Κυβέρνηση: Επαναφέρει το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων

O κ. Πετρίδης δήλωσε ότι, εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 250 εκ. ευρώ

Επαναφέρει το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις τις οποίες έκανε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σήμερα (31/3) μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό ενέκρινε νομοσχέδιο για έκδοση κυβερνητικών εγγυήσεων για έκδοση δανείων προς επιχειρήσεις, όπως σημείωσε. Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο προστέθηκαν διατάξεις ορισμών «μεγάλη επιχείρηση», «πολύ μεγάλη», «μικρή επιχείρηση» σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών.

"Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έγινε και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, έγιναν αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο", τόνισε ο Υπ. Οικονομικών.

Οι κύριες αλλαγές αφορούν, όπως είπε, την πρόσθεση των διατάξεων που αφορούν τους ορισμούς “μεγάλη επιχείρηση”, “μεσαία επιχείρηση”, “μικρή επιχείρηση” και “πολύ μικρή επιχείρηση”. Επίσης, συνέχισε, "προστέθηκε στο ίδιο το νομοσχέδιο εδάφιο που καθορίζει την κατανομή των κυβερνητικών εγγυήσεων, πρώτον €300 εκ. για την έκδοση νέων δανείων προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους και €700 εκ. για την έκδοση νέων δανείων προς μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις".
 
Ο κ. Πετρίδης τόνισε περαιτέρω ότι "οι κυβερνητικές εγγυήσεις παραχωρούνται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 αντί 30 Ιουνίου 2021 όπως ήταν με βάση το προηγούμενο νομοσχέδιο".

Επίσης, συνέχισε, το Γενικό Λογιστήριο έχει την υποχρέωση να υποβάλλει ανά διμηνία έκθεση που να ενημερώνει τον Υπουργό για τη διαδικασία παραχώρησης και παρακολούθησης των κυβερνητικών εγγυήσεων και ο Υπουργός θα προβαίνει σε ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ανά τριμηνία για τα ευρήματα της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου.

Επίσης, πριν από την έκδοση του οποιουδήποτε διατάγματος από τον Υπουργό Οικονομικών, ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

"Θέλω να σημειώσω ότι η παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους €1 δις θα προσφέρει αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία της τάξης, τουλάχιστον, του €1 δις και 430 εκ., είπε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τη διαφοροποίηση του Σχεδίου Ειδικού Επιδόματος ορισμένων κατηγοριών αυτοτελώς εργαζομένων και μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν είναι εγγεγραμμένες στο ΦΠΑ, δηλαδή αυτοί που έχουν κύκλο εργασιών κάτω από €15.600.

"Οι δυνητικοί δικαιούχοι του Σχεδίου ανέρχονται στις 5.300 και το ύψος της επιδότησης προτείνεται να αυξηθεί στα €1000, με υπολογιζόμενη δαπάνη τα €5,3 εκ. Αρμόδια αρχή του Σχεδίου το οποίο θα δημοσιευθεί, θα είναι το Υπουργείο Οικονομικών", κατέληξε ο κ. Πετρίδης.

Παράλληλα ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι, εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 250 εκ. ευρώ.

Η κ. Αιμιλιανίδου δήλωσε από πλευράς της ότι το Υπουργικό ενέκρινε παράταση σχεδίων στήριξης απασχόλησης εργαζομένων μέχρι τέλος Ιουνίου 2021.
 

Θα στηριχθεί η απασχόληση με έμφαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και στις σχετικές με τον τουρισμό δραστηριότητες, σημείωσε.
 
«Έχουμε πληροφορηθεί ότι Κομισιόν έχει εγκρίνει 125 εκ. ευρώ επιπρόσθετη χρηματοδότηση», είπε η Υπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται στα 604 εκ. ευρώ.

Μάλιστα ο  Υπουργός Οικονομικών και η Υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσαν τις αποφάσεις του Υπουργικού που αφορούν την οικονομίαεταιρείες και εργαζομένους, μετά και τις ανακοινώσεις  για τις νέες χαλαρώσεις που θα ισχύουν από αύριο, 1η Απριλίου, από τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου. 

Δείτε τι ανακοίνωσαν:

 
12949