Σε σχέση με το 2017 τα έσοδα παρουσίασαν μικρή αύξηση, συνεπεία των μειωμένων εισπράξεων από Φόρους Κατανάλωσης

Μικρή αύξηση παρουσίασαν τα έσοδα του Τμήματος Τελωνείων κατά το 2018, σύμφωνα με τα τελικά επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται στην Ετήσια Έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών. 

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, τα συνολικά τα έσοδα του Τμήματος κατά την προηγούμενη χρονιά ανήλθαν στα €1.168,9 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 2,3% ή €26,2 εκατ. σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2017 που ήταν €1.142,7 εκατ. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Στο σύνολο αυτό περιλαμβάνεται ποσό ΦΠΑ που έχει εισπραχθεί κατά την είσοδο/εισαγωγή εμπορευμάτων ύψους €486,8 εκατ. σε σύγκριση με ποσό €458,16 εκατ. το 2017.

Από περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων προκύπτει πως, οι εισπράξεις από εισαγωγικούς δασμούς Φόρους Κατανάλωσης και Άλλα Έσοδα μειώθηκαν κατά €2,4 εκατ. ή σε ποσοστό 0,4%, φτάνοντας στα €682,1 εκατ. σε σύγκριση με €684,5 εκατ. που ήταν το 2017. 

Επίσης, οι εισπράξεις από εισαγωγικούς δασμούς κατά το 2018 ανήλθαν στα €29,5 εκατ. σε σύγκριση με €27,3 εκατ. το 2017, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 8,1% και οι συνολικές εισπράξεις από φόρους κατανάλωσης μειώθηκαν κατά €4,7 εκατ. (0,7%) σε σχέση με τις εισπράξεις του προηγούμενου χρόνου, φτάνοντας στα €647,4 εκατ. 

Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά τα έσοδα του Τμήματος Τελωνείων: ΕΣΟΔΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ

Εντατικοί έλεγχοι
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως το Τμήμα Τελωνείων έχοντας ως στόχο τη διασφάλιση των εσόδων της Δημοκρατίας, την έγκαιρη είσπραξη εισαγωγικών δασμών, φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ και τη διευκόλυνση του νομίμου εμπορίου αναπτύσσει και εφαρμόζει καθημερινά αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, ηλεκτρονικά συστήματα, τελωνειακές διαδικασίες και αξιοποιεί και αναπτύσσει εξειδικευμένες δεξιότητες. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Με γνώμονα τα πιο πάνω, το Τμήμα προέβηκε σε έλεγχο εμπορευμάτων που αφορούσε 35.234 διασαφήσεις σε σύνολο 140.450 διασαφήσεων εισαγωγής/ εξαγωγής/διαμετακόμισης (ποσοστό 25.10%). 

Σημειώνεται πως, οι διασαφήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, συνεισφέροντας στην απλοποίηση και επιτάχυνση των τελωνειακών διαδικασιών και στη διευκόλυνση του επιχειρηματικού κόσμου.

Μάριος Αδάμου
 
5040
Thumbnail

Το ποσό των 653 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) (108,3 εκατ. ευρώ) μεταφέρθηκε από την Τουρκία στα ταμεία του ψευδοκράτους ως οικονομική βοήθεια, μετά την συνάντηση χθες (20/9) στην Άγκυρα του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ και της αντιπροσωπείας του με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι, που έχει αναλάβει το «χαρτοφυλάκιο» της Κύπρου.
 
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, πρόκειται για την οικονομική βοήθεια που επρόκειτο να δοθεί πριν 2 μήνες, ενώ τον περασμένο Ιούλιο είχε υπογραφεί το οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους που περιλάμβανε ενέργειες μέχρι το τέλος του χρόνου ως προϋπόθεση για την χορήγηση από την Τουρκία του πρώτου μεγάλου ποσού ως οικονομική βοήθεια.
 
>>> Διαβάστε ακόμη: Απάντηση Ακιντζί σε Τατάρ για «περιπέτειες»-«περιθωριακές ομάδες» <<<

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος στην συνάντηση με τον κ. Τατάρ είπε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και η Τουρκία όπως έπραττε μέχρι σήμερα, θα συνεχίζει να στηρίζει με αποφασιστικότητα το ψευδοκράτος.
 
Η οικονομική συνεργασία και η αντιμετώπιση των αναγκών σε ηλεκτρισμό του νησιού, θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον κ. Οκτάι λέγοντας ότι τα σχετικά έργα θα επιταχυνθούν. Και ο τομέας των μεταφορών, πρόσθεσε, είναι μέσα σε αυτά τα έργα (σ.σ.: εννοεί το οδικό δίκτυο και το δίκτυο μαζικής μεταφοράς).
 
Συζήτησαν είπε από κοινού με τον κ. Τατάρ το πώς το ποσό των 108 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί στους τομείς συγκοινωνιών, τουρισμού, κτηματομεσιτικό, άμυνας και γεωργίας αλλά και πως μπορούν να χρηματοδοτηθούν κάποια έργα, όπως και θέματα που αφορούν τα έσοδα του ψευδοκράτους και τις προσλήψεις.
 
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι τα «εμπάργκο» που εφαρμόζονται στο ψευδοκράτος είναι απάνθρωπα και παραβιάζουν το δίκαιο, κάνοντας λόγο σε εμπάργκο ενός εκ των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου που είναι η ελεύθερη διακίνηση.
 
Τα έσοδα από τον τουρισμό στα κατεχόμενα, ανέφερε ο κ. Οκτάι, έφτασαν το 1 δις δολάρια και στόχος τους είναι αυτό το ποσό να διπλασιαστεί και αναζητούνται γι’ αυτό, τρόποι συνεργασίας με τον τουριστικό τομέα της Τουρκίας. «Ίνσαλλαχ θα πετύχουμε και σε αυτό τον τομέα».

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Για μια σειρά ενεργειών στους τομείς του τουρισμού, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, των υπηρεσιών, των βιομηχανικών περιοχών, του κτηματομεσιτικού τομέα, αναφέρθηκε ο Ερσίν Τατάρ, λέγοντας πως με το έργο της μεταφοράς νερού και ο τομέας της γεωργίας θα ανακάμψει.
 
Σε ένα κλίμα σταθερότητας η οικονομία μπορεί να μεγαλώσει και να γίνουν βήματα για την ευημερία των ανθρώπων, συνέχισε αναφέροντας ότι με την στήριξη της Τουρκίας στο ψευδοκράτος υπάρχει ένα κλίμα ασφάλειας.

article 1