ΚΤΚ: Μείωση 28% για τον δείκτη χρέους των νοικοκυριών

Το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 στα 57,3 δισ. ευρώ

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει δημοσιεύσει σήμερα την έκδοση Τριμηνιαίοι Χρηματοοικονομικοί Λογαριασμοί (ΤΧΛ), στην οποία παρατίθενται συγκεντρωτικά χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού και παθητικού κατά τομέα της οικονομίας για το τρίμηνο αναφοράς που λήγει τον Σεπτέμβριο 2021.

Οι πίνακες που περιλαμβάνονται στη δημοσίευση παρουσιάζουν τα συγκεντρωτικά χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού και παθητικού για τους πιο κάτω τομείς:

  • Κάτοικοι Κύπρου (σύνολο τομέων)  
  • Μη χρηματοοικονομικές εταιρείες    
  • Νομισματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα   
  • Επενδυτικοί οργανισμοί        
  • Λοιποί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί       
  • Ασφαλιστικές εταιρείες         
  • Συνταξιοδοτικά ταμεία          
  • Γενική κυβέρνηση     
  • Νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα
  • Κάτοικοι εξωτερικού 

Η έκδοση ΤΧΛ είναι διαθέσιμη στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

 Ακολουθεί συνοπτική περιγραφή των βασικών μεγεθών:
 
Ασφαλιστικές εταιρείες, επενδυτικοί οργανισμοί και συνταξιοδοτικά ταμεία
 
Το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών[1] όσον αφορά αμιγώς χρηματοοικονομικά μέσα σημείωσε πολύ μικρή αύξηση και ανήλθε στα 4,2 δισ. ευρώ και είναι κατανεμημένο ως εξής: 10%[2] σε μετρητά και καταθέσεις, 3% σε δάνεια, 24% σε χρεόγραφα, 49% σε μετοχές και 14% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.
 
Αντίστοιχα, οι επενδυτικοί οργανισμοί διαθέτουν ενεργητικό σε χρηματοοικονομικά μέσα 8,7 δισ. ευρώ επενδυμένο 4% σε μετρητά και καταθέσεις, 12% σε δάνεια και χρεόγραφα, 82% σε μετοχές και 3% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.
 
Οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα των συνταξιοδοτικών ταμείων ανήλθαν στα 3,9 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως μετρητά και καταθέσεις σε ποσοστό 27%, 15% σε δάνεια, 3% σε χρεόγραφα, 43%  σε μετοχές και 12% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.
 
 Νοικοκυριά και μη χρηματοοικονομικές εταιρείες
 
Το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 στα 57,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 61% αφορά μετρητά, καταθέσεις και δάνεια, 2% αφορά χρεόγραφα, 19% μετοχές και 18% λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.  Το χρέος[3] τους ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 στα 20 δισ. ευρώ με τον σχετικό δείκτη χρέους[4] να βρίσκεται στο 88% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε  σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω της αύξησης του ΑΕΠ.  Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης  χρέους των νοικοκυριών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 28%.
 
Το αντίστοιχο ενεργητικό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθε στα 64,8 δισ. ευρώ με αναλογία 17% σε μετρητά και καταθέσεις, 5% σε δάνεια, 0,5% σε χρεόγραφα, 48% σε μετοχές και 29% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία. Το χρέος3 του τομέα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 ανήλθε στα 36,3 δισ. ευρώ με το δείκτη χρέους4 να βρίσκεται  στο 160% του ΑΕΠ, σημειώνοντας μικρή μείωση σε  σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω της αύξησης του ΑΕΠ. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης  χρέους των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 51%.
 
[1] Από τον Μάρτιο 2016, τα στοιχεία του τομέα των ασφαλιστικών εταιρειών καταρτίζονται με βάση το νέο Κανονισμό ΕΚΤ/2014/50
[2] Τα ποσοστά που αναγράφονται πιθανό να μην αθροίζουν στο 100% λόγω στρογγυλοποίησης.
[3] Χρέος ορίζεται το σύνολο του παθητικού σε δάνεια και χρεόγραφα (εξαιρουμένων ποσών μεταξύ εταιρειών του ίδιου τομέα).
[4] Δείκτης χρέους ορίζεται το χρέος ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).