Κυβέρνηση: Θέλουμε τη Chevron εντός της κυπριακής ΑΟΖ

5 Νοεμβρίου το deadline – Διαψεύδει ναυάγιο στις συζητήσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Μπορεί οι μέχρι στιγμής συζητήσεις μεταξύ Chevron και Κυπριακής Δημοκρατίας να μην έχουν τελεσφορήσει, ωστόσο, την ίδια ώρα αυτό δεν μεταφράζεται και σε ναυάγιο, όπως μεταφέρεται από πλευράς κυβέρνησης. 

Όπως εξάλλου είχε γράψει και η Brief σε προηγούμενο της ρεπορτάζ, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τις 5 Νοεμβρίου που εκπνέει το χρονοδιάγραμμα ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. 

Την ίδια ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα, διέψευσε πως υπήρξε ναυάγιο στις συζητήσεις, υπενθυμίζοντας πως αυτές θα συνεχιστούν μέχρι και τις 5 Νοεμβρίου. Εξάλλου όπως σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης «η κυπριακή δημοκρατία θέλει την Chevron εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

Ειδικότερα, σε ερώτηση για τα ενεργειακά θέματα και τις διαπραγματεύσεις με τη Chevron για το οικόπεδο Αφροδίτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Η παρουσία της Chevron στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει κατάληξη. Να αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, θυμίζω ότι υπάρχουν συμφωνίες, οι οποίες έχουν υπογραφεί», σημειώνοντας ότι «μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, αν δεν κάνω λάθος, που είναι και η προθεσμία, αντιλαμβάνεστε δεν μπορούν να υπάρξουν περισσότερες επίσημες τοποθετήσεις».

Πού διαφωνούν – Τι γίνεται αν δεν συμφωνήσουν ΚΔ-Chevron 

Όπως έγραφε η Brief σε προηγούμενο της δημοσίευμα, η κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα κατά τις διαπραγματεύσεις κράτησε αμετακίνητο στο τραπέζι, το αίτημα για διατήρηση της πλωτής μονάδας επί του κοιτάσματος στο τεμάχιο 12 της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, επιδιώκοντας τον έλεγχο τη διαδικασίας ανάπτυξης και την καθολική αξιοποίηση της ποσότητας του φυσικού αερίου.

Στοιχεία που θεωρεί ότι χάνονται εάν η μεταφορά γίνει απευθείας με σωλήνα από το κοίτασμα μέχρι την Αίγυπτο, όπως ζήτησε η Chevron με την τροποποίηση που έκανε στη συμφωνία του 2019, μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και της Noble, που στην πορεία εξαγοράστηκε.

Τί μπορεί να αλλάξει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, που εκπνέει το χρονοδιάγραμμα που αποφάσισε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, από τη στιγμή που οι δύο πλευρές εξάντλησαν τις τοποθετήσεις τους χωρίς κανένα αποτέλεσμα; Η κυπριακή πλευρά ελπίζει πως μέχρι τότε, η Chevron θα δει θετικά την πρόθεση της Κύπρου για μια συμβιβαστική λύση σε κάποια σημεία της συμφωνίας, όχι όμως για την πλωτή μονάδα, γύρω από την οποία χάραξε την κόκκινη της γραμμή.

Όσο για το υπαρκτό ενδεχόμενο να μην προκύψει ως τότε ταύτιση απόψεων για οποιαδήποτε τροποποίηση, το Υπουργείο Ενέργειας, όπως μας έχει διευκρινιστεί, θα το ερμηνεύσει ως διατήρηση της συμφωνίας του 2019 και θα καλέσει την αμερικανική εταιρεία να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.