσο και για τους γεωργούς σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές, ενέκρινε η Κομισιόν.
 
Για την αύξηση των ταμειακών ροών των γεωργών, η Κομισιόν θα αυξήσει τις προκαταβολές των άμεσων ενισχύσεων (από 50 % σε 70 %) και των ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης (από 75% σε 85%).
 
Οι γεωργοί θα αρχίσουν να εισπράττουν τις εν λόγω προκαταβολές από τα μέσα Οκτωβρίου. Για επιπλέον ευελιξία, τα κράτη μέλη θα μπορούν να πληρώσουν τους γεωργούς πριν ολοκληρωθούν όλοι οι επιτόπιοι έλεγχοι.
 
Με το δεύτερο μέτρο που εγκρίθηκε μειώνεται ο αριθμός των φυσικών επιτόπιων ελέγχων επιλεξιμότητας για το κύριο μέρος του προϋπολογισμού της ΚΑΠ από 5% σε 3%. Υπό τις παρούσες εξαιρετικές περιστάσεις, επιβάλλεται η ελαχιστοποίηση της φυσικής επαφής μεταξύ γεωργών και επιθεωρητών.
 
Η Κομισιόν, ανακοίνωσε ότι παρέχει επίσης ευελιξία όσον αφορά τον χρόνο των ελέγχων και τα Κ-Μ θα μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης για να αντικαταστήσουν τις καθιερωμένες επισκέψεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (π.χ. δορυφορικές εικόνες ή φωτογραφίες με γεωσήμανση για απόδειξη της πραγματοποίησης επενδύσεων).

>>> Ολες οι ειδήσεις για την οικονομία στην Ευρώπη <<<

Έτσι θα καταστεί δυνατή η αποδοτικότερη χρήση των πόρων, η τήρηση των κανόνων περιορισμού, θα μειωθεί ο διοικητικός φόρτος και θα αποφευχθούν περιττές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτήσεων ενίσχυσης ώστε η στήριξη να καταβληθεί στους γεωργούς το συντομότερο δυνατόν.

Επιπλέον η Κομισιόν δημοσίευσε την τελευταία για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ, η οποία παρέχει επισκόπηση των πλέον πρόσφατων τάσεων και των μελλοντικών προοπτικών των αγορών αγροδιατροφικών προϊόντων ανά τομέα.

Όπως σημειώνεται, λόγω των μέτρων περιορισμού που εφαρμόζονται στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, η ζήτηση για τρόφιμα έχει μεταβληθεί ραγδαία από την έναρξη της κρίσης. Οι παρατηρούμενες συμπεριφορές αποθήκευσης αλλά και το κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ και ξενοδοχείων έχουν άμεσες επιπτώσεις στους παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων.

Από τη μία πλευρά παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για βασικά τρόφιμα όπως ζυμαρικά, ρύζι, αλεύρι και φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα, χάρη στην αύξηση της κατανάλωσης στο σπίτι.

Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται σημαντική πτώση της κατανάλωσης προϊόντων υψηλής αξίας, όπως τεμαχίων ποιοτικού κρέατος, οίνου και εκλεκτών τυριών που συνήθως καταναλώνονται εκτός σπιτιού.

ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίoυ