Κυπριακές Τράπεζες: Τεράστια τα έξοδα – Τα 2α υψηλότερα στην ΕΕ

Οι δυο κίνδυνοι για το Τραπεζικό Σύστημα – Οι απαιτήσεις της ΕΤΥΚ στέλνουν στο κόκκινο τις Τράπεζες της Κύπρου   

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση σε ολόκληρη την ΕΕ στο θέμα του κόστους λειτουργίας τους καταγράφουν οι κυπριακές τράπεζες σύμφωνα με την έκθεση του ΕΒΑ (European Banking Authority) στην τελευταία της έκθεση που παρουσιάζει στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Όπως καταγράφεται στην έκθεση, οι Κυπριακές Τράπεζες εμφανίζονται με το δεύτερο υψηλότερο κόστος στο «Δείκτη εξόδων προς έσοδα» (Cost to income ratio) που όπως φαίνεται και από την παράσταση τα έξοδα των Κυπριακών Τραπεζών ξεπερνούν το 75% των συνολικών τους εσόδων. Έξοδα εννοούνται, μισθολογικά και λειτουργικά έξοδα. 

Την ίδια ώρα οι Κυπριακές Τράπεζες, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, βρίσκονται στις χειρότερες θέσεις στην ΕΕ, στο θέμα Κέρδους και Δανειστικού Ρίσκου. 

Οι Κυπριακές Τράπεζες ωστόσο πέραν των τεράστιων λειτουργικών και άλλων εξόδων τους έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη δυο σοβαρότατους κινδύνους, οι οποίοι ενδεχομένως να τις θέσουν σε μια επικίνδυνη τροχιά με δυσμενείς επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία της χώρας. 

Ο πρώτος κίνδυνος, είναι εξωγενής, και είναι οι μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις -σε ποσοστά ρεκόρ- που ταλανίζουν το παγκόσμιο καθώς και το αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. 

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι ενδογενής και αφορά τις μεγάλες αναταράξεις που περνάνε οι κυπριακές τράπεζες με τις διαφορές που έχουν με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΕΤΥΚ), αφού οι δεύτερες εμφανίζονται αδιάλλακτες σε παράλογα θέματα μισθολογικών ωφελημάτων και απαιτήσεων για σκανδαλώδεις τεράστιες αποζημιώσεις σε σχέδια εθελούσιας εξόδου υπαλλήλων, εκμεταλλευόμενη μάλιστα (η ΕΤΥΚ) την προεκλογική περίοδο για άσκηση πολιτικών πιέσεων προς τις διευθύνσεις των τραπεζών ώστε να ‘υποκύψουν’ στις όποιες συντεχνιακές απαιτήσεις.    
 
Δεδομένων των πιο πάνω αλλά και επιπλέον του γεγονότος ότι οι τράπεζες της Κύπρου βρίσκονται ακόμα σε μη επενδυτική βαθμίδα από τα Credit rating agencies και αυτή την περίοδο πρέπει να επικεντρώνονται σε χτίσιμο δυνατής κεφαλαιακής βάσης και αποτελεσματικών ‘πλάνων εξόδων / εσόδων’,  γίνεται αντιληπτό ότι στην ‘αθέατη πλευρά’ συντελείται ένας σοβαρός αγώνας από πλευράς των Τραπεζών της Κύπρου για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα και να στηρίξουν τους πελάτες τους και κατ’ επέκταση την Οικονομία της χώρας. 

Στο μεταξύ μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο για μείωση των λειτουργικών τους εξόδων τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών προσανατολίζονται προς Σχέδια Εθελούσιας Αποχώρησης. Μέχρι στιγμής η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι 550 εργαζόμενοι της επέλεξαν όπως αποχωρήσουν, ενώ παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες για παρόμοιο σχέδιο και στην Ελληνική Τράπεζα.