Κρατικές Εγγυήσεις: Ψηφίζουν τελικά πριν τη διάλυση της Βουλής

Μετά τις αντιδράσεις... σύνεση – Ποια στάση θα τηρήσει το ΔΗΚΟ – Οι πληροφορίες της Brief

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Δεν θα περιμένει τελικά μέχρι και τον Σεπτέμβρη η ψήφιση του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων, σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται η Brief

>>> Νεότερη ενημέρωση: Οριστικό: Στις 22/4 στην Ολομέλεια οι κρατικές εγγυήσεις <<<

>>> Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις, αλλά και όσα προηγήθηκαν για τις κρατικές εγγυήσεις <<<

Το όλο ζήτημα της καθυστέρησης στη συζήτηση του νομοσχεδίου – το οποίο έφερε στην επιφάνεια η Brief (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ) – πήρε πολιτικές προεκτάσεις, πυροδοτώντας ταυτόχρονα εντάσεις και σωρεία ανακοινώσεων τόσο από Υπουργούς καιι κόμματα, όσο και από εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι κρούουν κώδωνα κινδύνου για τις επιχειρήσεις.

Μάλιστα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε τη λύπη του για την τροπή που έχει πάρει το ζήτημα, ενώ παράλληλα έκανε και λόγο για πολιτικά προσχήματα και σκοπιμότητες για την καθυστέρηση της ψηφισής των 1.4 δις ευρώ που αντιστοιχούν στις κρατικές εγγυήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα νεότερα πληροφορείται η Brief, μετά και από τις παρεμβάσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου – ο οποίος απέστειλε επιστολή στον ΠτΒ για συζήτηση του νομοσχεδίου -, και του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος ζήτησε το από τους κομματικούς αρχηγούς να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο δεν θα παραμείνει στα συρτάρια αλλά όπως όλα δείχνουν θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί πριν από τη διάλυση της Βουλής, δηλαδή μέχρι και τις 22 Απριλίου. 

Ποιά στάση θα τηρήσει το ΔΗΚΟ

Πάντως στην περίπτωση που το ΔΗΚΟ δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία για τις δυο του τροπολογίες δεν αποκλείεται το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου να μην καταψηφίσει το επίμαχο Νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, με ενδεχόμενο να τηρήσει αποχή, αντιλαμβανόμενο την οικονομική αναστάτωση που θα προκληθεί αλλά και την ανάγκη των επιχειρήσεων για πρόσβαση σε δανεισμό με κυβερνητικές εγγυήσεις.

Να σημειώσουμε πως οι δύο τροπολογίες, αφορούν πρώτο, να περιοριστούν τα δάνεια του σχεδίου σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και δεύτερο θα ζητηθεί όπως ο Γενικός Ελεγκτής να παρακολουθεί ως παρατηρητής αυτή την διαδικασία, ώστε, σύμφωνα πάντα με το ΔΗΚΟ, «να μην πάθουμε και στις κρατικές εγγυήσεις ότι πάθαμε με τα “χρυσά διαβατήρια”».

Άλλωστε γι’ αυτό το λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς κομμάτων και ανταλλάζει απόψεις, ώστε να βρεθεί τρόπος να υπερψηφιστούν οι δύο πιο πάνω τροπολογίες που προτίθεται να καταθέσουν

Ποιες είναι οι κύριες αλλαγές σε σχέση με το πρώτο νομοσχέδιο 

Να υπενθυμίσουμε πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων για δάνεια σε επιχειρήσεις, καθώς στις 19 Μαίου του 2020το Υπουργικό αποφάσισε την απόσυρση του νομοσχεδίου, λόγω τροπολογιών που όπως υποστήριξε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, το καθιστούσαν «μη υλοποιήσιμο και μη εφαρμόσιμο»

Τώρα, οι κύριες αλλαγές του νέου νομοσχέδιου σε σχέση με το προηγούμενο αφορούν την πρόσθεση των διατάξεων που αφορούν τους ορισμούς «μεγάλη επιχείρηση», «μεσαία επιχείρηση», «μικρή επιχείρηση» και «πολύ μικρή επιχείρηση».

Επίσης, προστέθηκε στο ίδιο το νομοσχέδιο εδάφιο που καθορίζει την κατανομή των κυβερνητικών εγγυήσεων, πρώτον €300 εκ. για την έκδοση νέων δανείων προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους και €700 εκ. για την έκδοση νέων δανείων προς μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι κυβερνητικές εγγυήσεις παραχωρούνται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, αντί 30 Ιουνίου 2021 όπως ήταν με βάση το προηγούμενο νομοσχέδιο. Επίσης, το Γενικό Λογιστήριο έχει την υποχρέωση να υποβάλλει ανά διμηνία, έκθεση που να ενημερώνει τον Υπουργό για τη διαδικασία παραχώρησης και παρακολούθησης των κυβερνητικών εγγυήσεων και ο Υπουργός θα προβαίνει σε ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ανά τριμηνία για τα ευρήματα της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου.

Επίσης, πριν από την έκδοση του οποιουδήποτε διατάγματος από τον Υπουργό Οικονομικών, ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η παραχώρηση των κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους €1 δις θα προσφέρει αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία της τάξης, τουλάχιστον, του €1 δισ. και 430 εκατομμυρίων

Αναλυτικά όλες οι ανακοινώσεις και ρεπορτάζ για το ζήτημα: 

 
20076