Κούσιος: Ανοικτός για συζήτηση για ωριαία απόδοση των μισθών

Ο Υπουργός ανέμενε μεγαλύτερες αντιδράσεις για τον Κατώτατο από τα εμπλεκόμενα μέρη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού ανακοίνωσε χθες (31/8) ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος.

Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του Κρατικού Ραδιοφώνου, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι αυτή η θεσμοθέτηση αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

«Υπάρχουν δυστυχώς εργαζόμενοι που αμείβονται με χαμηλά πόσα (πχ. 740 ευρώ) και ήταν σημαντικό να διασφαλίσουμε ένα κατώτατο μισθό ο οποίος θα ήταν ως ένα βαθμό αξιοπρεπής», είπε.

Αναφορικά με την χθεσινή (31/8) συνάντηση που είχε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και τις οργανώσεις εργοδοτών, σημείωσε ότι ανέμενε μεγαλύτερες αντιδράσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη, αφού, όπως είπε, κατά τη διαπραγμάτευση διατυπώθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι το διάταγμα δεν κατοχυρώνει το ωρομίσθιο προσωπικό, ο Υπ. Εργασίας επεσήμανε πως από τη συμφωνία επωφελούνται όλοι. 

Διαβάστε επίσης:

«Το διάταγμα ξεκάθαρα λέει ότι οι ώρες εργασίας ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας είναι ακριβώς εκείνες οι οποίες ίσχυαν πριν την έκδοση του διατάγματος. Αν κάποιος δούλευε 40 ώρες, θα δουλεύει 40 ώρες και αντί  να παίρνει 800 ευρώ, θα παίρνει 940. Με την ίδια λογική, αν ένας ωρομίσθιος δούλευε για 600, τότε θα αυξηθεί ο μισθός. Όλοι ανεξαιρέτως κατοχυρώνονται από την συμφωνία», εξήγησε.

Επιπλέον διευκρίνισε ότι σε επιχειρήσεις όπου υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, οι νεοεισερχόμενοι θα αμείβονται σύμφωνα με αυτές και όχι στη βάση του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό.

«Εντός Σεπτεμβρίου θα συγκαλέσω το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα για να εξεταστούν όλες αυτές οι λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

Ωστόσο επεσήμανε ότι εάν υπάρχουν έντονες αντιδράσεις όσον αφορά την ωριαία απόδοση των μισθών, το Υπουργείο Εργασίας είναι πρόθυμο να συζητήσει το ζήτημα στο ευρύτερο πλαίσιο του ωραρίου εργασίας, αλλά όχι στη βάση του εθνικού κατώτατου μισθού.

Καταληκτικά, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι θα συσταθεί μια επιτροπή αναπροσαρμογής που θα καταρτίζεται από 9 μέλη.

«Θα καταρτίζεται από 3 μέλη από το συνδικαλιστικό κίνημα, 3 μέλη από τους εργοδότες και 3 εμπειρογνώμονες που θα διορίζονται από το Υπουργικό και θα συμβουλεύουν», είπε συγκεκριμένα.

>>> Διαβάστε επίσης: Υπουργικό: Στο €940 ο κατώτατος μισθός – Εφαρμογή από 1/1/2023 <<<

Στα 940 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Να υπενθυμίσουμε ότι, όπως ανακοίνωσε χθες (31/8) ο κ. Κούσιος, ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός καθορίστηκε στα 940 ευρώ ενώ για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης θα είναι 885 ευρώ. 

Όπως είπε ο Υπ. Εργασίας, η εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού αρχίζει την 1.1.2023, με μια μεταβατική περίοδο για να μπορέσει η οικονομία και οι εργοδότες να αντιμετωπίσουν αυτή την αλλαγή.

Επιπλέον στις δηλώσεις του, ο κ. Κούσιος ανέφερε πως από τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού επωφελούνται ουσιαστικά 40 χιλιάδες χαμηλόμισθοι πολίτες με ένα πολύ σημαντικό ποσό.

«Η αύξηση σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι της τάξης του 30%, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζεται θετικά σε μικρότερο βαθμό ένα άλλο μέρος των εργαζομένων συμπολιτών μας που ανέρχονται σε πέραν των 60 χιλιάδων», πρόσθεσε.

>>> Διαβάστε επίσης: Ποιες 3 κατηγορίες εξαιρούνται από τον Κατώτατο Μισθό <<<

Ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, από το Διάταγμα του κατώτατου εξαιρούνται κάποιες κατηγορίες εργοδοτουμένων. Αυτές οι κατηγορίες είναι όσοι εργάζονται στη γεωργοκτηνοτροφία, οι οικιακοί βοηθοί και όσοι εργάζονται στη ναυτιλία.

Εξαιρούνται επίσης από το Διάταγμα όσοι τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης μέσα από σύμβαση, έθιμο, πρακτική ή άλλο Διάταγμα, πρόσθεσε ο κ. Κούσιος.

«Αν ένας εργοδοτούμενος έχει καλύτερα οφέλη από αυτά που προβλέπει το Διάταγμα με κανένα τρόπο τα καλύτερα οφέλη δεν επηρεάζονται», εξήγησε.

Ακόμη, είπε, εξαιρούνται άτομα τα οποία λαμβάνουν κατάρτιση ή εκπαίδευση για απόκτηση πτυχίου ή επαγγελματικού προσόντος.

Πότε θα αφαιρείται 25% από τον Κατώτατο

Εξάλλου, όταν ο εργοδότης προσφέρει σίτιση και στέγαση θα μπορεί με συμφωνία μεταξύ των μερών να αφαιρείται από το ποσό σε χρήμα 15% για τη σίτιση και 10% για τη στέγαση. Αυτό είναι επιτρεπτό μόνο στην περίπτωση συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργοδοτουμένου. Ο τελευταίος μπορεί με προειδοποίηση 45 ημερών προς τον εργοδότη να απαλλαγεί από αυτό το μέρος της συμφωνίας, είπε ο Υπουργός Εργασίας.

Για εποχιακούς εργάτες ηλικίας μέχρι 18 ετών, με την εποχιακή εργασία να καθορίζεται στο ανώτατο όριο των δύο μηνών, ο Υπουργός Εργασίας είπε πως μπορεί να αποκόπτεται ποσοστό 25% από τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό.

Ο κ. Κούσιος εξήγησε ακόμη πως αν αποκόπτονται ποσά για τη σίτιση και τη στέγαση, δεν μπορεί να αποκόπτεται και το 25%.