Κορωνοϊός:Ξεπέρασαν το €1 δισ οι δαπάνες του Υπουργείου Εργασίας

Οι δαπάνες του Υπουργείου αναμένεται να διατηρηθούν ψηλά με ετήσιες ποσοστιαίες αυξήσεις

Ξεπέρασαν το €1 δισεκατομμύριο οι δαπάνες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αντανακλώντας τα αλλεπάλληλα σχέδια στήριξης της απασχόλησης και των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, οι δαπάνες του Υπουργείου Εργασίας την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου ανήλθαν σε €1.005 εκατομμύρια, αυξημένα κατά €407 εκατ. ή 68% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οι δαπάνες του Υπουργείου Εργασίας αποτελούν το ένα τέταρτο των δαπανών του προϋπολογισμού του κράτους την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου, ενώ το ποσοστό αυτό την αντίστοιχη περσινή περίοδο περιοριζόταν μόλις στο 17%. Ενδεικτικά, οι δαπάνες του Υπουργείου ολόκληρο το 2019 ήταν €1,07 δισ.

>>> Διαβάστε επίσης: Για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια πρώτη η Λευκωσία στα ακίνητα <<<

Η αύξηση των δαπανών οφείλεται στα επαναλαμβανόμενα σχέδια στήριξης της απασχόλησης και των επιχειρήσεων που υλοποιήθηκαν μετά τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, μετά τη λήψη των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία τον Ιούλιο οι δαπάνες του Υπουργείου ανήλθαν σε €191 εκατ. σε σύγκριση με €168 εκατ. τον Ιούνιο και €90 εκατ τον Ιούλιο του 2019. Πάντως, η υψηλότερη μηνιαία δαπάνη του Υπουργείου Εργασίας καταγράφηκε τον Μάιο με €238 εκατ. προτού υλοποιηθούν τα πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης της απασχόλησης και των επιχειρήσεων.
 
Οι δαπάνες του Υπουργείου αναμένεται να διατηρηθούν ψηλά με ετήσιες ποσοστιαίες αυξήσεις, καθώς ήδη το Υπουργείο ανακοίνωσε νέα σχέδια στήριξης ύψους €106 εκατ. Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει η Υπουργός Εργασίας, η δαπάνη για τα Ειδικά Σχέδια ήταν 457 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου που αφορούσε την εφάπαξ χορηγίας προς μικρές επιχειρήσεις, ενώ για τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο υπολογίζεται ένα πρόσθετο κόστος €75 εκατ.
 
Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου από τα μέσα Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η πανδημία στην Κύπρο μέχρι το τέλος Μαΐου είχαν επιδοτηθεί πέραν των 180.000 εργαζομένων, ενώ την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου επιδοτήθηκαν των 70,000 εργαζομένων και αυτοτελώς εργαζομένων.

(ΚΥΠΕ)

 
22329