Κτύπησαν καμπανάκι ακρίβεια και πληθωρισμός

Βγαίνουν στην αγορά και καταγράφουν τιμές την Τρίτη οι επιθεωρητές της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Τα φαινόμενα ακρίβειας σε συνδυασμό με τις έντονες πληθωριστικές τάσεις που καταγράφονται ήχησαν καμπανάκι στην Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή. Την Τρίτη 12/4, επιθεωρητές της Υπηρεσίας θα βγουν έξω στην αγορά και θα καταγράψουν τις τιμές σε 168 είδη, τα οποία συνήθως αγοράζουν οι καταναλωτές. Τα αποτελέσματα της καταγραφής θα είναι έτοιμα εντός 1-2 ημερών και ακολούθως θα γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και σύγκριση με προηγούμενες τιμές, οι οποίες υπάρχουν ήδη στο Παρατηρητήριο Τιμών που διατηρεί η Υπηρεσία.

Μιλώντας στην Brief, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Αντώνης Ιωάννου, τόνισε ότι ήδη έχει κτυπήσει καμπανάκι στην Υπηρεσία από τις αυξήσεις σε τιμές προϊόντων όπως είναι το γάλα το ψωμί και το κοτόπουλο. Από τα ευρήματα της έρευνας, πρόσθεσε, θα διαφανεί κατά πόσο οι αυξήσεις είναι σε λογικά πλαίσια και δικαιολογούνται από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, ή αν θα πρέπει να εξεταστεί θέμα αισχροκέρδειας και να χρειαστεί να μπουν στο μικροσκόπιο της Υπηρεσίας τα κέρδη των εταιρειών. Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, η Υπηρεσία δεν θα διστάσει να εισηγηθεί στην υπουργό Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας την επιβολή πλαφόν, αν από τα στοιχεία προκύψει ότι είναι αναγκαία μια τέτοια ενέργεια. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά επισήμανε ότι θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί με τέτοιες αποφάσεις, γιατί ενδεχομένως να δημιουργήσουν αναστάτωση στην αγορά και ελλείψεις προϊόντων.

Ερωτηθείς για το θέμα του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των προϊόντων, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας σημείωσε στην Brief ότι η κατάσταση διεθνώς ενδεχομένως να οδηγήσει τις τιμές ακόμη πιο ψηλά και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η λήψη μέτρων με πιο στοχευμένη στρατηγική. Η κατάσταση, πρόσθεσε, κάνει ακόμη πιο αναγκαία την ύπαρξη του θεσμού της ΑΤΑ, του κατώτατου μισθού και εφόσον κριθεί αναγκαίο και της επιβολής πλαφόν. Θα πρέπει συνέχισε να υπάρξει στήριξη των ευάλωτων ομάδων με μια ολοκληρωμένη στρατηγική και όχι με αποσπασματικές κινήσεις.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα πρέπει να μας ανησυχήσει η συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού, ο οικονομολόγος Γιάννης Τιρκίδης δήλωσε στην Brief ότι αν αυτό το φαινόμενο έχει συνέχεια θα πρέπει να μας ανησυχήσει καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «τρώει» το εισόδημα κυρίως των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση, ανέφερε θα πρέπει η Κυβέρνηση να βοηθήσει στοχευμένα κάποιες ομάδες, όχι απαραίτητα με τη μείωση φόρων, αλλά και με άλλα εργαλεία που έχει.

Όπως είπε ο κ. Τιρκίδης το θέμα του πληθωρισμού γενικά είναι περίπλοκο, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι φανερό σημείωσε ότι οφείλεται στο αυξημένο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων και για το λόγο αυτό αναμένεται ότι σε μια χρονική περίοδο ενός ή δύο χρόνων το φαινόμενο θα ξεφουσκώσει. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, να δούμε τις κινήσεις στις οποίες θα προβεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι η τακτική της φαίνεται να διαφέρει από την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, η οποία προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων για να συγκρατήσει το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού. Η ΕΚΤ ανέφερε παρακολουθεί τα νούμερα σε τακτική βάση και αναλόγως θα προβαίνει σε κινήσεις, όχι απαραίτητα αύξησης των επιτοκίων.

Ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης σημειώνει με τη σειρά του ότι ο πληθωρισμός επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών σε προϊόντα και αγαθά περιορίζουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών και όταν δεν συνοδεύονται με αυξήσεις στην παραγωγή δρουν αρνητικά στην οικονομία.
Αναλύοντας το φαινόμενο, ο κ. Γιασεμίδης επισημαίνει ότι οι δυνάμεις της αγοράς, σε ένα οικονομικό περιβάλλον χωρίς στρεβλώσεις και παρεμβατικότητα, ενεργούν θετικά προς την οικονομία στις περιπτώσεις που ο πληθωρισμός  είναι απότοκο της αυξημένης ζήτησης. Σε μια τέτοια περίπτωση οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε επενδύσεις για να ενισχύσουν την παραγωγή τους και την προσφορά στην αγορά, ώστε να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση. Αυτό γίνεται αντιληπτό ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Από την άλλη όμως, το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού δρα αρνητικά στην παγκόσμια οικονομία. Σε αυτή την περίπτωση η αύξηση των τιμών οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως η αύξηση στο κόστος της ενέργειας, και όχι στην αύξηση της ζήτησης. Αυτό έχει ως συνέπεια οι επενδύσεις να είναι ακριβότερες δημιουργώντας αντικίνητρο σε επενδυτές και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα ο υψηλός πληθωρισμός να συνοδεύεται με ύφεση ή ισχνή ανάπτυξη της οικονομίας και ενίσχυση των ποσοστών της ανεργίας. Γίνεται αντιληπτό, επισημαίνει ότι οι αυξημένες τιμές στον τομέα της ενέργειας, είναι αποτέλεσμα «στρεβλώσεων» όπως είναι οι πολεμικές συγκρούσεις σε δύο χώρες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο διεθνή ενεργειακό χάρτη.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ