Κύπρος: Βελτιώσεις στο Κράτος Δικαίου επιθυμούν οι πολίτες

Απαραίτητες βελτιώσεις στο Κράτος Δικαίου στην Κύπρο λένε το 74% των Κυπρίων πολιτών σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο

Το 74% των Κυπρίων απάντησε "ναι, οπωσδήποτε", σε ερώτημα του Ευρωβαρόμετρου, για το αν και κατά πόσο στη χώρα χρειάζεται βελτίωση ως προς το αν "τα μέσα και οι δημοσιογράφοι μπορούν να επικρίνουν την κυβέρνηση ή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα χωρίς κίνδυνο εκφοβισμού", ενώ ένα επιπλέον απάντησε στο ίδιο ερώτημα "ίσως, κάπως", σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνα για την εντύπωση των πολιτών για το Κράτος Δικαίου που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Οι απαντήσεις ήταν 68% και 24% αντίστοιχα στο στο αν χρειάζεται βελτίωση αναφορικά με το αν "οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι ακτιβιστές μπορούν να δρουν ελεύθερα και να επικρίνουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα χωρίς δυσμενείς συνέπειες", ενώ ένα 70% και 24% απάντησε ότι χρειάζεται βελτίωση "οπωσδήποτε", και "κάπως" στο ερώτημα για το αν "υπάρχει ένα ευρύ φάσμα μέσων που δίνει τη δυνατότητα για επαρκή ενημέρωση και έκφραση διαφορετικών απόψεων".

Οι ίδιοι οι πολίτες κρίνουν τα τρία παραπάνω στοιχεία του Κράτους Δικαίου ως "απαραίτητα" σε ποσοστό 70%, 69% και 58% αντίστοιχα, ενώ ένα επιπλέον 25%, 29% και 30% τα θεωρεί σημαντικά.

Ακόμη οι πολίτες ρωτήθηκαν για το αν και κατά πόσο στη χώρα χρειάζεται βελτίωση σε σχέση με το αν:

- οι δικαστικές διαδικασίες δεν είναι πολύ δαπανηρές και η υπερβολικά παρατεταμένες (85% ναι οπωσδήποτε, 12% ίσως κάπως)
- η αστυνομία ή η εισαγγελία διεξάγουν τις δέουσες έρευνες για τα εγκλήματα συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαπράττουν πολιτικοί, ή πρόσωπα με επιρροή (87% ναι οπωσδήποτε, και 11% ίσως κάπως)
- οι δημόσιες αρχές και οι πολιτικοί σέβονται και εφαρμόζουν τις δικαστικές αποφάσεις (85% και 13%)
- οι δικαστές είναι ανεξάρτητοι και δεν επηρεάζονται από πολιτικούς ή οικονομικά συμφέροντα (88% και 11%)
- υπάρχουν κώδικες δεοντολογίας που θέτουν όρια στους πολιτικούς ως προς την επίκριση δικαστηρίων και δικαστών (85% και 12%)
- εάν τα δικαιώματά σας δε γίνονται σεβαστά μπορείτε να απαιτήσετε την τήρησή τους από ένα ανεξάρτητο δικαστήριο ( 87% και 12%).

- οι ίδιοι νόμοι και κανόνες ισχύουν εξίσου για κάθε άτομο, συμπεριλαμβανομένων όλων των δημοσίων αρχών, ανεξάρτητα από περιουσία, διασυνδέσεις, καταγωγή κα. (83% και 15%)
- αυτοί που θεσπίζουν και εφαρμόζουν τους νόμους το κάνουν αποκλειστικά για το δημόσιο συμφέρον ( 84% και 14%)
- είναι εύκολο να παρακολουθήσετε πως και γιατί θεσπίζει νόμους το κοινοβούλιο, οι συζητήσεις είναι δημόσιες και σε αυτές μπορεί να συμβάλει η αντιπολίτευση (76% και 19%)
- υπάρχουν ανεξάρτητοι έλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι οι νόμοι μπορεί να αμφισβητηθούν και να δοκιμαστούν (81% και 16%).
- οι νόμοι που ισχύουν στην καθημερινή σας ζωή στην εργασία ή την επιχειρηματική δραστηριότητα είναι σταθεροί και προβλέψιμοι και κατανοείται τις συνέπειες των πράξεών σας (77% και 20%).

- οι δημόσιοι λειτουργοί και οι πολιτικοί δεν χρησιμοποιούν το αξίωμά τους για να αποκομίσουν οφέλη ( 89% και 9%)
- οι παραπάνω πρέπει να τηρούν κώδικα δεοντολογίας ( 92% και 6%)
- για τις περιπτώσεις που οι παραπάνω εμπλέκονται σε περιπτώσεις διαφθοράς ακολουθεί δέουσα έρευνα και παραπέμπονται στη δικαιοσύνη (91% και 8%)
- οι δημόσιες αρχές δίνουν ξεκάθαρους λόγους για τις αποφάσεις τους (88% και 11%)
- οι παραπάνω λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς ευνοιοκρατία ή διακρίσεις (89% και 9%)
- οι αποφάσεις των παραπάνω μπορούν να επανεξεταστούν από δικαστήριο (88% και 11%).

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Στην Κύπρο διεξήχθησαν 504 προσωπικές συνεντεύξεις από τις 09 ως 22 Απριλίου του 2019 (27.655 στην ΕΕ). Αναλυτικά, μόλις το 28% των Κυπρίων και το 38% των Ευρωπαίων αισθάνεται αρκετά καλά ενημερωμένο για τις θεμελιώδης αξίες της ΕΕ, μόλις το 6% και 5% αντίστοιχα δηλώνει πολύ καλά ενημερωμένο. Το 67% και 46% σε Κύπρο και ΕΕ αντίστοιχα δηλώνει ότι είναι "απαραίτητο" τα μέσα και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε άλλα Κράτη Μέλη (Κ-Μ) της ΕΕ να είναι σε θέση να δρουν ελεύθερα ακόμα και όταν επικρίνουν την κυβέρνηση. Ένα επιπλέον 27% και 41% δηλώνει ότι αυτό είναι "σημαντικό". Το 69% στην Κύπρο και το 48% στην ΕΕ θεωρεί ότι είναι "απαραίτητο" όταν ζει ή δραστηριοποιείται σε άλλο Κ-Μ να μπορεί να προσφύγει σε ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο. Ένα επιπλέον 27% και 39% αντίστοιχα το θεωρεί σημαντικό.

Το 72% στην Κύπρο και το 53% στην ΕΕ θεωρεί "απαραίτητο" όλα τα Κ-Μ να σέβονται τις αξίες της ΕΕ, περιλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας. Ένα επιπλέον 24% και 36% αντίστοιχα το θεωρεί "σημαντικό".

H Koμισιόν προτείνει μέτρα για τη βελτίωση της επιβολής των κανόνων του Κράτους Δικαίου στα Κράτη Μέλη 

Σειρά μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση του κράτους δικαίου στην Ευρώπη προτείνει σήμερα η Κομισιόν και προτείνει πρωτοβουλίες που συγκεντρώνονται γύρω από 3 πυλώνες: την προώθηση ενός νομικού πολιτισμού, την πρόληψη των προβλημάτων του Κράτους Δικαίου και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις παραβιάσεις, ζητώντας ταυτόχρονα και τη συνδρομή της κοινωνίας των πολιτών.

Βασικό νέο στοιχείο θα είναι ετήσια ανά Κράτος Μέλος έκθεση επιτήρησης της κατάστασης του Κράτους Δικαίου, η οποία, στα πρότυπα των οικονομικών εκθέσεων, θα περιέχει δεσμευτικές συστάσεις, συγκεντρωμένες σε ένα κείμενο, θα παραπέμπεται στο Συμβούλιο, ανεξαρτήτως της παραπομπής των επί μέρους υποθέσεων στο ΔΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι η κρίση του ΔΕΕ είναι απόλυτα δεσμευτική, ως μοναδικός αυθεντικός ερμηνευτής των Συνθηκών.

Αναλυτικά η Κομισιόν προτείνει πως προκειμένου να προωθηθεί μια κοινή κουλτούρα κράτους δικαίου σε ολόκληρη την ΕΕ θα ξεκινήσει διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες χρηματοδότησης ώστε να δοιθεί η δυνατότητα στα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, να προωθήσουν και να δημιουργήσουν μια ειδική στρατηγική επικοινωνίας για το κράτος δικαίου. Η Κομισιόν θα ενισχύσει τη συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και με τα δικαστικά δίκτυα και τα εθνικά κοινοβούλια. Η Κομισιόν καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και τα Κράτη Μέλη να συμμετάσχουν πλήρως στη διαδικασία αυτή.

Για να αποφευχθεί η εμφάνιση προβλημάτων Κράτους Δικαίου, στο μέλλον η Κομισιόν αποφάσισε να δημιουργήσει έναν κύκλο αξιολόγησης του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένης μιας ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου που θα καλύπτει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αυτό το πρόσθετο σύστημα θα βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση των αναδυόμενων προβλημάτων κράτους δικαίου οπουδήποτε εμφανίζονται.

Η Κομισιόν θα εμβαθύνει την παρακολούθηση της εξέλιξης του κράτους δικαίου και θα καλέσει όλα τα κράτη μέλη να συμμετάσχουν σε αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών και διάλογο, μεταξύ άλλων μέσω δικτύου εθνικών φορέων επαφής. Προβλέπεται δε ειδική παρακολούθηση της ετήσιας έκθεσης με το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η Κομισιόν θα αναπτύξει περαιτέρω τον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ για τη δικαιοσύνη και θα ενισχύσει τον διάλογο με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη, τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Για την αποτελεσματική κοινή αντιμετώπιση των παραβιάσεων του κράτους δικαίου, η Κομισιόν θα συνεχίσει να αξιοποιεί πλήρως τις εξουσίες της για την επιβολή του νόμου, εάν τα μέτρα έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης δεν είναι αποτελεσματικά και θα υιοθετήσει μια στρατηγική προσέγγιση στις διαδικασίες επί παραβάσει, στέλνοντας τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της ΕΕ όπως είναι απαραίτητο. Υπό το πρίσμα της χρονικής ευαισθησίας τέτοιων περιπτώσεων, η Κομισιόν θα ζητήσει προσωρινά μέτρα και να επιταχύνει τις διαδικασίες όπου χρειαστεί, ενώ θα υποστηρίξει εποικοδομητικά τα κράτη μέλη για την αποφυγή κλιμάκωσης και την επίλυση των θεμάτων του κράτους δικαίου για την αποκατάσταση της κατά τρόπο βιώσιμο. Επιπλέον, η Κομισιόν καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εξετάσουν μια συλλογική προσέγγιση όσον αφορά τη διαχείριση των υποθέσεων της Συνθήκης ΕΕ με σαφείς διαδικαστικούς κανόνες.