Κωστουρής:Σε μερικά χρόνια δεν θα έχουμε επιταγές, χαρτονομίσματα

Σε 2-5 χρόνια θα έχουμε το ψηφιακό ευρώ - Οι ψηφιακές υπηρεσίες των τραπεζών και το μέλλον του τραπεζικού τομέα

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Σε μερικά χρόνια δεν θα έχουμε επιταγές ούτε χαρτονομίσματα, λόγω της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών των τραπεζών, όπως ανέφερε στην εκπομπή Business Hour By Brief,Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Συνδέσμου Τραπεζών, Ανδρέας Κωστουρής

«Σε ένα ορίζοντα 2-5 χρόνων θα βιώνουμε κάθε χρόνο τεράστιες αλλαγές που σταδιακά θα οδηγήσουν σε πλήρη ψηφιοποίηση των συναλλαγών μας με κάποιες σημαντικές παραμέτρους όπως, ο μη αποκλεισμός κανενός από τις ψηφιακές συναλλαγές, η ασφάλεια,  η ευκολία – αμεσότητα και αύξηση παραγωγικότητας», όπως τόνισε.

Η πανδημία άλλαξε την ζωή μας σε πάρα πολλά επίπεδα. Ένα από αυτά είναι και ο τομέας των τραπεζών, ο οποίος αλλάζει εντελώς μοντέλο και κουλτούρα, ανέφερε ο κ. Κωστουρής.

Όπως επεξήγησε, οι πλείστες συναλλαγές, αγορές, μεταφορές χρημάτων, πληρωμές λογαριασμών, εμβάσματα, πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με τον κ. Κωστουρή, είμαστε στο κατώφλι της πλήρους ψηφιοποίησης των συναλλαγών, από την παραδοσιακή χρήση των χρημάτων και επιταγών και της συναλλαγής των ατόμων με τις επιχειρήσεις ή μεταξύ τους οι πολίτες. «Σε μερικά χρόνια θα γίνει ο κανόνας αυτό», τόνισε.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι σε ένα ορίζοντα 2-5 χρόνων θα βιώνουμε κάθε χρόνο τεράστιες αλλαγές που σταδιακά θα οδηγήσουν σε πλήρη ψηφιοποίηση των συναλλαγών μας με κάποιες σημαντικές παραμέτρους όπως, ο μη αποκλεισμός κανενός από τις ψηφιακές συναλλαγές, η ασφάλεια,  η ευκολία – αμεσότητα και αύξηση παραγωγικότητας που αφορά τον κάθε πολίτη και τις επιχειρήσεις και συνεπώς την οικονομία μας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.

Θα υπάρχουν καταστήματα τραπεζών

Το πρώτο βήμα που έγινε, υπενθύμισε ο κ. Κωστουρής, ήταν με την κατάθεση επιταγών σε ΑΤΜ, όπου στην αρχή ξένισε αλλά μετά ο κάθε πολίτης και πολύ περισσότερο μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να μεταβούν στο ΑΤΜ και να εξυπηρετηθούν σε ελάχιστο χρόνο σε σχέση με την αναμονή στο γραφείο. «Σιγά σιγά δίνονται κι άλλες λύσεις, οι τράπεζες τις αξιοποιούν και έτσι το περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο ψηφιακό», πρόσθεσε.

Αν και η φυσική παρουσία θα είναι απαραίτητη για αρκετά χρόνια ακόμη καθώς δεν μπορούν όλα να αντικατασταθούν από τις ψηφιακές λύσεις για πρακτικούς ή λόγους επεξήγησης, συνεργασίας, διευθέτησης ή και επίλυσης προβλημάτων. Εντούτοις, ο κόσμος ζητά την ευκολία και την αμεσότητα, τόνισε ο κ. Κωστουρής και την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος κάτι που προσφέρεται από τα ψηφιακά εργαλεία, ενώ την ίδια ώρα επωφελούνται και οι τράπεζες από το αυξημένο κόστος για την λειτουργία καταστήματος.

Ο κ. Κωστουρής υπογράμμισε πως το σημαντικό είναι ότι περιορίστηκε η ανάγκη των περισσότερων ατόμων για επίσκεψη στο κατάστημα. «Αλλάζει το μοντέλο εξυπηρέτησης και το πεδίο των παρεχόμενων υπηρεσιών τους καθώς και η κοινωνία», πρόσθεσε.

Σε 2-5 χρόνια θα έχουμε το ψηφιακό ευρώ

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει πόσο μακριά είναι η αντικατάσταση των χρημάτων και των επιταγών από το ψηφιακό ευρώ, ο κ. Κωστουρής διαβεβαιώνει πως δεν είμαστε και τόσο μακριά. «Στην Κίνα ήδη αρκετές επαρχίες χρησιμοποιούν ψηφιακό γουάν, στην Ευρώπη η Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει το ψηφιακό ευρώ όπως αντίστοιχα στις ΗΠΑ, στον Καναδά και σε κράτης της Δύσης, σχεδιάζοντια τα ψηφιακά νομσίσματα τα οποία σε ένα ορίζοντα 2-5 ετών  θα γίνουν τα πρώτα βήματα χρήσης του», σημείωσε.

Τέλος, ανέφερε πως σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν επιταγές, ή το χρήμα με την φυσική του μορφή δηλαδή χαρτονομίσματα και κέρματα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ωστόσο πως όλα αυτά να διέπονται, από σημαντικές παραμέτρους όπως, ο μη αποκλεισμός κανενός από τις ψηφιακές συναλλαγές, η ασφάλεια,  η ευκολία – αμεσότητα και αύξηση παραγωγικότητας.

Παρασκολουθήστε την παρέμβαση του Υπεύθυνου Επικοινωνίας Συνδέσμου Τραπεζών: