ΚΣΚ: Η ΡΑΕΚ προστατεύει τα συμφέροντα λίγων παραγωγών ενέργειας

Προστατεύονται τα οικονομικά συμφέροντα των ολίγων, λέει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών

Είναι άδικη η απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας και της ΡΑΕΚ για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα στην τιμή αποφυγής, λέει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών (ΚΣΚ) σε ανακοίνωσή του.

Ο ΚΣΚ σημειώνει ότι η ΡΑΕΚ αποφάσισε η Μέγιστη Τιμή Αγοράς από ΑΠΕ-Η na τεθεί σε προσωρινή βάση και οι παραγωγοί να πληρώνονται 11 σεντ την κιλοβατώρα, kWh, αντί στην τιμή αποφυγής που είναι σήμερα 20 σεντ την κιλοβατώρα.

Επίσης αναφέρει ότι "η ΡΑΕΚ φαίνεται να συνεχίζει να προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας σε βάρος των καταναλωτών", προσθέτοντας ότι η απόφαση της ΡΑΕΚ έγινε "και για σκοπούς μη φορολόγησης των «απροσδόκητων κερδών» ολίγων επιχειρήσεων".

>>Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Σύσκεψη με τους Υπουργούς Οικονομικών, Ενέργειας, ΡΑΕΚ & AHK<<

Ο ΚΣΚ τονίζει ότι ζητά την ειδική φορολόγηση των «απροσδόκητων κερδών» και τα έσοδα από αυτή τη φορολόγηση να δοθούν εκεί όπου τα χρειάζονται περισσότερο.

Η μέγιστη τιμή των 11 σεντ ανά κιλοβατώρα είναι πολύ ψηλότερη από την τιμή που μπορεί να θεωρηθεί ως λογική τιμή, αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η λογική τιμή που θα έπρεπε να αγοράζεται η ενέργεια από τα μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα ήταν τα  6 σεντ την κιλοβατώρα. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η ΡΑΕΚ αναφέρει στην απόφασή της ότι η μέση τιμή που ζήτησαν οι ίδιοι οι παραγωγοί για να πωλήσουν την παραγωγή τους (περιλαμβάνει και το λογικό περιθώριο κέρδους τους) ήταν τα 8,61 σεντ την κιλοβατώρα. Ο ΚΣΚ θέτει το ερώτημα γιατί η μέγιστη τιμή να οριστεί στα 11 σεντ και μάλιστα προσωρινά και για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

>>Διαβάστε επίσης: Κενή θέση οικονομολόγου στην ΡΑΕΚ<<

Η μέση τιμή Αγοράς από ΑΠΕ-Η της δεκαετίας 2013 - Μάρτιος 2022 για τη χαμηλή τάση είναι 10,32 σεντ την κιλοβατώρα και όχι 11 σεντ που υποστηρίζει η ΡΑΕΚ, λέει ο Σύνδεσμός. Αν υπολογιστεί η μέση τιμή από το 2017 όταν άρχισαν να ετοιμάζονται τα σχέδια αδειοδότησης αυτού του σχεδίου, η μέση τιμή Αγοράς από ΑΠΕ είναι 8,3 σεντ /κιλοβατώρα, συμπληρώνει.

Ο ΚΣΚ εκτιμά ότι η απόφαση της ΡΑΕΚ προσφέρει μεν ένα πολύ μικρό όφελος στους καταναλωτές αλλά «συνεχίζει να προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα των ολίγων σε βάρος των καταναλωτών». 

ΚΥΠΕ

 
24974