Κόντρα Κυβέρνησης - ΑΚΕΛ για Κατώτατο: Απαντά το Προεδρικό

Έχουμε δει τι έφερε στον τόπο η «προοδευτική» Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ την πενταετία 2008-2013, λέει ο ΚΕ

Ο καθορισμός Εθνικού Κατώτατου Μισθού προστατεύει τους συμπολίτες μας, απαντά η Κυβέρνηση, μέσω του Εκπροσώπου της, Μάριου Πελεκάνου, στο ΑΚΕΛ.

 

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Σε γραπτή του δήλωση, που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Πελεκάνος αναφέρει ότι "το ΑΚΕΛ, κατά την προσφιλή του πρακτική, μηδενίζει μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στα 62 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτής του Εθνικού Κατώτατου Μισθού (ΕΚΜ)".

Προσθέτει δε ότι η εν λόγω μεταρρύθμιση "στόχο έχει την εξασφάλιση ενός κατώτατου μισθού στους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας, όταν η συνδικαλιστική οργάνωση του ΑΚΕΛ υπογράφει συλλογικές συμβάσεις για μισθούς των 720 έως 800 ευρώ".

Κατά την ίδια προσφιλή πολιτική του το ΑΚΕΛ θέλει να ξεχνά τα λαϊκά παντοπωλεία που δημιούργησε κατά την πενταετία που διακυβέρνησε τον τόπο, ξεχνά ότι ανέβασε την ανεργία πέραν του 16%, όπως ξεχνά τους μισθούς πείνας που απολάμβαναν οι εργοδοτούμενοι κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, τονίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

>>Διαβάστε επίσης: Επιβεβλημένη η εφαρμογή κατώτατου μισθού λένε οικονομολόγοι<<

 
Παράλληλα, αναφέρει ότι παραγνωρίζει σκόπιμα ότι από τον ΕΚΜ επωφελούνται δεκάδες χιλιάδες χαμηλόμισθοι συμπολίτες και ότι οι αυξήσεις στους μισθούς τους σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 30% του μισθού που λαμβάνουν σήμερα.

>>> Διαβάστε εδώ όλα όσα προηγήθηκαν <<<

Επιπλέον, ο κ. Πελεκάνος σημειώνει ότι το ΑΚΕΛ ''παραγνωρίζει σκόπιμα ότι από τον ΕΚΜ επωφελούνται δεκάδες χιλιάδες χαμηλόμισθοι συμπολίτες μας και ότι οι αυξήσεις στους μισθούς τους σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 30% του μισθού που λαμβάνουν σήμερα".

Ισχυρίζεται το ΑΚΕΛ ότι η Κυβέρνηση νομιμοποιεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και θεσμοθετεί τη φθηνή εργασία, επισημαίνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. "Είναι ακριβώς ό,τι το ΑΚΕΛ με τις πράξεις και παραλείψεις του κατάφερε να πετύχει τη μαύρη πενταετία που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου", προσθέτει.

Περαιτέρω, ο κ. Πελεκάνος σημειώνει ότι "ο καθορισμός ΕΚΜ, ακριβώς, προστατεύει τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας, όπως επίσης δίνει τη δυνατότητα για συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων".

Ακόμη, διευκρινίζει ότι στο Διάταγμα για τον ΕΚΜ εξαιρείται η εφαρμογή των διαταξεών του για οποιονδήποτε εργαζόμενο ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα, με ξεχωριστό άρθρο του Διατάγματος, κατοχυρώνονται οι ευνοϊκότερες συνθήκες για τους εργαζόμενους. 

"Έχουμε δει τι έφερε στον τόπο η «προοδευτική» Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ την πενταετία 2008-2013. Βλέπουμε ταυτόχρονα το τι προσέφερε τα τελευταία εννέα χρόνια στον τόπο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη με την εισαγωγή του ΕΕΕ, του ΓΕΣΥ, τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και των χαμηλοσυνταξιούχων", υποδεικνύει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

"Αφήνουμε στην κρίση του λαού το ΑΚΕΛ και τις μηδενιστικές του προσεγγίσεις", καταλήγει ο κ. Πελεκάνος.

Να υπενθυμίσουμε ότι απάντηση υπήρξε και από τον ΔΗΣΥ όσον αφορά τις αντιδράσεις, κάνοντας αναφορά στην κ. Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, η οποία διετέλεσε και Υπουργός Εργασίας στην διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι εκείνο το χρονικό διάστημα ούτε ως σκέψη μπορούσε να τεθεί η καθιέρωση του κατώτατου μισθού, με την ανεργία στο 16% και συμπλήρωσε ότι είναι απορίας άξιο το ότι η ΠΕΟ αντιδρά σήμερα για τα 940 ευρώ, τη στιγμή που υπέγραφε συλλογικές συμβάσεις για 750 ευρώ για περισσότερες των 40 ωρών εργασίας. (Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ

>>Διαβάστε επίσης: ΔΗΣΥ: Η ΠΕΟ έχει πρόβλημα με τα €940 αλλά δεν είχε με τα €750;<<

Διαβάστε αυτούσια την γραπτή απάντηση του ΚΕ:

«Το ΑΚΕΛ, κατά την προσφιλή του πρακτική, μηδενίζει μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στα 62 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτής του Εθνικού Κατώτατου Μισθού (ΕΚΜ). Μια μεταρρύθμιση που στόχο έχει την εξασφάλιση ενός κατώτατου μισθού στους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας, όταν η συνδικαλιστική οργάνωση του ΑΚΕΛ υπογράφει συλλογικές συμβάσεις για μισθούς των 720 έως 800 ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης:

Κατά την ίδια προσφιλή πολιτική του το ΑΚΕΛ θέλει να ξεχνά τα λαϊκά παντοπωλεία που δημιούργησε κατά την πενταετία που διακυβέρνησε τον τόπο, ξεχνά ότι ανέβασε την ανεργία πέραν του 16%, όπως ξεχνά τους μισθούς πείνας που απολάμβαναν οι εργοδοτούμενοι κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του. 

Παραγνωρίζει σκόπιμα ότι από τον ΕΚΜ επωφελούνται δεκάδες χιλιάδες χαμηλόμισθοι συμπολίτες μας και ότι οι αυξήσεις στους μισθούς τους σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 30% του μισθού που λαμβάνουν σήμερα.

>>Διαβάστε επίσης: Κούσιος: Ανοικτός για συζήτηση για ωριαία απόδοση των μισθών<<

Ισχυρίζεται το ΑΚΕΛ ότι η Κυβέρνηση νομιμοποιεί την απορρύθμιση  των εργασιακών σχέσεων και θεσμοθετεί τη φθηνή εργασία. Είναι ακριβώς ό,τι το ΑΚΕΛ με τις πράξεις και παραλείψεις του κατάφερε να πετύχει τη μαύρη πενταετία που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου. 

Ο καθορισμός ΕΚΜ, ακριβώς, προστατεύει τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας, όπως επίσης δίνει τη δυνατότητα για συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων. Ξεκάθαρα στο Διάταγμα για τον ΕΚΜ εξαιρείται η εφαρμογή των διαταξεων του για οποιονδήποτε εργαζόμενο ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα με ξεχωριστό άρθρο του Διατάγματος κατοχυρώνονται οι ευνοϊκότερες συνθήκες για τους εργαζόμενους. ΄

Έχουμε δει τι έφερε στον τόπο η «προοδευτική» Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ την πενταετία 2008-2013. Βλέπουμε ταυτόχρονα το τι προσέφερε τα τελευταία εννέα χρόνια στον τόπο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη με την εισαγωγή του ΕΕΕ, του ΓΕΣΥ, τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και των χαμηλοσυνταξιούχων. 

Αφήνουμε στην κρίση του λαού το ΑΚΕΛ και τις μηδενιστικές του προσεγγίσεις».  

ΚΥΠΕ