Κοντά σε μέγα deal Δήμος Πάφου με ξένο διακεκριμένο Πανεπιστήμιο

Και Πανεπιστημιούπολη η Πάφος; Ο Δήμαρχος Πάφου μίλησε για τα σχέδια του Δήμου σε σχέση με την εκπαίδευση

Κοντά σε μέγα deal βρίσκεται ο Δήμος Πάφου με ξένο διακεκριμένο Πανεπιστήμιο όπως αποκάλυψε την Πέμπτη (7/10) στο Business Hour by Brief της Digital tv, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.

Υπάρχει ήδη ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο που ενδιαφέρεται να έπεκταθεί στην Πάφο, σημείωσε, και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε την έλευση ενός πολύ μεγάλου ιδιωτικού πανεπιστημίου του εξωτερικού στην πόλη μας, ωστόσο, όπως επεξήγησε τη δεδομένη στιγμή δεν ήθελε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο κ Φαίδωνος, αναφέρθηκε στην επίσημη απόφαση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου να εγκαθιδρύσει στην Πάφο σχολές τουρισμού και επισιτιστικών επαγγελμάτων, με αποτέλεσμα η Πάφος να αποκτά δημόσια σχολή, απαντώντας σε πάγιο αίτημα.

Ακόμη, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία που έχει η δημιουργία οικοσυστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη, καιώς είναι αποδεδειγμένο ότι χώρες και κοινωνίες οι οποίες είχαν ανάμεσα τους μόρφωση και πανεπιστήμια προόδευσαν.

Επίσης κατά την παρουσία του στην εκπομπή αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και σε όσα δρομολογούνται αλλά και για τα έργα που δρομολογούνται.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στο Business Hour by Brief ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος:


Δήμαρχε ας ξεκινήσουμε από τη τελευταία εξέλιξη. Ανοίγει σχολή Τουριστικών Σπουδών στην Πάφο. Πώς φτάσαμε σε αυτή την απόφαση Δήμαρχε και πότε θα δούμε τους πρώτους φοιτητές; 

H πρώτη προσπάθεια έγινε πριν κάποια χρόνια με το ΑΞΙΚ, αλλά τα τελευταία δυόμιση χρόνια είμασταν σε στενή διαβούλευση με το ΤΕΠΑΚ και την κυβέρνηση, τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας, Οικονομικών και οφείλω να πω ότι με την παρέμβαση και ενημέρωση που τύχαμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Δήμος Πάφου έθεσε ότι τώρα ήρθε η ώρα και η στιγμή να δούμε στην πόλη μας μια δημόσια Πανεπιστημιακή Σχολή. Υπάρχει ήδη ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο και είναι καλοδεχούμενα κι άλλα και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε την έλευση ενός πολύ μεγάλου ιδιωτικού πανεπιστημίου του εξωτερικού στην πόλη μας. Παράλληλα, πάντοτε ήταν διαχρονική η προσπάθεια και το αίτημα μας για πανεπιστημιακή δημόσια σχολή στην Πάφο και αυτό επιτεύχθηκε με το ΤΕΠΑΚ.  Το ΤΕΠΑΚ, όπως ορθά σημείωσε και ο Πρόεδρος του κ. Φρίξος είναι πανεπιστήμιο που έχει την έδρα του στη Λεμεσό όμως γιατί όχι να μην έχει και μια σχολή στην Πάφο ή και κάπου αλλού. Πρόκειται για δύο τμήματα του τουριστικού τομέα που θα ανοίξουν στην Πάφο κα κάτω από την Ακαδημαϊκή ευθύνη και συντονισμό του ΤΕΠΑΚ. Επιπλέον, θα έρθει στην Πάφο και το Ινστιτούτο Τουριστικών επαγγελμάτων που είναι τριετής φοίτησης για να υπάρξουν οι κατάλληλες συνέργειες, δηλαδή καθηγητές που διδάσκουν στην Πανεπιστημιακή Σχολή θα μπορούν να διδάσκουν και στο Ινστιτούτο κάποια μαθήματα και θα υπάρξουν συνέργειες και τμήματα οικονομίας κτλ.
Ο Δήμος Πάφου προς την κατεύθυνση αυτή προχώρησε  και εκεί που θα αναγείρεντο το νέο Δημοτικό Μέγαρο και θα δαπανούσε ο Δήμος μια επένδυση των 10-12 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό του (πριν ακόμη αναλάβω Δήμαρχος), για να στεγαστούν 60 υπαλλήλοι, αυτό το οικόπεδο και το κτήριο το οποίο θα αναλάβει ο Δήμος για να ολοκληρώσουμε και να παραδώσουμε στο ΤΕΠΑΚ μια περιουσία της τάξεως των 12-14 εκατομμυρίων ευρώ θα το δώσουμε με ενοίκιο 99 ευρώ ενοίκιο στο ΤΕΠΑΚ έναντι συμβολικού ενοικίου για να αποτελέσει την έδρα των τουριστικών επισιστικών σπουδών.


-Σε ποια περιοχή θα είναι;

Για τους φίλους εκτός Πάφου, θα είναι πλησίον της εκκλησίας της Παντάνασας, πίσω από το δικαστικό Μέγαρο σε κεντρικό σημείο πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο της Πόλης. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κτήριο το οποίο θα κτιστεί με προδιαγραφές για να φιλοξενήσει όλα τα εργαστήρια με τις υποδομές και υπολογίζουμε να ξεκινήσουμε τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με τον στόχο.
Σήμερα ή αύριο θα προκηρύξουμε τον διαγωνισμό για να πάρουμε την ομάδα των μελετητών και πρέπει να δώσουμε τρεις μήνες για να βγουν οι άδειες που σε άλλες περιπτώσεις χρειάζονται 6-9 μήνες και θα προχωρήσουμε να βάλουμε αμέσως εργολάβο και να βάλουμε πιεστικά χρονοδιαγράμματα ώστε μέχρι τον Ιούλιο του 2023 να παραδώσουμε το κτήριο για να μπορέσουν να έρθουν τον Σεπτέμβριο του 2023 οι φοιτητές στην Πάφο.

Σχετικά με το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στο οποίο αναφερθήκατε, μπορούμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες;

Δεν επιθυμώ να πω οτιδήποτε. Όπως και τα δυόμιση χρόνια που δουλεύαμε με το ΤΕΠΑΚ/ και την κυβέρνηση και δεν είχε διαρρεύσει τίποτα.. Αυτές οι δουλειές γίνονται σιωπηλά, μεθοδικά και όταν είναι η ώρα των ανακοινώσεων θα γίνονται.

Δήμαρχε στις δηλώσεις σας είπατε πώς θέλετε να δημιουργήσετε ένα οικοσύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη. Είναι στόχος του Δήμου να προσελκύσει και άλλες σχολές; Υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε την Πάφο να γίνεται Πανεπιστημιούπολη;

Δεν έχουμε άλλη επιλογή και αν θέλετε όλη η Κύπρος, με την έννοια ότι η Τουριστική βιομηχανία είναι σημαντική και θα παραμείνει στον τόπο μας. Για την Πάφο είναι δύο τομείς, ο τουριστικός και ο κατασκευαστικός. Η Λεμεσός έχει και τη ναυτιλία και τις υπηρεσίες , η Λευκωσία διοικητικό κέντρο, η Λάρνακα παίρνει τώρα τα πετρέλαια αν και εφόσον προχωρήσει η ιστορία με τα πετρέλαια. Η Πάφος δεν έχει άλλη επιλογή αν θέλει να αποκτήσει βάθος ως κοινωνία και οικονομία να αναπτύξει ένα τρίτο τομέα στην οικονομία. Δεν είναι βιώσιμο, όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά, αναπτυξιακά, μια πόλη να στηρίζεται μόνο στον τουρισμό και στις κατασκευές. Τα πανεπιστήμια και η εκπαίδευση είναι ένας πολύ σημαντικός κλάδος όχι μόνο γιατί φέρνει λεφτά και θα γεμίσουν τα διαμερίσματα και θα δουλεύουν οι καφετέριες, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι τα πανεπιστήμια δίνουν βάθος. Η παρουσία φοιτητών, καθηγητών , διοικητικών υπαλλήλων.
 Οι φοιτητές θα φέρουν φρέσκες ιδέες και είναι μια κοινότητα ανθρώπων που φέρνουν νέες ιδέες στις κοινότητες, στο ξεκίνημα της ζωής του. Είναι αποδεδειγμένο ότι χώρες και κοινωνίες οι οποίες είχαν ανάμεσα τους μόρφωση και πανεπιστήμια προόδευσαν, η κοινωνία είναι πιο ριζοσπαστική όταν έχει μέσα στη σύνθεση της φοιτητές και είναι σημαντικό. Όπως και οι ακαδημαϊκοί, οι καθηγητές, η μόρφωση και οι εμπειρίες, όλα αυτά σίγουρα δεν είναι μόνο η διδασκαλία στην τάξη αλλά μέσα από την συναναστροφή δημιουργείται μια ώσμωση στην κοινωνία. Εμείς την ίδια ώρα με την εγκατάσταση του Ισραηλινού Πανεπιστημίου επιδιώκουμε να δώσουμε και βάση στα θέματα της καινοτομίας και της έρευνας που είναι ένας άλλος απίστευτα δυναμικός τομέας στην οικονομία και όχι μόνο καθώς η καινοτομία οδηγεί τις αναπτύξεις σήμερα και πρέπει και εμείς επιτέλους να ασχοληθούμε με αυτό το κομμάτι. Για να φέρεις εταιρείες καινοτομίας και έρευνας χρειάζεσαι πανεπιστημιακά ιδρύματα για να παράγονται τα ταλέντα που μπορούν να τα στελεχώσουν.
Κάτι για το οποίο εργαζόμαστε αι θα ανακοινώνουμε μήνα με το μήνα το επόμενο διάστημα γιατί δουλέψαμε σκληρά και όταν θα πέφτουν οι υπογραφές θα δημοσιοποιούνται και το ένα θα συμπληρώνει το άλλο και έτσι δημιουργείς το οικοσύστημα.

Ποια άλλα έργα προχωρούν στην Πάφο;

Έχουμε 12 - 14 έργα σε εξέλιξη και άλλα που ξεκινούν σύντομα. Σε εξέλιξη για παράδειγμα είναι το smart parking αξίας 1 εκ. ευρώ, το δίκτυο LORA ONE στην πόλη, πολλά έργα της έξυπνης πόλης, το δίκτυο GIS, τώρα είναι σε διαδικασία κατακύρωσης το έργο των 11 εκατομμυρίων ευρώ smart water metering and smart water manager, την εγκατάσταση έξυπνου φωτισμού και έξυπνων πυλώνων στην πόλη, σε εξέλιξη  το έργο των 4 εκατομμυρίων ευρώ με το πάρκο χρωμάτων που περιλαμβάνει γήπεδα για τένις, καλαθόσφαιρα, skateboard, mini football, σε εξέλιξη τα έργα για την αστική συγκοινωνία 8 εκατομμυρίων ευρώ με τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων με τον σταθμό στην τουριστική περιοχή και 200 στάσεις. Έχουμε κι άλλα έργα όπως είναι η λεωφόρος Ελλάδα, έργο 11 εκατομμυρίων, ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρεις μήνες η ανάπλαση και ανακατασκευή της λεωφόρου Ελλάδα , Γρίβα Διγενή, Νεόφυτου Νικολαίδη Ευαγόρα Παλλικαρίδη, στο κέντρο της πόλης όλοι οι δρόμοι αλλάζουν, ξεκινούν σύντομα ο παραλιακός πεζόδρομος, η ανάπλαση στο ναυαγός στον νότιο εμπορικό κέντρο, άλλη ανάπλαση στην κάτω Πάφο. Βγαίνουμε τώρα προσφορές  για την κατασκευή 20 κυματοθραυστών για το παραλιακό μας μέτωπο μέχρι και την Γεροσκήπου και άλλα πιο μικρά έργα του ενός ή μισού εκατομμυρίου ευρώ. Έχουμε αρκετά έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη ή έρχονται στο πλαίσιο της έξυπνης και ψηφιακής διακυβέρνησής και πόλης. Έχουμε ολοκληρώσει και παραδίδεται στην Παρασκευή 7 Οκτωβρίου η τη Δευτέρα το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Δημότη και θα είμαστε ο πρώτος δήμος που έχουμε αναγείρει δικό μας κέντρο εξυπηρέτησης και θα μπορούν οι δημότες να απευθύνονται ή με το SABA, 48 εργασίες που έχει να υλοποιήσει ο πολίτης με την τοπική αρχή, ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να επισκέπτεται την τοπική αρχή αλλά τα πάντα θα γίνονται δια μέσου του γραφείου αυτού που θα ανεγερθεί και θα στοιχίσει γύρω στις 450 χιλιάδες μέχρι να ολοκληρωθεί και η επίπλωση και αναμένεται να λειτουργήσει από 1η Νοεμβρίου, ώστε οι πολίτες να μπορούν να πληρώσουν, ή να αποταθούν εκεί για άδεια οικοδομής, για ποτών, αλλαγή διεύθυνσης κ.α. Αυτό το κέντρο θα βρίσκεται τοποθετημένο σε ένα παρκινγκ 300 θέσεων του Πάφιου σταδίου και με αυτό τον τρόπο καινοτομούμαι και σε αυτό τον τομέα


Αναλυτικά όσα ανέφερε στο Business Hour by Brief ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος:

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB

 
16318
Thumbnail