Κυκλοφοριακό Λευκωσίας: Σε τί συμφωνούν Καδής, Πετρίδης, Βασιλική

Νέες δημόσιες μεταφορές και εναλλακτικοί τρόποι μεταφοράς για λύση του κυκλοφοριακού της Λευκωσίας

Το νέο σύστημα δημόσιων επιβατικών μεταφορών είναι αυτό που θα κρατήσει τους οδηγούς μακριά από τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, απαμβλύνοντας το καυτό πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης που μαστίζει τη Λευκωσία, συμφώνησαν οι Υπουργοί Μεταφορών, Εσωτερικών και Γεωργίας.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Η Βασιλική Αναστασιάδου, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Κώστας Καδής συζήτησαν για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πρωτεύουσας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το ΕΒΕ Λευκωσίας, παρουσία βουλευτών και δημάρχων της πρωτεύουσας.
 
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Στέλιος Αναστασιάδης, τόνισε πως "το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής, και αν δεν ληφθούν μέτρα και βρεθούν λύσεις, αυτό θα διογκωθεί σε τεράστιο βαθμό", και προειδοποίησε πως με βάση τις προβλέψεις μέχρι το 2020 θα υπάρξει περαιτέρω σοβαρή επιδείνωση με επέκταση της έντασης και έκτασης της συμφόρησης σε περισσότερο χρόνο την ημέρα.
 
«Θα υποστεί δηλαδή η πόλη μας το λεγόμενο κυκλοφοριακό έμφραγμα», είπε, και επέκρινε το γεγονός ότι ό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ) έχει εκπονηθεί πριν δέκα χρόνια και ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Αναστασιάδου: Σημαντικές μεταφορές στο νέο σύστημα δημόσιων μεταφορώνΚατά τη συζήτηση, η κ. Αναστασιάδου είπε πως η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού το 90% των μετακινήσεων γίνεται με ιδιωτικά οχήματα, ένα ποσοστό που, όπως είπε, είναι σπάνιο να εντοπίσεις σε άλλα μέρη του κόσμου.
 
Πάντως, η κ. Αναστασιάδου είπε πως το Υπουργείο έχει «έναν μεγάλο κατάλογο από δράσεις και έργα», που διέπονται από το ΟΣΚΛ, το οποίο συμβαδίζει με το τοπικό σχέδιο της πόλης.
 
Είπε πως η στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος δίνει έμφαση στα εναλλακτικά μέσα διακίνησης έναντι του αυτοκινήτου, όπως τις δημόσιες μεταφορές, τα ποδήλατα και την πεζοκίνηση.
 
«Γι’ αυτό και επενδύονται σημαντικά ποσά στη λειτουργία των δημόσιων μεταφορών, με τις νέες συμβάσεις που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το Ιούλιο του 2020, όπου θα δούμε σημαντικές διαφορές από το υφιστάμενο σύστημα», σημείωσε.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Τόνισε ωστόσο πως το νέο σύστημα δημοσίων μεταφορών θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις ανάγκες των πολιτών. «Δεν πρέπει να έχουμε απαιτήσεις από τους πολίτες αν δεν τους προσφέρουμε ένα σωστό, ελκυστικό σύστημα δημοσίων μεταφορών και αυτός είναι ο στόχος μας», τόνισε.
 
«Νομίζω ότι θα καταφέρουμε να ελκύσουμε τους πολίτες μας να εγκαταλείψουν το ιδιωτικό αυτοκίνητο και να προτιμήσουν τις δημόσιες μεταφορές», πρόσθεσε η Υπουργός Μεταφορών.
 
Η Υπουργός Μεταφορών είπε επίσης ότι επενδύονται σημαντικά ποσά για έργα κατασκευής ποδηλατοδρόμων, ποδηλατολωρίδων, ενώ υπό μελέτη βρίσκεται η προώθηση πιο ριζοσπαστικών λύσεων όπως είναι το τραμ.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Αναδεικνύοντας τη σημασία της χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς, η κ. Αναστασιάδου είπε πως παράλληλα με τις νέες συμβάσεις των μεταφορών προετοιμάζεται και μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κόσμου προς τις δημόσιες μεταφορές.
 
Αναγνώρισε πως πέρασαν δέκα χρόνια από την εκπόνηση του ΟΣΚΛ, λέγοντας ότι το Υπουργείο προχωρεί προς αναθεώρησή του, για να προσθέσει πως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα σταματήσει η προώθηση και υλοποίηση των δράσεών του.
 

Καδής: Δημόσιες μεταφορές για μείωση εκπομπή ρύπων

Ο Κώστας Καδής με τη σειρά του συνέδεσε το πρόβλημα των μη βιώσιμων μεταφορών με τις εκπομπές ρύπων και την κλιματική αλλαγή, πρόβλημα που γίνεται ολοένα και πιο πιεστικό σε όλο τον πλανήτη.
 
Υπενθύμισε πως η ΕΕ έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει ως στόχο το 24% μείωση αερίων θερμοκηπίου σε σύγκριση με το 2005 μέχρι το 2030, στόχος που χωρίς σημαντική μείωση στις μεταφορές, δεν θα επιτευχθεί.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
«Δεν σας κρύβω ότι ο σημαντικότερος ίσως τομέας στον οποίο επενδύεται η μείωση των αερίων θερμοκηπίου είναι ο τομέας των μεταφορών, όπου υπολογίζεται ότι το 50% της στοχευόμενης μείωσης του 24% θα πρέπει να έλθει από αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στον τομέα των μεταφορών», τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας.
 
Χαρακτήρισε τον στόχο για την Κύπρο ως πολύ φιλόδοξο, λέγοντας ότι ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε κατεύθυνση να ετοιμαστεί πρόσθετο σενάριο, αφού τα σενάρια που προετοιμάστηκαν από τους τεχνοκράτες του Υπουργείου δεν πετυχαίνουν το στόχο της μείωσης στο 24% μέχρι το 2030.
 
ΥΠΕΣ: Οι δημόσιες μεταφορές και όχι οι δρόμοι θα λύσουν το πρόβλημα

Στη δική του ομιλία, ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε το κυκλοφοριακό ως ένα «τέρας», όπως λέει και ένα τραγούδι του που αρέσει στην μικρή του κόρη.
 
«Αυτό το τέρας το βλέπουμε σήμερα και το νοιώθουμε στην καθημερινότητά μας», είπε.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε πως το πρόβλημα δεν θα λυθεί όσους περιφερειακούς δρόμους και ανισόπεδους κόμβους κατασκευάσουμε. «Στο τέλος θα μας φάνε οι δρόμοι», είπε, προσθέτοντας πως η ουσία είναι ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν τόσες χιλιάδες αυτοκίνητα κάθε μέρα.
 
«Δεν μπορούμε να βασιστούμε στην ιδιωτική κίνηση, άρα το μέλλον είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες», τόνισε, για να σημειώσει τόσα χρόνια πήγαν πολλά πράγματα λάθος, αρχής γενομένης από τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
 
Όπως είπε, όταν η αστική περιοχή εξαπλώθηκε οριζοντίως και η Λευκωσία ενώθηκε με το Δάλι και Λατσιά, το Τσέρι και το Γέρι το σύστημα θα μπλοκάρει όταν οι άνθρωποι από τις περιοχές αυτές θα μετακινηθούν προς το κέντρο για την εργασία τους.
 
Το πλαίσιο δράσης για τα επόμενα χρόνια

Λειτουργός του Υπουργείου Μεταφορών παρουσίασε τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα υλοποιηθούν ή βρίσκονται προς το στάδιο της υλοποίησης, όπως την ποδηλατική διαδρομή που θα συνδέει τα πανεπιστήμια της Λευκωσίας με το κέντρο της πόλης, τη μονοδρόμηση της Λεωφόρου Μακαρίου και της Καλλιπόλεως, με δημιουργία λεωφορειολωρίδων, τον περιφερειακό της Λευκωσίας και τον ανισόπεδο κόμβο των λεωφόρων Ιωσήφ Χατζηιωσήφ – Σπύρου Κυπριανού.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου, στη λεωφόρο Λεμεσού, βασική αρτηρία για είσοδο στην Λευκωσία τον Σεπτέμβριο του 2019 διακινούνταν συνολικά 53.200 οχήματα την ημέρα, παρουσιάζοντας αύξηση 13,2% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2015. Την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση με 17,1% κατεγράφη στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσίας (προς Λευκωσία) με διακίνηση 35.600 αυτοκινήτων ημερησίως τον Σεπτέμβριο του 2019. Στη λεωφόρο Στροβόλου τον Σεπτέμβριο του 2019 διακινούνταν 42.600 αυτοκίνητα την ημέρα παρουσιάζοντας αύξηση 12,1% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2015.
 
Η Λευκωσία δεν θα μπορεί να απορροφήσει ένα «αριθμό αύξησης αυτοκινήτων της τάξης του 3% με 4% το χρόνο», είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είχε «αποκοιμηθεί» στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.
 
(ΚΥΠΕ/Γρηγόρης Σάββα)

 
24571