Κύπρος: Οι Τop χώρες εισαγωγών-εξαγωγών και τα ποσά (Στοιχεία)

Δείτε αναλυτικά ποια είναι τα πρώτα προϊόντα που εισαγάγαμε/ εξαγάγαμε και από ποιες χώρες

Σημαντικά στοιχεία μας παρέχει η Στατιστική Υπηρεσία αναφορικά με το εμπόριο αγαθών σχετικά με τις χώρες αλλά και τα προϊόντα.

Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών (συνολικές εισαγωγές από Τρίτες Χώρες και από Κράτη Μέλη της Ε.Ε.) για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019 ήταν €1.976,3 εκατομμύρια σε σύγκριση με €1.963,9 εκατ. την περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2018. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Παράλληλα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών (συνολικές εξαγωγές σε Τρίτες Χώρες και σε Κράτη Μέλη της Ε.Ε.) την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019 ήταν €930,5 εκατ. σε σύγκριση με €1.278,8 εκατ. την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018.

Κατά τον μήνα Μάρτιο 2019 οι συνολικές εισαγωγές αγαθών (συνολικές εισαγωγές από Τρίτες Χώρες και από Κράτη Μέλη της Ε.Ε.) ήταν €598,8 εκατ. σε σύγκριση με €729,9 εκατ. τον Μάρτιο του 2018 ενώ οι συνολικές εξαγωγές αγαθών (συνολικές εξαγωγές σε Τρίτες Χώρες και σε Κράτη Μέλη της Ε.Ε.), τον Μάρτιο του 2019 ήταν €212,7 εκατ. σε σύγκριση με €882,9 εκατ. τον Μάρτιο του 2018.

Εισαγωγές
Για τον Μάρτιο του 2019, το Τμήμα «Ορυκτά προϊόντα» οδηγεί τον κατάλογο με €98,4 εκατ. ακολουθούμενο από το τμήμα «Οχήματα, αεροσκάφη, πλοία και συναφή μεταφορικά μέσα» με € 96,2 εκατ., το τμήμα «Μηχανήματα και μηχανικές συσκευές, ηλεκτρικού εξοπλισμού και εξαρτημάτων» με € 72,2 εκατ., το τμήμα «Προϊόντα χημικών ή συναφών βιομηχανιών» με €64,4 εκατ., το τμήμα «Παρασκευασμένα τρόφιμα, ποτά, οινοπνευματώδη ποτά και ξίδι, καπνός και υποκατάστατα καπνού» με € 62,9 εκατ., το τμήμα «Βασικά μέταλλα και είδη από κοινά μέταλλα» με  € 39,0 εκ., το τμήμα «Κλωστοϋφαντουργικά και υφαντουργικά είδη», με €25,4 εκατ., το τμήμα «Διάφορα βιομηχανικά είδη» με €21,0 εκατ., το τμήμα «Πλαστικά και αντικείμενα με €20,9 εκατ. και το Τμήμα «Ζώντα ζώα, ζωικά προϊόντα» με €19,6 εκατ.

Σύνολο εισαγωγών ανά περιοχή
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε να είναι η κύρια πηγή προμήθειας αγαθών στην Κύπρο το Μάρτιο του 2019, με μερίδιο 442,7 εκατ. ευρώ από τις συνολικές εισαγωγές. Κύριοι προμηθευτές στην Ένωση ήταν η Ελλάδα με €141,8 εκατ. το Ηνωμένο Βασίλειο με €53,2 εκατ., η Ιταλία με €49,1 εκατ., η Γαλλία με €41,6 εκατ., η Γερμανία με €39,2 εκατ., οι Κάτω Χώρες με €38,7 εκατ., η Ισπανία με €23,3 εκατ. και το Βέλγιο με €15,0 εκατ.

Επίσης, οι εισαγωγές από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανήλθαν σε €18,1 εκατ. τον Μάρτιο του 2019 με τη Ρωσία €6,4 εκατ., την Ελβετία με €4,7 εκατ. και την Ουκρανία με €2,7 εκατ.


Εξάλλου, οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο τον Μάρτιο του 2019 ανήλθαν σε €137,9 εκατ. με το Ισραήλ στα 36,2 εκατ., την  Κίνα με €25,8 εκατ., τη Λιβερία με €19,8 εκατ., την Ινδία με €7,5 εκατ., την Αργεντινή με €6,3 εκατ., την Ιαπωνία με €5,3 εκατ., τις Ηνωμένες Πολιτείες με €4,8 εκατ. και την Αίγυπτο με €3,1 εκατ.

Εξαγωγές
Για τον Μάρτιο του 2019, ο τομέας «Οχήματα, αεροσκάφη, πλοία και συναφής εξοπλισμός μεταφορών» βρίσκεται στην πρώτη θέση με €55,9 εκατ., ακολουθούμενος από το τμήμα «Ορυκτά προϊόντα» με €35,4 εκατ., τον τομέα «Προϊόντα των χημικών ή συναφών βιομηχανιών» με €28,9 εκατ., τον τομέα «Ηλεκτρικός εξοπλισμός και εξαρτήματα μηχανημάτων» με €25,6 εκ., τον τομέα «Ζώντα ζώα, ζωικά προϊόντα» με €22,7 εκατ., τον τομέα «Παρασκευασμένα τρόφιμα, ποτά, αλκοολούχα ποτά και ξίδι, καπνός και βιομηχανοποιημένα υποκατάστατα καπνού» με €10,7 εκατ., τον τομέα «Φυτικά προϊόντα» με €8,1 εκατ. και τον τομέα «Βασικά μέταλλα και είδη από κοινά μέταλλα» με €5,8 εκατ.

Συνολικές εξαγωγές ανά περιοχή
Σημειώνεται πως, οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθαν το Μάρτιο του 2019 σε €90,4 εκατ. από τις συνολικές εξαγωγές. Οι εξαγωγές στην Ελλάδα έφτασαν στα  €19,1 εκατ., στην Ιταλία στα  €15,3 εκατ., στο Ηνωμένο Βασίλειο στα €14,1 εκατ., στη Μάλτα στα €13,7 εκατ., στη Γερμανία στα €5,6 εκατ., στη Σουηδία στα €4,0 εκατ., στις Κάτω Χώρες στα €2,0 εκατ., στη Γαλλία στα €1,9 εκατ. και στην Αυστρία και τη Ρουμανία στα €1,7 εκατ.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές προς χώρες της Ασίας ανήλθαν σε €22,7 εκατ. τον Μάρτιο του 2019, στη Βόρεια Αφρική σε  €15,4 εκατ. και χώρες της Μέσης Ανατολής στα €15,1 εκατ., σε χώρες της Ωκεανίας και των πολικών περιοχών στα €10,3 εκατ., στη Βόρεια Αμερική στα €8,1 εκατ. και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα €4,1 εκατ.

Παράλληλα, οι εξαγωγές σε χώρες και εδάφη που δεν καθορίστηκαν τον Μάρτιο του 2019 ανήλθαν σε €3,8 εκατ.

Αντρέας Πολυκάρπου
 
5040
Thumbnail

Το ποσό των 653 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) (108,3 εκατ. ευρώ) μεταφέρθηκε από την Τουρκία στα ταμεία του ψευδοκράτους ως οικονομική βοήθεια, μετά την συνάντηση χθες (20/9) στην Άγκυρα του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ και της αντιπροσωπείας του με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι, που έχει αναλάβει το «χαρτοφυλάκιο» της Κύπρου.
 
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, πρόκειται για την οικονομική βοήθεια που επρόκειτο να δοθεί πριν 2 μήνες, ενώ τον περασμένο Ιούλιο είχε υπογραφεί το οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους που περιλάμβανε ενέργειες μέχρι το τέλος του χρόνου ως προϋπόθεση για την χορήγηση από την Τουρκία του πρώτου μεγάλου ποσού ως οικονομική βοήθεια.
 
>>> Διαβάστε ακόμη: Απάντηση Ακιντζί σε Τατάρ για «περιπέτειες»-«περιθωριακές ομάδες» <<<

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος στην συνάντηση με τον κ. Τατάρ είπε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και η Τουρκία όπως έπραττε μέχρι σήμερα, θα συνεχίζει να στηρίζει με αποφασιστικότητα το ψευδοκράτος.
 
Η οικονομική συνεργασία και η αντιμετώπιση των αναγκών σε ηλεκτρισμό του νησιού, θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον κ. Οκτάι λέγοντας ότι τα σχετικά έργα θα επιταχυνθούν. Και ο τομέας των μεταφορών, πρόσθεσε, είναι μέσα σε αυτά τα έργα (σ.σ.: εννοεί το οδικό δίκτυο και το δίκτυο μαζικής μεταφοράς).
 
Συζήτησαν είπε από κοινού με τον κ. Τατάρ το πώς το ποσό των 108 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί στους τομείς συγκοινωνιών, τουρισμού, κτηματομεσιτικό, άμυνας και γεωργίας αλλά και πως μπορούν να χρηματοδοτηθούν κάποια έργα, όπως και θέματα που αφορούν τα έσοδα του ψευδοκράτους και τις προσλήψεις.
 
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι τα «εμπάργκο» που εφαρμόζονται στο ψευδοκράτος είναι απάνθρωπα και παραβιάζουν το δίκαιο, κάνοντας λόγο σε εμπάργκο ενός εκ των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου που είναι η ελεύθερη διακίνηση.
 
Τα έσοδα από τον τουρισμό στα κατεχόμενα, ανέφερε ο κ. Οκτάι, έφτασαν το 1 δις δολάρια και στόχος τους είναι αυτό το ποσό να διπλασιαστεί και αναζητούνται γι’ αυτό, τρόποι συνεργασίας με τον τουριστικό τομέα της Τουρκίας. «Ίνσαλλαχ θα πετύχουμε και σε αυτό τον τομέα».

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Για μια σειρά ενεργειών στους τομείς του τουρισμού, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, των υπηρεσιών, των βιομηχανικών περιοχών, του κτηματομεσιτικού τομέα, αναφέρθηκε ο Ερσίν Τατάρ, λέγοντας πως με το έργο της μεταφοράς νερού και ο τομέας της γεωργίας θα ανακάμψει.
 
Σε ένα κλίμα σταθερότητας η οικονομία μπορεί να μεγαλώσει και να γίνουν βήματα για την ευημερία των ανθρώπων, συνέχισε αναφέροντας ότι με την στήριξη της Τουρκίας στο ψευδοκράτος υπάρχει ένα κλίμα ασφάλειας.

article 1