Σε σχέση με το 2017 τα έσοδα παρουσίασαν μικρή αύξηση, συνεπεία των μειωμένων εισπράξεων από Φόρους Κατανάλωσης

Μικρή αύξηση παρουσίασαν τα έσοδα του Τμήματος Τελωνείων κατά το 2018, σύμφωνα με τα τελικά επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται στην Ετήσια Έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών. 

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, τα συνολικά τα έσοδα του Τμήματος κατά την προηγούμενη χρονιά ανήλθαν στα €1.168,9 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 2,3% ή €26,2 εκατ. σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2017 που ήταν €1.142,7 εκατ. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Στο σύνολο αυτό περιλαμβάνεται ποσό ΦΠΑ που έχει εισπραχθεί κατά την είσοδο/εισαγωγή εμπορευμάτων ύψους €486,8 εκατ. σε σύγκριση με ποσό €458,16 εκατ. το 2017.

Από περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων προκύπτει πως, οι εισπράξεις από εισαγωγικούς δασμούς Φόρους Κατανάλωσης και Άλλα Έσοδα μειώθηκαν κατά €2,4 εκατ. ή σε ποσοστό 0,4%, φτάνοντας στα €682,1 εκατ. σε σύγκριση με €684,5 εκατ. που ήταν το 2017. 

Επίσης, οι εισπράξεις από εισαγωγικούς δασμούς κατά το 2018 ανήλθαν στα €29,5 εκατ. σε σύγκριση με €27,3 εκατ. το 2017, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 8,1% και οι συνολικές εισπράξεις από φόρους κατανάλωσης μειώθηκαν κατά €4,7 εκατ. (0,7%) σε σχέση με τις εισπράξεις του προηγούμενου χρόνου, φτάνοντας στα €647,4 εκατ. 

Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά τα έσοδα του Τμήματος Τελωνείων: ΕΣΟΔΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ

Εντατικοί έλεγχοι
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως το Τμήμα Τελωνείων έχοντας ως στόχο τη διασφάλιση των εσόδων της Δημοκρατίας, την έγκαιρη είσπραξη εισαγωγικών δασμών, φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ και τη διευκόλυνση του νομίμου εμπορίου αναπτύσσει και εφαρμόζει καθημερινά αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, ηλεκτρονικά συστήματα, τελωνειακές διαδικασίες και αξιοποιεί και αναπτύσσει εξειδικευμένες δεξιότητες. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Με γνώμονα τα πιο πάνω, το Τμήμα προέβηκε σε έλεγχο εμπορευμάτων που αφορούσε 35.234 διασαφήσεις σε σύνολο 140.450 διασαφήσεων εισαγωγής/ εξαγωγής/διαμετακόμισης (ποσοστό 25.10%). 

Σημειώνεται πως, οι διασαφήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, συνεισφέροντας στην απλοποίηση και επιτάχυνση των τελωνειακών διαδικασιών και στη διευκόλυνση του επιχειρηματικού κόσμου.

Μάριος Αδάμου
 
3873
Thumbnail

Mειωμένη χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Πάφου (ΣΙΚΑΠ) Φύτος Θρασυβούλου, την επισκεψιμότητα των κέντρων αναψυχής στην Επαρχία Πάφου κατά τον μήνα Ιούνιο.

Ο κ. Θρασυβούλου, που είναι και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η μείωση της επισκεψιμότητας τον Ιούνιο ήταν αναμενόμενη, ενώ εκτίμησε ότι η κατάσταση θα διαφοροποιηθεί τον Ιούλιο και Αύγουστο που είναι κατεξοχήν τουριστικοί μήνες. 

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Δυστυχώς, είπε, «δεν θα μπορέσει η φετινή χρονιά να αγγίξει την περσινή, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας».

Εκτίμησε παράλληλα ότι στην αύξηση της επισκεψιμότητας συμβάλουν τα μέγιστα οι πτήσεις χαμηλού κόστους. 
 
Eρωτηθείς σχετικά, ο κ. Θρασυβούλου ανέφερε πως τα κέντρα αναψυχής που είχαν «βάλει λουκέτο» λόγω της κρίσης, δεν έχουν επαναλειτουργήσει, ευχήθηκε ωστόσο η αύξηση του τουρισμού να κρατήσει τα κέντρα αναψυχής ανοικτά φέτος, αλλά και την επόμενη τουριστική περίοδο. 

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος της ΟΣΙΚΑ και του ΣΙΚΑΠ κάλεσε το Υπουργείο Τουρισμού να ολοκληρώσει σύντομα τη νέα νομοθεσία που αφορά τα κέντρα αναψυχής, και η οποία βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας. 

Κατά αυτόν τον τρόπο, συνέχισε, οι ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής θα γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας τους μέσα στο νέο καθεστώς. 

ΚΥΠΕ - Κική Περικλέους

article 1