Κύπρος: Πώς θα γίνει κόμβος επενδυτικών κεφαλαίων σε Αν. Μεσόγειο

Τους τρόπους ανέλυσαν ειδικοί στην 18η Σύνοδο του Economist

Τη μεταμόρφωση της κυπριακής οικονομίας, συζήτησαν ειδικοί στη 18η Σύνοδο του Economist, με τίτλο "Navigating the crisis through mastery and inclusiveness" που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Λευκωσία. Συγκεκριμένα, τις απόψεις τους επί του θέματος ανέλυσαν ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, ο Ευγένιος Ευγενίου, Πρόεδρος του Invest Cyprus, ο Φειδίας Πηλείδης, πρώην Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), ο Παντελής Σκλιάς, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, Πρύτανης, Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και ο Ανδρέας Γιασεμίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων Κύπρου (CIFA - Cyprus Investment Funds Association).

Οι ομιλητές ανέπτυξαν στις ομιλίες τους πτυχές του θέματος με προτάσεις για την επανεξέταση του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου στο πλαίσιο των αλλαγών, που επέρχονται στη διεθνή οικονομία, των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι διασυνοριακές επιχειρήσεις και τρόπους με τους οποίους η Κύπρος θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε κόμβο επενδυτικών κεφαλαίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

>>> Διαβάστε επίσης:  Θέσεις Νεοφύτου, Χριστοδουλίδη, Μαυρογιάννη για ενεργειακά <<<

Ο κ. Γεωργιάδης στη μαγνητοσκοπημένη ομιλία του, υπό τον τίτλο «Αναπτύσσοντας ένα επενδυτικό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο: η ελληνική εμπειρία» δήλωσε ότι είναι πάρα πολύ ευτυχής που ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, τα τελευταία 3,5 χρόνια στον τομέα αυτό έχει σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο. Αυτό, είπε, πιστοποιούν και τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι εκθέσεις του Eurogroup, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά κυρίως η πραγματική ζωή. Η Ελλάδα, συνέχισε, έχει δεχθεί ένα εντυπωσιακό αριθμό επενδύσεων, κάνοντας ένα βήμα προς τα μπρος. Αλλάξαμε την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, πρόσθεσε, και δείξαμε στους επενδυτές ότι σεβόμαστε και τον χρόνο και τα χρήματά τους. Έγιναν επίσης, είπε, πολλές μεταρρυθμίσεις, εξηγώντας ότι μειώθηκε η γραφειοκρατία σε μεγάλο βαθμό και ψηφιοποιήθηκε το δημόσιο. Παράλληλα, είπε ότι υπήρξε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την ταχύτερη αδειοδότηση των μεγάλων επενδύσεων στο τομέα αυτό. Έδωσε επίσης, τα εύσημα και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, για το έργο του στην προσέλκυση επενδύσεων. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να επιτύχει ακόμη περισσότερα αφού έχει σπουδαία πολιτική ηγεσία, έχει δίκαιο που δουλεύει πολύ καλά και οι δυνατότητες της είναι τεράστιες. Σημείωσε ότι, η σχέση Ελλάδας και Κύπρου μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο μέσα από τις επενδύσεις και να γίνουν ακόμη περισσότερα πράγματα, πέρα του EuroAsia Interconnector ή του EastMed που θα αλλάξουν εντελώς τις γεωπολιτικές ισορροπίες της Ανατολικής Μεσογείου.  

Ο κ. Ευγενίου δήλωσε ότι μια σειρά παραγόντων συνθέτουν ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον αφού από την πρωτόγνωρη εμπειρία της πανδημίας οδηγηθήκαμε στον πόλεμο της Ουκρανίας. Επεσήμανε ότι, οι οικονομικές προκλήσεις συνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται από γεωπολιτικές αναταράξεις, ενώ κυριαρχεί η αβεβαιότητα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε, στην τελευταία του έκθεση προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 2,7% για το 2023 και εξήγησε ότι, πρόκειται για την ασθενέστερη ανάπτυξη διεθνώς από το 2001, με εξαίρεση την παγκόσμια οικονομική κρίση και την πανδημία. Παράλληλα, ο κ. Ευγενίου δήλωσε ότι η κυπριακή οικονομία κόντρα σε όλα αυτά αντέχει με ανάπτυξη και με αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης και με δημοσιονομικά αποθέματα. Αυτό, συνέχισε, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν συμπολίτες μας, αλλά και επιχειρήσεις που περνούν δύσκολα. Μίλησε ακόμη για την ανάγκη να μην υπάρξει εφησυχασμός, το αντίθετο, είπε, απαιτείται δράση για να κτιστεί ακόμα μια πιο ανθεκτική οικονομία με ετοιμότητα για τα δύσκολα που έρχονται. Εν μέσω αυτών των προκλήσεων, δήλωσε, υπάρχει σχέδιο για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι απαιτείται αποτελεσματική και γρήγορη υλοποίηση των υφιστάμενων σχεδιασμών και τόνισε ότι απαιτείται σοβαρότητα στην δημοσιονομική διαχείριση, φέρνοντας ως παράδειγμα τις τελευταίες εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία.  

Για την ανάγκη διαφοροποίησης του κυπριακού μοντέλου μίλησε ο κ. Πηλείδης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια να εφαρμοστεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, το οποίο θα επιχειρήσει να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Δήλωσε ότι, έχουν ήδη ολοκληρωθεί αρκετές μελέτες προς την επίτευξη αυτού του στόχου με κυριότερη αυτή του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Πρόσφατοι δείκτες, ανέφερε, δείχνουν ότι υστερούμε σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο μέλλον η Κύπρος θα πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στον οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό τομέα. Έκανε ενδεικτική αναφορά στο υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό της Κύπρου, στη γλωσσομάθεια των Κυπρίων, κυρίως στα αγγλικά, στο ευνοϊκό φορολογικό και ρυθμιστικό περιβάλλον, στις ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών, στο κλίμα και στη γεωγραφική θέση της Κύπρου, ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Κύπρος για να απελευθερώσει πλήρως τη δυναμική της οικονομίας της  θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ξεπεράσει διαχρονικές διαρθρωτικές αδυναμίες και θα πρέπει να διαφοροποιήσει την οικονομία της για να καταπολεμήσει την υπερβολική εξάρτηση από ορισμένους τομείς, όπως οι κατασκευές και τα ακίνητα, ο τουρισμός και η περιορισμένη ποικιλία εξαγωγών και υπηρεσιών. Παρά τις προκλήσεις, δήλωσε, οι ευκαιρίες είναι πολλές και θα πρέπει ψηλά στην ατζέντα να βρίσκονται ο ψηφιακός μετασχηματισμός,  η αποτελεσματική διακυβέρνηση, η πράσινη οικονομία, η κοινωνική βιωσιμότητα, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η έρευνα, η ανάπτυξη και η καινοτομία.

Ο κ. Σκλιάς μιλώντας από την πλευρά της εκπαίδευσης, δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου μιας χώρας δεν καλείται να λάβει απαραίτητα υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες και να παρασυρθεί από αυτές. Στην ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της πανεπιστημιακής κοινότητας, λέγοντας ότι σε αυτό το νέο περιβάλλον η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με συνεισφορά στο 4,5% του ΑΕΠ,  μπορεί να προσδώσει περαιτέρω ποιοτικά και ποσοτικά μεγέθη. Πρόσθεσε ότι, με γνώμονα τη διασφάλιση της ποιότητας, μέσω των συνεργείων με διεθνή ακαδημαϊκά ιδρύματα, την τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορεί να παίξει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε διάφορες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται. Σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε, η πολιτεία καλείται να θωρακίσει το θεσμικό πλαίσιο δημιουργίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, να εξορθολογήσει τη λειτουργία των κολεγίων, ως φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και να παράξει κίνητρα για τη δημιουργία διεθνών συνεργασιών και την τόνωση της έρευνας και καινοτομίας των κυπριακών πανεπιστημίων. Η ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο στις προσκλήσεις ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας θα δημιουργήσει μια σημαντική ώθηση για προσπάθειες, οι οποίες αντικειμενικά πληρούν συγκεκριμένες ποιοτικές προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον κ. Σκλιά.

Ο  κ. Γιασεμίδης επεσήμανε ότι ο κλάδος των επενδυτικών ταμείων είναι πολύ υποσχόμενος και αποτελεί πλέον πυλώνα της κυπριακής οικονομίας. Πρόσθεσε ότι, αν και η περίοδος της πανδημίας υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη, τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καταδεικνύουν ότι ο τομέας των επενδυτικών ταμείων διαθέτει τόσο αντοχές, αλλά και προοπτικές. Παράλληλα, δήλωσε ότι σημειώθηκε αύξηση του υπό διαχείριση ενεργητικού των επενδυτικών ταμείων της τάξης του 34,3% κατά την περίοδο της πανδημίας. Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, η αύξηση των αδειοδοτημένων επενδυτικών  οργανισμών, κατά την ίδια περίοδο, ανήλθε στο 53,3%, ενώ συνολικά τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν στα 11,1 δισεκατομμύρια ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ο κ. Γιασεμίδης εξήγησε ότι, ενώ ο τομέας είχε αποδείξει την ανθεκτικότητα του οι συνέπειες του πολέμου, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ήρθαν να επιβαρύνουν περαιτέρω το οικονομικό περιβάλλον και να παρατείνουν το κλίμα της αβεβαιότητας. Σημείωσε δε, ότι αυτό αποτυπώνεται και στον τομέα των επενδυτικών ταμείων. Σαν CIFA, είπε ο κ. Γιασεμίδης έχουμε στόχους και είμαστε αποφασισμένοι με σκληρή δουλειά και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους να πετύχουμε τον στρατηγικό μας στόχο που είναι να καταστεί η Κύπρος προορισμός προσέλκυσης επενδυτικών ταμείων, διαχειριστών, αλλά και πάροχος παρεμφερών υπηρεσιών από διάφορες γεωγραφικές περιοχές.

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι ομιλητές δέχθηκαν ερωτήσεις από το κοινό και απάντησαν, μεταξύ άλλων, σε ζητήματα σχετικά με την ενεργειακή κρίση, τις επενδύσεις στην Κύπρο, για τις τυχόν επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, και κυρίως στον τουρισμό, λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία και στις συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ όσον αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης και ειδικότερα των πανεπιστημίων.

(ΚΥΠΕ)