Κυπριακές λίρες αξίας €102,6 εκατ. δεν εξαργυρώθηκαν ποτέ 

20 χρόνια μετά την εισαγωγή του ευρώ, «αγνοούνται» εθνικά νομίσματα ύψους €8,5 δις που δεν εξαργυρώθηκαν ποτέ

Μετά από μία 20ετία που το ευρώ μπήκε στα νοικοκυριά της Ευρώπης, δισεκατομμύρια σε μετρητά εθνικών νομισμάτων δεν έχουν εξαργυρωθεί ποτέ και παραμένουν στα χέρια των κατόχων τους χωρίς ωστόσο πλέον στις περισσότερες χώρες να έχουν κάποια αξία. 

>>> Διαβάστε επίσης: Έχετε ακόμα λίρες; Ποιες έχουν αξία και πόσα πάνε σήμερα... <<<

Η  αξία των εθνικών νομισμάτων που θα μπορούσαν να εξαργυρωθούν με ευρώ στις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών ενέρχεται σε 8,5 δις ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg

Μεταξύ των πιθανών λόγων του γιατί αυτά τα μετρητά δεν ανταλλάχτηκαν ξεκινούν από ξεχασμένες αποταμιεύσεις κάτω από στρώματα μέχρι και το ότι κάποιοι τα κράτησαν ως ενθύμια από μια άλλη εποχή. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτών των «ξεχασμένων» χρημάτων βρίσκεται στη Γερμανία, αξίας 6,3 δις. ευρώ, με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να ανακοινώνει ότι θα εξαργυρώνει το πρώην τοπικό νόμισμα για απεριόριστο χρονικό διάστημα. 

pound

Όσον αφορά την Κύπρο - όπου το ευρώ εισήχθη την 1η Ιανουαρίου 2008 και αντικατέστησε την κυπριακή λίρα - αυτό το ποσό φτάνει τα 102,6 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, κυπριακές λίρες αξίας 102,6 εκατ. ευρώ δεν έχουν εξαργυρωθεί. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg αυτό το ποσό αναλογεί σε 65,8 εκατ. ευρώ σε χαρτονομίσματα και 36,8 εκατ. ευρώ σε κέρματα, με αυτά τα χρήματα να θεωρούνται χαμένα, καθώς η περίοδος για την ανταλλαγή τραπεζογραμματίων της κυπριακής λίρας σε τραπεζογραμμάτια ευρώ έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

pound2

Ταυτόχρονα, και οι Κεντρικές Τράπεζες και άλλων ευρωπαϊκών χωρών εκτός από την Κύπρο σταμάτησαν να ανταλλάζουν τα εθνικά τους νομίσματα, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Παράλληλα, και η Πορτογαλία σταμάτησε ήδη την ανταλλαγή κερμάτων του πρώην εθνικού της νομίσματος, ενώ θα σταματήσει και την επιλογή για ανταλλαγή χαρτονομισμάτων εντός του προσεχούς Φεβρουαρίου. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τώρα προχωρά με τον σχεδιασμό νέων χαρτονομισμάτων του ευρώ, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2024, ενώ παράλληλα η ΕΚΤ θέλει να προχωρήσει και με την προώθηση του ψηφιακού ευρώ εντός της δεκαετίας.

Brief Team
 
20001
Thumbnail