ΚΤΚ: Σε νέο ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια για εταιρικές καταθέσεις

Τον Δεκέμβριο 2021 τα επιτόκια εταιρικών καταθέσεων παρουσίασαν μείωση τριών μονάδων βάσης

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησαν τα επιτόκια για εταιρικές καταθέσεις, τα οποία τον Δεκέμβριο του 2021 διαμορφώθηκαν στο 0,02%, ενώ αμετάβλητο στο 0,06% διατηρήθηκε το επιτόκιο για καταθέσεις νοικοκυριών.
 
Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021 (0,05%), τα επιτόκια εταιρικών καταθέσεων παρουσίασαν μείωση τριών μονάδων βάσης. Τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια σε καθοδική πορεία, στο πλαίσιο της πολιτικής χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων, που ακολουθούν οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα επιτόκια καταθέσεων για τα νοικοκυριά παράμειναν αμετάβλητα στο 0,06% και διατηρούνται σε αυτό το επίπεδο, που επίσης είναι ιστορικό χαμηλό, από τον Σεπτέμβριο του 2021.
 
Αύξηση στα επιτόκια δανείων πλην των καταναλωτικών

Αύξηση παρουσίασαν τον Δεκέμβριο του 2021 τα επιτόκια δανείων, πλην των καταναλωτικών, το επιτόκιο των οποίων κατέγραψε μείωση στο 2,90% σε σύγκριση με 2,97% τον προηγούμενο μήνα.
 
Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στο 2,21%, σε σύγκριση με 2,13% τον προηγούμενο μήνα.
 
Σύμφωνα με τη ΚΤΚ, το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. παρουσίασε οριακή άνοδο στο 3,25%, σε σύγκριση με 3,24% τον προηγούμενο μήνα.
 
Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψε αύξηση στο 2,84%, σε σύγκριση με 2,59% τον προηγούμενο μήνα.
 
(ΚΥΠΕ)