A. Kωστουρής: Τι αναμένουν οι Τράπεζες από τη νέα Βουλή

Οι εκλογές τελείωσαν και αρχίζει δουλειά η Βουλή - Ποιά θέματα που θα συζητηθούν απασχολούν τις Τράπεζες

Μπορεί η εκλογική διαδικασία να ολοκληρώθηκε με την ανακήρυξη των 56 νέων βουλευτών, εντούτοις, η δουλειά των εκλεκτών των ψηφοφόρων τώρα ξεκινά, καθώς η νέα βουλή θα έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις αλλά και θα κληθεί να δώσει τη λύση σε περίπλοκα θέματα τα οποία μεταφέρονται από την προηγούμενη βουλή

Σε αυτά αναφέρθηκε και ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Τύπου του Συνδέσμων Τραπεζών, Ανδρέας Κωστουρής, μιλώντας στο Business Hour By Brief

Ο κ. Κωστουρής μεταξύ άλλων σχολίασε το τι περιμένει ο Σύνδεσμος Τραπεζών από τη νέα Βουλή, αναφέρθηκε στα «καυτά» ζητήματα τα οποία απασχολούν τις τράπεζες και τους δανειολήπτες και θα συζητηθούν στο Κοινοβούλιο, σχολίασε το που θα στηριχθεί η οικονομία του αύριο και ποια βήματα έκαναν οι τράπεζες για να προετοιμαστούν, αλλά ταυτόχρονα επεξήγησε και τον λόγο που ο Σύνδεσμος Τραπεζών αποφάσισε να προχωρήσει με τη δική του ιστοσελίδα αλλά και ποιους θα εξυπηρετεί

Αυτούσια όσα ανέφερε ο κ. Κωστουρής: 

Τι αναμένετε από την νέα Βουλή 

«Αυτό που αναμένουμε οι τράπεζες να δούμε είναι κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις, την προηγούμενη πενταετία της βουλής είχαμε. Την συνεργασία. Την εποικοδομητική προσέγγιση, την αλληλοκατανόηση και την ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των θεμάτων τα οποία αφορούν τον τραπεζικό τομέα. Είναι εξαιρετικά σημαντικά για εμάς διότι και οι τράπεζες και η οικονομία είναι περισσότερο ευάλωτα σε περιόδους κρίσης. Όπως και η πανδημική η οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι σιγά σιγά περιορίζεται και θα σβήσει εντός του 2021. Οπόταν, έχουμε πάρα πολλά να εξετάσουμε και να δούμε σε συνεργασία και με την Πολιτεία στο σύνολο της και με τη βουλή ειδικότερα. Οπότε προσβλέπουμε σε καλή συνεργασία, σε κατανόηση και ψυχραιμία». 

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τις τράπεζες και θα συζητηθούν στη Βουλή 

«Υπάρχουν ήδη ανοικτά θέματα στη βουλή από το προηγούμενο Σώμα, τα οποία στην ουσία έχουν μετατεθεί και με κάποιον τρόπο για τον οποίο αν θέλετε διαφωνήσαμε ως τράπεζες, μέσω της ενδιάμεσης απόφασης της προηγούμενης ολομέλειας της βουλής για αναστολή των εκποιήσεων μιας σειράς ενυπόθηκων ακινήτων με αξία μέχρι μισό εκατομμύριο ευρώ. Ήταν ένα θέμα το οποίο διαφωνήσαμε, το οποίο μας έκανε εντύπωση η τελευταία απόφαση της βουλής επειδή δημιούργησε ένα προηγούμενο το οποίο δεν είχαμε. Επειδή μια λογική αξία μιας κύριας κατοικίας στην Κύπρο είχε οριστεί μέσω διαφόρων άλλων εργαλείων, όπως το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας ή το Σχέδιο Εστία, στις €350.000. Οπότε, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το πόσο συχνά η Βουλή έχει πρόθεση να παρεμβαίνει στο γενικότερο πλαίσιο της εκποίησης ακινήτων, διότι, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στη λεγόμενη εργαλειοθήκη για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων τα οποία έχουν δημιουργηθεί από την κρίση του 2013. Γι’ αυτά αναφέρθηκα προηγουμένως για συνεργασία και ψυχραιμία, αφού είναι τα στοιχεία που πρέπει συλλογικά να αντιμετωπίσουμε τα θέματα για να πάμε μπροστά. Για να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις που θα βοηθήσουν και τους δανειολήπτες και τις τράπεζες και συνεπώς και την οικονομία στο σύνολο της. Δεν υπάρχει λόγος για αποφάσεις που να μην είναι στοχευμένες. Που να μην είναι στη βάση μελετών αντικτύπου. Κάτι πάρα πολύ σημαντικό το οποίο τονίζουμε για πάρα πολλά θέματα, ούτως ώστε να ξέρουμε ότι μία πρόταση νόμου η οποία θα προωθηθεί θα εξυπηρετεί τον σκοπό της και μόνο αυτό. Δεν θα δημιουργήσει δηλαδή άλλα και ακόμα χειρότερα πολλαπλασιαστικά προβλήματα στην οικονομία. 

Υπάρχουν ζητήματα που έχετε προτείνει στη Βουλή και έχουν απορριφθεί; 

«Κοιτάξτε. Τρία χρόνια που ήταν η Τρόικα είχε υιοθετηθεί σειρά νομοθεσιών οι οποίες στο σύνολο τους αποτελούσαν την εργαλειοθήκη για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων, κάτι που έκανε το σύστημα πιο αποτελεσματικό ακριβώς για να περιοριστεί το πρόβλημα των προβληματικών δανείων, αλλά και της κουλτούρας μη αποπληρωμής των υποχρεώσεων. Διότι, μαζί με αυτούς που έχουν προβλήματα, κρύβονται και πολλοί που τους περιγράφουμε ως και στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αυτό είναι το ισοζύγιο που πρέπει να βρεθεί στον θεσμικό διάλογο που γίνεται σε επίπεδο βουλής των αντιπροσώπων που περιλαμβάνει και τη δική μας πλευρά, ακριβώς για να βρεθούν αυτές οι λύσεις που θα κάνουν γενικά το πλαίσιο και δίκαιο προς όλες τις πλευρές και αποτελεσματικό. Είναι σημαντικό να υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών, να μην υπάρχει ο ηθικός κίνδυνος με τους στρατηγικούς κακοπληρώτες, και σίγουρα να διασφαλίζεται η χρηματοπιστωτική ικανότητα που είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομία στο σύνολο της. Όλα αυτά με την ευαισθησία την κοινωνική που έχουν αποδείξει οι τράπεζες, και κατά την κρίση του 2013 και έπειτα, προστατεύοντας τις ευάλωτες ομάδες. Αυτή η κρίση βρήκε σε καλύτερη κατάσταση τις τράπεζες σε σχέση με το παρελθόν, δίνοντας την ευκαιρία να στηρίξουν την κοινωνία ποικιλοτρόπως και σε πάρα πολλά επίπεδα, είτε με άμεσες χορηγήσεις, με εξοπλισμό σε παιδεία και υγεία για να διαχειρίστει την κρίση και πάρα πολλές άλλες λύσεις με βοήθεια σε πελάτες ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία. Το σημαντικότερο μέτρο ήταν η αναστολή δόσεων από τον Μάρτιο μέχρι το τέλος του περασμένου έτους». 

Είχατε καλή συνεργασία με την Πολιτεία 

«Ήταν και είναι καλή η συνεργασία μας. Και με τη βουλή και με κρατικές και με ανεξάρτητες Αρχές. Είναι ένα μάθημα που πήραμε, διότι, τα καλά που έχουν να παρουσιαστούν γενικά στην οικονομία μόνο μέσα από αυτό το κλίμα της συνεργασίας προκύπτουν. Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί αυτό το σύστημα με τη σύνθεση της νέας Βουλής». 

Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα κόμματα 

«Είναι πάγια πολιτική του Συνδέσμου η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα κόμματα όλων των χώρων προκειμένου να εξετάζονται τα θέματα, να αντιλαμβανόμαστε και εμείς τις ευαισθησίες ή τους προβληματισμούς που έχουνε σε θέματα ο κάθε χώρος ξεχωριστά. Όμως η συνεργασία μας με τα πολιτικά κόμματα που είναι στη Βουλή και με το Σώμα και με τις εργασίες της είναι άριστη. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα συνεχιστεί αυτό και δεν έχουμε και λόγο να πιστεύουμε πως δεν θα ισχύσει». 

Σε μεταβατική περίοδο λόγω πανδημίας 

«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, όχι μόνο οι τράπεζες στην Κύπρο αλλά και διεθνώς. Η πανδημία εκτόξευσε τη χρήση των ψηφιακών καναλιών εξυπηρέτησης των πελατών, για πληρωμές, μεταφορές χρημάτων, για αγορές. Οπότε αυτή η εξοικείωση και της κυπριακής κοινωνίας αποτελεί ταυτόχρονα και μια πρόκληση και μια ευκαιρία. Πρόκληση για να λειτουργήσουν και οι τράπεζες γρήγορα στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού, τόσο εσωτερικά όσο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες με τους πελάτες τους, αλλά και γενικά ως κομμάτι της οικονομίας θα πρέπει ο ψηφιακός ανασχηματισμός να γίνει με τέτοιο τρόπο, με ασφάλεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ούτως ώστε να ενισχυθεί και η αποτελεσματικότητα της χώρας μας. Θεωρούμε πυλώνα στον οποίο θα πρέπει να βασιστεί η οικονομία του αύριο. Είναι ψηφιακό το μέλλον, ως τέτοιο το αντιλαμβάνονται και με αυτό τον τρόπο δουλεύουν οι τράπεζες αυτή τη στιγμή, έχοντας ήδη δημιουργήσει τις εφαρμογές τους, παρέχοντας επιπλέον ψηφιακές λύσεις, ενισχύοντας τα κανάλια εξυπηρέτησης των πελατών τους ψηφιακά. Όλα αυτά θεωρούμε πως δίνουν τον τόνο για την επόμενη ημέρα». 

Τι μπορούμε να δούμε στη νέα ιστοσελίδα του Συνδέσμου Τραπεζών

«Ο Σύνδεσμος για χρόνια εξέδιδε μία εξαμηνιαία έκδοση με την ίδια ονομασία. “Cyprus Banking Insight CBI”, η οποία στην ουσία περιγράφει και το ύφος των κειμένων τα οποία κατά κύριο λόγο συγγράφονταν από συναδέλφους στον Σύνδεσμο Τραπεζών με πάρα πολύ βαθιά και ειδική γνώση για τα διάφορα θέματα που χειρίζεται ο Σύνδεσμος. Στην ουσία το έντυπο περιέγραφε τις κύριες τάσεις στα εν εξελίξει θέματα κάθε έτους που αφορούσαν τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου και σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο. Ήταν αγγλόγλωσση επειδή μας βοηθούσε πολύ στην επικοινωνία και με πρεσβείες ή και παράγοντες οικονομικούς που είναι στην Κύπρο, αλλά και για ενημέρωση συνεργατών μας στο εξωτερικό. Με τις συνθήκες της πανδημίας, με τον αυξημένο φόρτο εργασίας, τις συνθήκες με τις οποίες έπρεπε να ακολουθήσουμε και τις ανάγκες περιορισμού του κόστους, αλλά ταυτόχρονα ακόμη πιο αποτελεσματική διαχείριση των μηνυμάτων και της παραγόμενης δουλειάς από πλευράς του Συνδέσμου, πήραμε την απόφαση να μετεξελίξουμε την συγκεκριμένη έκδοση σε μια δυναμική ιστοσελίδα η οποία θα έχει δυνατότητες για να φιλοξενήσει βίντεο και ήχο, ούτως ώστε να μην είναι περιορισμένη στο κείμενο και παράλληλα να φιλοξενεί και κείμενα όχι μόνο από τον Σύνδεσμο, αλλά και από Φορείς γενικά της Πολιτείας, Ανεξάρτητες Αρχές ή και ιδιωτικές επιχειρήσεις που να δίνουν γενικά μία καλή και σφαιρική εικόνα για το που βρίσκεται και που οδεύει η κυπριακή οικονομία. Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούμε άρθρα και συναδέλφων και εξωτερικών συνεργατών, τα οποία καταπιάνονται με θέματα από την αγορά ακινήτων μέχρι και χρηστικές πληροφορίες που είναι καλά να έχει υπόψιν του κάποιος πελάτης τράπεζας και έχει συναλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά και το Brexit. Φιλοδοξούμε το Cyprus Banking Insight CBI να καταστεί ένας κόμβος ενημέρωσης και πληροφόρησης του κοινού. Κυρίως του αγγλόγλωσσου αλλά και του ελληνόφωνου καθώς οι πλείστοι συμπατριώτες μας είναι εξοικειωμένη με την αγγλική».  

Δείτε αυτούσια όσα ανέφερε στο Business Hour By Brief ο κ. Κωστουρής: