Κρατική χορηγία: Ποιο σενάριο προέκρινε ο Οδυσσέας (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Τα δύο σενάρια που «δίχασαν» Νομική Υπηρεσία, Ελεγκτή και Βουλή - Γιατί τελικά θ' αποφασίσει ο Υπουργός Οικονομικών.

ΓΡΑΦΕΙ Ο 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ 

Στην εκτελεστική εξουσία και πιο συγκεκριμένα στο Υπουργείο Οικονομικών θα κριθεί τελικά το τι μέλλει γενέσθαι σ’ ότι αφορά στην κρατική χορηγία που έλαβαν τα κόμματα. 

>>> Διαβάστε επίσης: Τι λένε τα 2 κόμματα που πήραν χορηγία και έμειναν εκτός Βουλής <<<

Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη αρχηγών / εκπροσώπων κομμάτων, ενώ κάτι που είναι σημαντικό ν’ αναφερθεί είναι ότι η απόφαση που θα λάβει το ΥΠΟΙΚ θα μπορεί να έχει και αναδρομική ισχύ. 

Τα δύο σενάρια που μελετώνται είναι τα εξής: 

Α)  το σύνολο της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης που προϋπολογίστηκε στον κρατικό προϋπολογισμό, να κατανέμεται στα κοινοβουλευτικά κόμματα στην αρχή του έτους, δηλαδή πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, κατά αναλογία των ποσοστών που έλαβαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και να μην επαναϋπολογίζεται μετά τις εκλογές 

Β) το σύνολο της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης που προϋπολογίστηκε στον κρατικό προυπολογισμό, να παραχωρείται στην αρχή του έτους, κατ' αναλογία των ποσοστών των προηγούμενων Βουλευτικών εκλογών και, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, να γίνεται επαναϋπολογισμός κατά αναλογία των νέων ποσοστών, που θα εξασφαλίσουν στις νέες Βουλευτικές εκλογές.

Τι προέκριναν Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία 

Αξίζει να σημειωθεί ότι  Γενική Εισαγγελία και Ελεγκτική Υπηρεσία, προέκριναν διαφορετικά σενάρια ως λύση του ζητήματος, με τον Γενικό Ελεγκτή όμως να τονίζει ότι «δεν έχει ισχυρή άποψη και ότι όποια και να είναι η τελική απόφαση πρέπει να συνάδει με την νομοθεσία». 

Από τη μια η Νομική Υπηρεσία προκρίνει το δεύτερο σενάριο (δηλαδή του επαναϋπολογισμού. Δείτε αυτούσια τη γνωμάτευση ΕΔΩ),  ενώ  από την άλλη η Ελεγκτική Υπηρεσία ( όπως θα δείτε και σ’ επιστολή του Ελεγκτή προς τον Γενικό Εισαγγελέα) προέκρινε το πρώτο σενάριο.

>>>Διαβάστε επίσης: Κρατική Χορηγία Κομμάτων: Σύσκεψη Αρχηγών και επαναϋπολογισμός <<<

Πάντως καταλήγοντας στην επιστολή, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ξεκαθαρίζει ότι η Υπηρεσία του δεν έχει ισχυρή άποψη υπέρ ή εναντίον κάποιου σεναρίου. 

Δείτε την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τον Γενικό Εισαγγελέα, με ημερομηνία 13/07/21

OD

Σήριαλ που κρατάει από τον Φεβρουάριο 

Τ’ όλο ζήτημα υπενθυμίζεται ότι προέκυψε τον Φεβρουάριο του 2021, όταν οι βουλευτές Μαρίνος Μουσιούττας, Άγγελος Βότσης και Γεώργιος Προκοπίου, κατήγγειλαν στον Γενικό Ελεγκτή υπόθεση διασπάθισης χρήματος. Σύμφωνα με την καταγγελία, «τα κόμματα είχαν λάβει, αρχές Φεβρουαρίου 21, ολόκληρο το ποσό της κρατικής χορηγίας που αντιστοιχεί για το έτος 2021 παρά του ότι ακολουθούσαν βουλευτικές εκλογές» και παρά την εισήγηση του τέως Προέδρου της Βουλής για καταβολή του 50% της κρατικής χορηγίας αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, η οποία απορρίφθηκε. 

Ακολούθησε κινητοποίηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και σχετική επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη προς τον Γενικό Έφορο Εκλογών, γνωστοποιώντας του το ζήτημα. Ο Γενικός Έφορος Εκλογών έριξε το μπαλάκι τότε στον Γενικό Διευθυντή της Βουλής, με το σήριαλ να συνεχίζεται μέχρι που φθάσαμε στη χθεσινή σύσκεψη αρχηγών/ εκπροσώπων κομμάτων, όπου αποφασίστηκε η ευθύνη να μετακυλιστεί στο Υπ. Οικονομικών. 

Όπως εξάλλου είχε αναφέρει και η Brief σε προηγούμενο της ρεπορτάζ, (Διαβάστε το ΕΔΩ) η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε ζητήσει σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα

>>>Διαβάστε σχετικά: Η εκτελεστική εξουσία θα κρίνει την κρατική χορηγία των κομμάτων<<<