Κριτική ΔΕΟΚ για το θέμα διατήρησης της αναλογιστικής μείωσης

Προς την Υπουργό Εργασίας

Κριτική ασκεί η ΔΕΟΚ σε σχέση με τοποθέτηση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου για την αναλογιστική μείωση των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος.

«Η τοποθέτηση της Υπουργού Εργασίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας αναφορικά με την αναλογιστική μείωση των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος ήταν άκαιρη και άστοχη», αναφέρεται σε ανακοίνωση της συντεχνίας.
 
«Άκαιρη γιατί έχει συμφωνηθεί έναρξη κοινωνικού διαλόγου για τον εκσυγχρονισμό και την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και στα πλαίσια αυτά θα συζητηθεί το θέμα της αναλογιστικής μείωσης των συντάξεων. Άστοχη γιατί η κατάργηση του πέναλτι για εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα αποτελεί καθολικό κοινωνικό και πολιτικό αίτημα και θα πρέπει η κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα με δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία», προστίθεται.
 
Η διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η διασφάλιση της βιωσιμότητας των συντάξεων αποτελούν για τη ΔΕΟΚ «κορυφαίο στόχο και προτεραιότητα».  Στο διάλογο που θα ξεκινήσει σύντομα, αναφέρεται, «θα πρέπει να συζητηθούν σημαντικά θέματα όπως η επενδυτική πολιτική και η δημιουργία ισχυρού αποθεματικού του Ταμείου».
 
Επίσης, προστίθεται, «θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις και να διαμορφωθεί στρατηγική για σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το συνταξιοδοτικό μας σύστημα όπως το δημογραφικό πρόβλημα, η άτυπη απασχόληση, η αδήλωτη εργασία, η επάρκεια των συντάξεων και το συνταξιοδοτικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών».

ΚΥΠΕ

 
16216
Thumbnail