Κρατικές Εγγυήσεις: Πάει Βουλή και μετά στις Τράπεζες

Η διαδικασία που προηγήθηκε και ποια τα επόμενα βήματα για την εξασφάλιση του 1 δις ευρώ

Για το πώς προχωρά Κυπριακό Σχέδιο Κυβερνητικών Εγγυήσεων ύψους 1 δις.  ευρώ και την παροχή στήριξης σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενα άτομα, μίλησε στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ σήμερα (23/9) η Οικονομική Διευθύντρια της Δ/νση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, Αυγή Χρυσοστόμου – Λαπαθιώτη. 

Η κ. Λαπαθιώτη, αναφέρθηκε στα διάφορα διαβήματα που έχουν προηγηθεί, από την ημερομηνία ψήφισης του βασικού νόμου μέχρι σήμερα και τι ακολουθεί απαντώντας και στο ερώτημα αν θα προλάβουμε μέχρι την ημερομηνία λήξης της ισχύος του, τον Δεκέμβριο του 2021.

Όπως ανέφερε, 12 Μαϊου ψηφίστηκε ο βασικός νόμος για την παραχώρηση εγγυήσεων, η δεύτερη προσπάθεια που έγινε για ψήφιση του, υπό την αίρεση των οποιονδήποτε προϋποθέσεων έθετε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής εξέφρασε σε προηγούμενο ρεπορτάζ της Brief, την ανησυχία τους για το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, τονίζοντας ότι μένουν μόνο δυόμιση μήνες για να ψηφίσουμε ένα σχέδιο που δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί καθώς θα μαζευτούν πολλές αιτήσεις και λόγω διαδικαστικών δεν θα «προλαβαίνουν» να ελεγχθούν και να αδειοδοτηθούν.

Τα διαβήματα μέχρι σήμερα
Υπενθύμισε μάλιστα ότι, αυτός ο νόμος έχει τη νομική του βάση το προσωρινό σχέδιο που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακριβώς για να παρέχει στήριξη στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πανδημίας.
Επομένως, πρόσθεσε, η βάση ήταν αυτό το προσωρινό σχέδιο που εκεί καθορίζεται η ημερομηνία διάρκειας του σχεδίου γι’ αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από το Υπουργείο Οικονομικών ή το Θεσμικό νομοθέτη, ενώ με τη δημοσίευση του νόμου η Κύπρος μπήκε σε διαδικασία με βάση το κοινοτικό πλαίσιο.

Τόνισε, δε, ότι το πρώτο βήμα ήταν αν επιληφθεί η γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γιατί ο βασικός  νόμος επηρέαζε κάποιες βασικές αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, άρα το πρώτο στάδιο ήταν να σταλεί για διατύπωση γνώμης στην ΕΚΤ και αυτό έγινε 10 Μαίου, πριν την δημοσίευση του νόμου και στη συνέχεια να ληφθεί κα η έγκριση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αφού κοινοποιήθηκε το αίτημα επίσημα από την ΚΔ για έγκριση του νόμου, σημείωσε, και αμέσως μετά τη δημοσίευση του,  υπήρχε μια επικοινωνία στην επιτροπή ανταγωνισμού όπου μας είχαν υποδείξει κάποιες άλλες τροποποίησες για τον βασικό νόμο έτσι ώστε να συνάδει με το διάταγμα και να μπορεί να τύχει της έγκρισης της Γενικής Διεύθυνσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η κα Λαπαθιώτη ανέφερε ότι, η γνώμη της Ευρωπαϊκής  Κεντρικής Τράπεζας δόθηκε 12 Ιουνίου και έπρεπε να έχουμε και την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία λήφθηκε 17 Αυγούστου, εξού και δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση.

Στην εν λόγω ανακοίνωση του Υπουργείο Οικονομικών αναφερόταν ότι, είναι εγκεκριμένο το σχέδιο μας από την ΕΕ όμως οι υποδείξεις που είχαν γίνει από την ΕΚΤ και τη ΓΔ Ανταγωνισμού της ΕΕ να ενσωματωθούν στον βασικό νόμο, γι αυτό έχουμε προβεί σε τροποποίηση του βασικού νόμου, αυτό δηλαδή που κατατέθηκε χθες στη Βουλή των αντιπροσώπων, έτσι ώστε να υπάρχει συμμόρφωση με τις υποδείξεις από ΕΚΤ και της Γενικής Διεύθυνσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σημείωσε.
«Άρα αυτό το νομοσχέδιο που καταθέσαμε χθες (22/9) είναι για σκοπούς συμβατότητας με τους κανόνες ανταγωνισμού και την εκδοθείσα γνώμη της ΕΚΤ», τόνισε.

Το επόμενο βήμα
Αυτό που αναμένεται, όπως σημείωσε, είναι στις επόμενες 10 ημέρες περίπου να εγγραφεί στη Βουλή το θέμα για ψήφιση.
Στην ερώτηση αν είναι έτοιμες οι τράπεζες να δεχτούν αιτήσεις πότε θα εξεταστούν και πότε θα ενημερωθούν οι επιχειρηματίες που θέλουν να εξασφαλίσουν δάνειο (1 δισεκατομμύριο)
Πρόκειται για παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων ενός δισεκατομμυρίου που συνεπάγεται αύξηση ρευστότητας περίπου €1 .430.000.000 .

Το διάταγμα, ανέφερε είναι πρόσκληση προς τα πιστωτικά ιδρύματα για εκδήλωση ενδιαφέροντος και πρέπει να ισχύσει αυτή η πρόσκληση για 30 ημέρες και συμφωνούμε ότι είναι πολύ μικρό διάστημα μετά.

Δυστυχώς, επεσήμανε η κα. Λαπαθιώτη, λόγω της προηγούμενης καθυστέρησης που υπήρξε τα δεδομένα αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν. Το υπουργείο θα είναι έτοιμο με τη δημοσίευση του διατάγματος. Τα πιστωτικά ιδρύματα είναι ενήμερα για την τελική μορφή που έχει πάρει το διάταγμα, αφού τους έχει αποσταλεί και στον Σύνδεσμο Τραπεζών η τροποποιητική νομοθεσία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με την ευχή ότι δεν θα έχουμε άλλες αλλαγές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μεγάλος αριθμός των κρατών μελών της ΕΕ έχουν αξιοποιήσει ήδη αυτή τη δυνατότητα.

Την ίδια ώρα, σημείωσε, το Υπουργείο Οικονομικών και τα άλλα σχέδια επιδότησης επιτοκίων τόσο για νέα στεγαστικά δάνεια τόσο και για επιχειρηματικά δάνεια.

Ξ.Π

 
15295