Κύρια πηγή χρηματοδότησης της ΚΔ για το 2021 το ομόλογο EMTN

Στα €1,8 δις το ποσό δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2021- Ξοφλήθηκε εντός του ίδιου έτους, λόγω το ομολόγου EMTN

Την Ετήσια Έκθεση Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους για το 2021, η οποία αφορά τις εργασίες διαχείρισης δημόσιου χρέους, την ανάλυση των εξελίξεων των αγορών κεφαλαίου, τις εξελίξεις σε σχέση με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το απόθεμα ρευστότητας του προηγούμενου δημοσιονομικού έτους, είχε ετοιμάσει το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΓΔΔΧ).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση για την χρηματοδότηση της Κυβέρνησης για το 2021, αυτή πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ενός αριθμού χρηματοδοτικών μέσων, με την κύρια χρηματοδότηση όμως να προήλθε μέσω της έκδοσης ομολόγου ΕΜΟ (ΕΜΤΝ), σηματοδοτώντας τη συνέχιση της επιτυχημένης παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή αγορά.

Τo ετήσιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης κατά χρηματοδοτικό εργαλείο τονίζεται ότι αναθεωρήθηκε μία φορά κατά τη διάρκεια του έτους 2021, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συνέχιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του
κορωνοϊού και να ενισχυθούν τα κρατικά αποθεματικά.  

Ωστόσο, σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό δανεισμού για το 2021 ήταν χαμηλότερο από το αρχικό ποσό που αναφέρεται στο Ετήσιο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του έτους, παρά το γεγονός ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο από την αρχική εκτίμηση. Όπως τονίζεται στην έκθεση, αυτό αποδόθηκε στη χρησιμοποίηση σημαντικού ποσού ταμειακών αποθεμάτων
που είχαν συσσωρευτεί από δανεισμό κατά το προηγούμενο έτος εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από την έκβαση της πανδημίας. 

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2021 ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ, εξαιρουμένου του χρέους που εκδόθηκε και εξοφλήθηκε εντός του ίδιου έτους, με την κύρια πηγή της ετήσιας συνολικής χρηματοδότησης να είχε προέλθει από την έκδοση του ομολόγου EMTN (ΕΜΟ) που υποστηρίχθηκε από ισχυρή και διαφοροποιημένη συμμετοχή διεθνών επενδυτών, υψηλής ποιότητας με τις πέντε μεγαλύτερες συμμετοχές να προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Κύπρο, τα συμπλέγματα χωρών Βέλγιο/Ολλανδία/Λουξεμβούργο και Γερμανία/Αυστρία/Ελβετία.

Συνολικά, περίπου το 74% των ετήσιων κεφαλαίων προήλθε από ξένους επενδυτές, κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού ομολόγου αναφοράς και του εργαλείου SURE.

Πιο συγκεκριμένα, όσο αφορά το υπόλοιπο μέρος της ετήσιας χρηματοδότησης, αυτό προήλθε από κεφάλαια εγχώριων επενδυτών, κυρίως από τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα που επενδύουν στις εκδόσεις ομολόγων και στα Γραμμάτια Δημοσίου 13 εβδομάδων αλλά και από φυσικά πρόσωπα που επενδύουν σε ομόλογα προς φυσικά πρόσωπα.

Καταληκτικά, όπως σημειώνεται στην έκθεση, ποσό 353 εκατ. ευρώ ή περίπου 19.6% της συνολικής ετήσιας χρηματοδότησης λήφθηκε στο πλαίσιο του εργαλείου SURE και περίπου 1.4% ή 26 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ ένα ποσό 75 εκατ. ευρώ ή περίπου το 4.2% της συνολικής ετήσιας χρηματοδότησης προήλθε από δάνεια εξωτερικού που χορηγήθηκαν από την ΕΤΕ και την ΤΑΣΕ καθ' όλη τη διάρκεια του έτους προς χρηματοδότηση έργων που βρίσκονται υπό εξέλιξη αλλά και νέων έργων υποδομής.