Κορωνοϊός: Βαρύ το πλήγμα για καταστήματα ένδυσης και υπόδησης

Ποιες οι εκτιμήσεις του Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου για τις επιπτώσεις στον τομέα λόγω κορωνοϊού

Την εκτίμηση πως, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα από την κατάσταση που βιώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες λόγω κορωνοϊού, εξέφρασε σε δηλώσεις του στην Brief, ο Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης προώθησης και υλοποίησης των μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και ψήφισε η Βουλή.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας και κληθείς να αναφέρει τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου για τον αντίκτυπο του κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων του τομέα στον λιανεμπόριο, ο κ. Αντωνίου είπε πως, «η συντριπτική πλειοψηφία του λιανικού εμπορίου, εξαιρουμένου του κλάδου τροφίμων, όπως υπεραγορές, φούρνοι και φρουταρίες, έχει αναστείλει τις εργασίες του, και συνεπώς ο τομέας έχει επηρεαστεί ήδη σε μεγάλο βαθμό».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Το λιανικό εμπόριο στην κυριολεξία κατέβασε ρολά μετά τα πρώτα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από το κράτος στο πλαίσιο των προσπαθειών για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η αρχή έγινε με τα πολυκαταστήματα, ακολούθησαν κάποιες άλλες επιχειρήσεις και κάποια καταστήματα που έμεναν ανοικτά αναγκάστηκαν να κλείσουν κι αυτά μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις διακινήσεις πολιτών», συνέχισε.

Σίγουρα, επεσήμανε, τα προβλήματα που καταγράφονται είναι τεράστια. «Θέματα μισθοδοσίας του προσωπικού, ενοικίων που είναι ένα τεράστιο θέμα, όπως επίσης και με τα αποθέματα, παραμένουν ανοικτά και προβληματίζουν έντονα τόσο τον Σύνδεσμο όσο και κάθε καταστηματάρχη ξεχωριστά. Αντιλαμβάνεστε ότι ο κάθε καταστηματάρχης είχε προγραμματίσει το στοκ του, τις παραλαβές του, για τους συγκεκριμένους μήνες. Κι ας μην ξεχνάμε ότι, κυρίως ο Απρίλιος είναι ένας πάρα πολύ καλός μήνας στο λιανεμπόριο, ένεκα και του Πάσχα. Συνεπώς, η ζημιά είναι τεράστια», επεσήμανε. 

«Όταν μιλάμε για στοκ, ως επί το πλείστον, στην ένδυση, στην υπόδηση και γενικά στο λιανεμπόριο, είναι εισαγωγές. Αυτά τα προϊόντα με το που παραλαμβάνονται, αν δεν τα πωλήσεις σου έμειναν μέσα στην αποθήκη. Επειδή, δε, η ένδυση και η υπόδηση είναι κάτι εποχιακό ή είναι θέμα μόδας, εάν δεν το πωλήσεις στην χρονική στιγμή που πρέπει να το πωλήσεις η ζημιά είναι μεγάλη, τεράστια κατ’ ακρίβειαν», εξήγησε περαιτέρω ο κ. Αντωνίου. 

Ερωτηθείς εάν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής κάποιων αποθεμάτων, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου απάντησε αρνητικά. «Όταν εισάγεται κάτι στην πλειοψηφία σου μένει το στοκ. Δηλαδή, δεν γίνονται και δεν δέχονται επιστροφές. Είναι πολύ λίγες, μεμονωμένες, εκείνες οι περιπτώσεις που υπάρχει συμφωνία για να δεχθεί κάποιος επιστροφή σε τέτοια εμπορεύματα. Συνεπώς, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης αναμένεται πως θα έχουν το μεγαλύτερο πλήγμα από αυτή την κατάσταση», τόνισε. 

Με βάση τα πιο πάνω ο κ. Αντωνίου επανέλαβε πως εκείνο που προβληματίζει έντονα, τόσο τον Σύνδεσμο όσο και τους ίδιους τους καταστηματάρχες και τους λιανεμπόρους ευρύτερα, είναι, «πρώτον τι θα γίνει με το θέμα των ενοικίων κι ειδικά όσων ενοικιάζουν καταστήματα σε εμπορικά κέντρα, και δεύτερον, τι θα γίνει με το στοκ που προγραμματίζετο να πωληθεί αυτό το δίμηνο». 

Επιπρόσθετα, συνέχισε, τους προβληματίζει έντονα και το τι θα γίνει με το προσωπικό, όπως επίσης και με άλλα λειτουργικά έξοδα της κάθε επιχείρησης.  

Πώς αξιολογούν τα μέτρα – Ανάγκη για άμεση υλοποίησή τους
Κληθείς, δε, να σχολιάσει τα μέτρα που ετοίμασε η Κυβέρνηση και ψηφίστηκαν από την Βουλή και τα οποία στοχεύουν στην στήριξη τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, τόνισε πως το πιο σημαντικό κομμάτι είναι αυτό της διαφύλαξης της απασχόλησης. 

«Τα μέτρα που στοχεύουν στο να διατηρηθεί το προσωπικό στις εργασίες του και κατ’ επέκταση η προστασία των εισοδημάτων τους, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικά και σίγουρα προς την ορθή κατεύθυνση», εξήγησε σημειώνοντας πως, «ας μην ξεχνάμε πως ο κλάδος του εμπορίου είναι ο υπ’ αριθμόν ένα τομέας απασχόλησης, αφού σχεδόν 1 στους 5 συμπολίτες μας εργάζονται σε αυτόν. Μιλάμε για 74 με 75 χιλιάδες άτομα», τόνισε.

Άρα, είπε, «θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρχουν μέτρα, τα οποία θα μπορέσουν να στηρίξουν έμπρακτα και άμεσα τις επιχειρήσεις, ώστε να διατηρηθεί η απασχόληση και να μην υπάρξουν απολύσεις. Εύχομαι η καταβολή είτε του ανεργιακού επιδόματος, όπως ονομάστηκε, είτε των άλλων επιδομάτων να γίνει άμεσα, γιατί όσο περνάμε οι μέρες δημιουργούνται αλυσιδωτά προβλήματα. και πρέπει να προωθηθούν άμεσα όσα μέτρα αφορούν τις επιχειρήσεις», επεσήμανε.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Σε σχέση με το μέτρο αποτροπής των εξώσεων, ο κ. Αντωνίου αφού είπε πως είναι σημαντικό, εντούτοις, τόνισε ότι, «δεν είναι κάτι που επιλύεται μόνο στο κομμάτι του ενοικίου». «Από την μία είναι καλό να μην μπορεί κάποιος δια νόμου να κάνει εξώσεις, αλλά από την άλλη η οφειλή του ενοικίου παραμένει και πρέπει να το πληρώσεις κάποια στιγμή. Διερωτώμαι πραγματικά πως και πότε θα είσαι σε θέση να το πληρώσεις όταν έχεις κατεβασμένα τα ρολά και δεν έχεις καθόλου εισοδήματα», εξήγησε.

Αναφορικά με την αναστολή των δόσεων δανείων μέχρι το τέλος του χρόνου, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, χαρακτήρισε το μέτρο πολύ ορθό, σημειώνοντας πως «αναμένουμε να διευκρινιστεί πότε θα πρέπει να καταβληθούν αυτές οι συσσωρευμένες δόσεις κι ελπίζω και εύχομαι να μην μιλάμε για τον Ιανουάριο του 2021, γιατί κάτι τέτοιο, κατά την άποψη μας, δεν θα βοηθούσε».

Ο Σύνδεσμος, συνέχισε, αναμένει και διευκρινίσεις ως προς τον τρόπο παροχής νέας ρευστότητας από τις τράπεζες μέσω δανείων, τονίζοντας την ανάγκη οι διαδικασίες να είναι εύκολες και απλές, αφού, όπως είπε, «παρέχοντας στις επιχειρήσεις την απαραίτητη ρευστότητα, διασφαλίζονται και οι θέσεις εργασίας αλλά και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων». 

Μάριος Αδάμου