ΚΥΡΩΣΕΙΣ: Έλαβε πληροφορίες από ΗΠΑ η Κύπρος - Μίλησε με Γενικό Εισαγγελέα ο ΠτΔ

Λάβαμε τα πρώτα στοιχεία από ΗΠΑ για κυρώσεις, αναμένονται άλλα δύο πακέτα, λέει ο ΠτΔ

Οι κυπριακές αρχές έχουν λάβει το πρώτο πακέτο πληροφοριών από τις ΗΠΑ αναφορικά με φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλήφθηκαν στη λίστα αμερικανικών κυρώσεων, ενώ αναμένονται και άλλα δύο πακέτα το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως ήδη το πρώτο πακέτο παραπέμφθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα.

Μιλώντας στο 13ο Nicosia Economic Congress, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα σήμερα το πρωί είπε πως «χθες λάβαμε τις πρώτες πληροφορίες από πλευράς ΗΠΑ, το πρώτο πακέτο πληροφοριών, θα ακολουθήσουν ακόμη δύο το επόμενο διάστημα».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως ήδη σήμερα το πρωί έχει μιλήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα, για το θέμα και σημείωσε πως «θα του αποσταλούν σήμερα όλες οι πληροφορίες που λάβαμε χθες έτσι ώστε να αρχίσει η σχετική επεξεργασία από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας, αναμένοντας και τα άλλα δύο πακέτα πληροφοριών από τις ΗΠΑ».

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε εκ νέου πως ο ίδιος θεωρεί ως ιδιαίτερα σημαντική τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας και του ονόματος της Κύπρου ως επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου, ιδιαίτερα μετά και τις πρόσφατες κυρώσεις που υποβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σε Κύπριους παροχείς υπηρεσιών, «ένας στόχος που, επαναλαμβάνω, αποτελεί στόχο ύψιστης σημασίας».

Απευθυνόμενος στους συνέδρους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως «είναι επιτακτική ανάγκη να προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο θέμα με την κατάλληλη σοβαρότητα, να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμαυρώνει το όνομα της χώρας και είμαι βέβαιος ότι εσείς που είσαστε η οικονομία του τόπου μας, αντιλαμβάνεστε και συμμερίζεστε την ανάγκην αν τελειώνουμε με αυτό το θέμα και να προχωρήσουμε στη νέα εποχή».

Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι μετά την κρίση του κορωνοϊού η οικονομία της Κύπρου επέδειξε ανθεκτικότητα και γνώρισε μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Η θετική αυτή τάση συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, παρά το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον με αφορμή την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ειδικότερα, είπε, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν παρουσίασε αύξηση 5,6% το 2022 σε πραγματικούς όρους, μετά από σημαντική επέκταση 6,6% το 2021.

«Τομείς, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, τα καταλύματα και οι υπηρεσίες εστίασης επέδειξαν αξιοσημείωτη ανάπτυξη, παράλληλα με τον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Επιπλέον, η αγορά εργασίας έχει επιδείξει βελτίωση, με το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται στο 6,8% το 2022, έναντι 7,5% το 2021. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, αποτελεί απόδειξη και της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Είπε ότι με βάση τις μακροοικονομικές προβλέψεις της Κυβέρνησης, η ανάπτυξη το 2023 αναμένεται να συνεχίσει να κινείται σε θετική τροχιά, αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό της τάξης περίπου του 2,8%. Επιπλέον, παρά τους κινδύνους που σχετίζονται με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί σε περίπου 3,2% το 2023, έναντι 8,1% το 2022.

Είμαστε πεπεισμένοι, συνέχισε, ότι μέσα από την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, θα ενθαρρύνουμε την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων, την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος και τη δημιουργία μιας υποστηρικτικής υποδομής που θα ενισχύσει τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Ήδη, είπε, είμαστε σε επαφή με κάποιες χώρες, σε προχωρημένες διαβουλεύσεις και αναμένουμε εντός του 2023 να δούμε κάποιες σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας.

«Με τις πολιτικές μας σχέσεις, από τη μια με τις χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, όπως επίσης την Ινδία και την Ιαπωνία, αλλά και μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής μας πλέον σχέσης με τις ΗΠΑ, και αξιοποιώντας αυτές τις εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις, θα έχουμε και το επόμενο διάστημα κάποιες σημαντικές επενδύσεις να ανακοινώσουμε», τόνισε.

Μίλησε για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο περιλαμβάνει τις βασικές εθνικές πολιτικές για βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και είπε ότι «όταν μιλάμε για την οικονομία μιας χώρας, τον σχεδιασμό, το όραμα για το μέλλον της οικονομίας, αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από τους εκλογικούς κύκλους».

«Άρα, κτίζουμε σε αυτά που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και είμαστε εδώ κτίζοντας πάνω σε όλα αυτά για να βελτιώσουμε τις αδυναμίες που έχουμε διαπιστώσει που προέκυψαν μέσα σε αυτή την πορεία και να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές για τη χώρα μας».

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είπε, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, περιλαμβάνει διαφοροποίηση της οικονομίας,  περιορισμό του υπερβολικού δανεισμού από τον ιδιωτικό τομέα,  διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα και επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο εντός όσο και εκτός του τραπεζικού τομέα.

«Είναι ζωτικής σημασίας τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν εγκαίρως και αποτελεσματικά, έτσι ώστε να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στους εν λόγω τομείς και να διορθωθούν με βιώσιμες ενέργειες τα αδύναμα, τα τρωτά σημεία της οικονομίας μας», είπε.

Το Σχέδιο, ανέφερε ο Πρόεδρος, μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη, και συγκεκριμένα, σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ της Κύπρου κατά περίπου 3% βραχυπρόθεσμα και περίπου 7% μεσοπρόθεσμα μέχρι το 2026, σε σύγκριση με το βασικό σενάριο ανάπτυξης χωρίς την εφαρμογή του. Αναμένεται, την ίδια στιγμή, να αυξήσει σημαντικά την απασχόληση, περισσότερο από 2,5%, όπου αυτό μεταφράζεται σε περίπου 11.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας για την περίοδο 2021-2026 και περίπου 6% μακροπρόθεσμα.

Είπε ότι προσβλέπει σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τα κοινοβουλευτικά κόμματα ώστε να αποτραπεί η οποιαδήποτε απώλεια πολύτιμων ευρωπαϊκών πόρων. 

Επεσήμανε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, βρίσκεται σε απόλυτη σύζευξη με τη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κύπρου. Το «Όραμα 2035» που στην ουσία είναι ο  οδικός χάρτης που διατυπώνει τις προσδοκίες, τις αξίες και τους στόχους μας για την επόμενη δεκαετία, αποσκοπεί να καταστήσει την Κύπρο ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να ζει, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται κάποιος.

Εκανε αναφορά στην σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, της πράσινης μετάβασης και είπε ότι στην Κύπρο, οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη αισθητές, και πρόσθεσε ότι  το Υπουργείο Οικονομικών έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου για την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην κυπριακή οικονομία με στόχος μας είναι η συνέχιση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις βιώσιμες μεταφορές και την ενεργειακή απόδοση.

Επιπρόσθετα, είπε ότι πρόθεση είναι να ευθυγραμμίσουμε τη φορολογική μας πολιτική με τους στόχους που περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ειδικά στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προώθησης της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, ενώ μίλησε για την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση και στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.

Ο Πρόεδρος είπε ότι σημαντική προτεραιότητα αποτελεί και η προώθηση της επιχειρηματικότητας και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και σημείωσε ότι η λειτουργία του κεντρικού Γραφείου Μεταφοράς Γνώσης θα διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και τεχνολογιών, συνδέοντας τους ερευνητές με τις επιχειρήσεις και άλλους δυνητικούς χρήστες των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Επιπλέον, μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που προωθείται, αφορά τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης, κάτι που προβλέπεται μέσα από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με σκοπό την προώθηση της χρηματοδότησης και των ευκαιριών που θα απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις στην Κύπρο, κατά τρόπο που να συνάδει με τις πρακτικές που υιοθετούνται σε άλλα ανεπτυγμένα κράτη, ειδικότερα σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι το σημαντικότερό μας πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινό μας δυναμικό και πρόσθεσε ότι σκοπεύουμε να παρέχουμε υψηλής ποιότητας ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης με έμφαση στην προώθηση της δια βίου μάθησης.

«Η ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών, η παρακολούθηση και ο προσανατολισμός των αποφοίτων, καθώς και η ίδρυση σύγχρονων σχολείων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, θα αντιμετωπίσουν τις αναντιστοιχίες μεταξύ της εκπαίδευσης και των αναγκών της οικονομίας μας και της αγοράς εργασίας. Βασικός στόχος, δηλαδή, αποτελεί η σύνδεση της παιδείας μας με την οικονομία του τόπου».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι υπό το φως και των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων, στόχος  είναι η στοχευμένη οικονομική βοήθεια προς τις ευάλωτες ομάδες, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική σύνεση και πειθαρχία, στοιχείο απαραίτητο για να μπορείς να αναπτύσσεις και κοινωνική πολιτική.

Ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, που πρόσφατα λήφθηκε η απόφαση για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη ανάγκης καθώς και την παράταση ορισμένων μέτρων ευρείας βάσης.

«Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τη στήριξη των κτηνοτροφικών μονάδων, τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος», κατέληξε.

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία του ΠτΔ: 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στο σημερινό υψηλού κύρους οικονομικό συνέδριο. Στέκομαι ενώπιον σας με αποφασιστικότητα και την αναγκαία ετοιμότητα από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας να εργαστούμε από κοινού για να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ένα κράτος-πρότυπο που προσελκύει ποιοτικές επενδύσεις, προωθεί την επιχειρηματικότητα κι προσφέρει ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο στους πολίτες του.

Η Κύπρος, και εσείς το γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, ήταν ανέκαθεν βαθιά προσηλωμένη στην οικονομική πρόοδο  και ανάπτυξη. Και θέλω να αξιοποιήσω τη σημερινή ευκαιρία για να σας διαβεβαιώσω ότι θα εργαστούμε σκληρά για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί την καινοτομία, την πρόοδο και την ευημερία. Ειδικότερα σήμερα που βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης παγκόσμιας οικονομίας και με το γεωπολιτικό περιβάλλον να αλλάζει συνεχώς, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας, αλλά και να αδράξουμε τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια σύντομη επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης της κυπριακής οικονομίας. Μετά τον πρωτοφανή αντίκτυπο της κρίσης του Κορωνοϊού, η οικονομία της Κύπρου επέδειξε ανθεκτικότητα και γνώρισε μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Η θετική αυτή τάση συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, παρά το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον με αφορμή την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ειδικότερα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν παρουσίασε αύξηση 5,6% το 2022 σε πραγματικούς όρους, μετά από σημαντική επέκταση 6,6% το 2021. Τομείς, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, τα καταλύματα και οι υπηρεσίες εστίασης επέδειξαν αξιοσημείωτη ανάπτυξη, παράλληλα με τον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Επιπλέον, η αγορά εργασίας έχει επιδείξει βελτίωση, με το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται στο 6,8% το 2022, έναντι 7,5% το 2021. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, αποτελεί απόδειξη και της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας.

Κοιτάζοντας μπροστά, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι οικονομικές προκλήσεις του 2023 με τη συνέχιση της κατάστασης στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τις υψηλές πληθωριστικές τάσεις, αναμένεται να είναι κάπως μεγαλύτερες από εκείνες του 2022. Με βάση τις μακροοικονομικές προβλέψεις της Κυβέρνησης, η ανάπτυξη το 2023 αναμένεται να συνεχίσει να κινείται σε θετική τροχιά, αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό της τάξης περίπου του 2,8%. Επιπλέον, παρά τους κινδύνους που σχετίζονται με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί σε περίπου 3,2% το 2023, έναντι 8,1% το 2022.

Παρ ’όλες τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, μέσα από το πρόγραμμα διακυβέρνησής μας, το οποίο από την πρώτη μέρα εφαρμόζουμε πιστά, ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος και αδιαμφισβήτητος και επικεντρώνεται στο να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη και ακμάζουσα οικονομία που θα ωφελήσει το σύνολο του Κυπριακού λαού χωρίς αποκλεισμούς. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσα από την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, θα ενθαρρύνουμε την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων, την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος και τη δημιουργία μιας υποστηρικτικής υποδομής που θα ενισχύσει τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Ήδη, είμαστε σε επαφή με κάποιες χώρες, σε προχωρημένες διαβουλεύσεις και αναμένουμε εντός του 2023 να δούμε κάποιες σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας. Με τις πολιτικές μας σχέσεις, από τη μια με τις χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, όπως επίσης την Ινδία και την Ιαπωνία, αλλά και μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής μας πλέον σχέσης με τις ΗΠΑ, και αξιοποιώντας αυτές τις εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις, θα έχουμε και το επόμενο διάστημα κάποιες σημαντικές επενδύσεις να ανακοινώσουμε.

Το επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής για την υλοποίηση του οράματός μας για την οικονομία και την κοινωνία, καθοδηγείται μέσα από την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο περιλαμβάνει τις βασικές εθνικές πολιτικές για βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Και όταν μιλάμε για την οικονομία μιας χώρας, τον σχεδιασμό, το όραμα για το μέλλον της οικονομίας, αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από τους εκλογικούς κύκλους. Άρα, κτίζουμε σε αυτά που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και είμαστε εδώ κτίζοντας πάνω σε όλα αυτά για να βελτιώσουμε τις αδυναμίες που έχουμε διαπιστώσει που προέκυψαν μέσα σε αυτή την πορεία και να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές για τη χώρα μας.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, θα προωθήσει ένα πιο ποικιλόμορφο και ανθεκτικό μοντέλο ανάπτυξης και θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Ειδικότερα, περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων, μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην επίλυση των διαχρονικών μακροοικονομικών ανισορροπιών που αντιμετωπίζει η Κύπρος, όπως η διαφοροποίηση της οικονομίας, ο περιορισμός του υπερβολικού δανεισμού από τον ιδιωτικό τομέα, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα και η επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο εντός όσο και εκτός του τραπεζικού τομέα. Είναι ζωτικής σημασίας τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν εγκαίρως και αποτελεσματικά, έτσι ώστε να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στους εν λόγω τομείς και να διορθωθούν με βιώσιμες ενέργειες τα αδύναμα, τα τρωτά σημεία της οικονομίας μας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων του Σχεδίου, που διενεργήθηκε από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να έχει σημαντικό μακροοικονομικό αντίκτυπο βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.  Το Σχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη, και συγκεκριμένα, σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ της Κύπρου κατά περίπου 3% βραχυπρόθεσμα και περίπου 7% μεσοπρόθεσμα μέχρι το 2026, σε σύγκριση με το βασικό σενάριο ανάπτυξης χωρίς την εφαρμογή του. Αναμένεται, την ίδια στιγμή, να αυξήσει σημαντικά την απασχόληση, περισσότερο από 2,5%, όπου αυτό μεταφράζεται σε περίπου 11.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας για την περίοδο 2021-2026 και περίπου 6% μακροπρόθεσμα.

Κύριο μέλημα της διακυβέρνησής μας είναι σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τα κοινοβουλευτικά κόμματα – για πολλά που αφορούν το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας υπάρχουν προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή άρα ευελπιστώ στη συνεργασία της Βουλής μακριά από προσεγγίσεις που βλέπαμε κατά κύριο λόγο μέσα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, άρα προσβλέπω στη συνεργαία της ώστε να αποτραπεί η οποιαδήποτε απώλεια πολύτιμων ευρωπαϊκών πόρων, και θέλω σήμερα να αξιοποιήσω την ευκαιρία της εδώ παρουσίας μου για να καλέσω όλους να συνεργαστούμε για μια πιο ισχυρή και ανθεκτική οικονομία, προς όφελος της πατρίδας μας και ειδικά της Νέας Γενιάς του τόπου μας.

Είναι σημαντικό να επισημάνω ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, βρίσκεται σε απόλυτη σύζευξη με τη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κύπρου. Το «Όραμα 2035» που στην ουσία είναι ο  οδικός χάρτης που διατυπώνει τις προσδοκίες, τις αξίες και τους στόχους μας για την επόμενη δεκαετία, αποσκοπεί να καταστήσει την Κύπρο ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να ζει, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται κάποιος. Όλες οι πτυχές του Οράματος μέσω της υλοποίησης πέραν των 300 οριζόντιων και τομεακών δράσεων, υποστηρίζουν την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα με βασικές επιδιώξεις τη μετάβαση σε ένα νέο, σύγχρονο οικονομικό μοντέλο, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την επίτευξη βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης αλλά και την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

Για την υλοποίηση των στόχων μας, επιβάλλεται να δώσουμε ύψιστη προτεραιότητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ψηφιακής υποδομής της χώρας, στην προώθηση της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών και στην τόνωση της ψηφιακής οικονομίας με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Ψηφιακού Κράτους. Επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια, την κατάρτιση ψηφιακών δεξιοτήτων και τα δίκτυα 5G, είναι θεμελιώδους σημασίας για τη δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής και καινοτόμου οικονομίας, ικανής να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της σημερινής ψηφιακής εποχής.

Το σημερινό συνέδριο, αποτελεί ευκαιρία για να επισημάνω για ακόμη μια φορά και την εξέχουσα σημασία που έχει η πράσινη μετάβαση για μια οικονομία ουδέτερου άνθρακα, αλλά και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Στην Κύπρο, οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη αισθητές, μεταξύ άλλων, στη γεωργία, στους υδάτινους πόρους και στην κατάσταση των δασών, ενώ οι προβλέψεις για τις κλιματικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν στο μέλλον προβλέπουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου για την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην κυπριακή οικονομία. Στόχος μας είναι η συνέχιση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις βιώσιμες μεταφορές και την ενεργειακή απόδοση, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της χώρας μας και πλήρως συμμορφούμενες με την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την υλοποίηση του στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Επιπρόσθετα, πρόθεσή μας είναι να ευθυγραμμίσουμε τη φορολογική μας πολιτική με τους στόχους που περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ειδικά στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προώθησης της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης. Οι πρωταρχικοί στόχοι του εκσυγχρονισμού του φορολογικού μας συστήματος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του φορολογικού μοντέλου της Κύπρου, η ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις και, ταυτόχρονα, η διευκόλυνση μιας πιο δίκαιης ανακατανομής του φορολογικού βάρους, διατηρώντας παράλληλα τη φορολογική ουδετερότητα.

Επιτακτική ανάγκη είναι επίσης να προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση και στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική αλλαγή που θα αντικατοπτρίζεται στο χρόνο εκδίκασης νέων υποθέσεων και θα ωφελήσει ολόκληρο το νομικό σύστημα, αλλά πάνω απ' όλα τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα εθνικό στοίχημα που θα ενισχύσει το κράτος δικαίου, θα αποτρέπει τα αδικήματα και θα επιτρέπει την αποτελεσματική εφαρμογή της δικαιοσύνης. Η μακρά περίοδος εκδίκασης υποθέσεων και η μεγάλη διάρκεια που απαιτείται για την επιβολή της δικαιοσύνης, πέρα από το δυσανάλογο κόστος για το κράτος και τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, συνιστά στην ουσία άρνηση δικαιοσύνης.

Σημαντική προτεραιότητά μας αποτελεί και η προώθηση της επιχειρηματικότητας και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Μέσω της εθνικής στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας υλοποιούμε ένα σύνολο πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην προώθηση και υποστήριξη δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας και στη διευκόλυνση της μεταφοράς γνώσεων και τεχνολογίας μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Η λειτουργία του κεντρικού Γραφείου Μεταφοράς Γνώσης θα διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και τεχνολογιών, συνδέοντας τους ερευνητές με τις επιχειρήσεις και άλλους δυνητικούς χρήστες των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ερευνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας για προώθηση της συνεργασίας και των συμπράξεων μεταξύ ακαδημαϊκού και βιομηχανικού χώρου, προκειμένου να ενισχυθεί η καινοτομία και να επιταχυνθεί η εμπορική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Επιπλέον, μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που προωθούμε αφορά τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης, κάτι που προβλέπεται μέσα από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με σκοπό την προώθηση της χρηματοδότησης και των ευκαιριών που θα απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις στην Κύπρο, κατά τρόπο που να συνάδει με τις πρακτικές που υιοθετούνται σε άλλα ανεπτυγμένα κράτη, ειδικότερα σε κράτη μέλη της ΕΕ. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τα κανάλια χρηματοδότησης για εύρωστες και νεοφυείς επιχειρήσεις με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης, παρέχοντας κεφάλαια αρχικής ώθησης, κρατικές εγγυήσεις και άλλες μορφές χρηματοδότησης. Το μέτρο αυτό αποκτά σήμερα ιδιαίτερη σημασία μέσα στο πλαίσιο και του επικρατούντος οικονομικού περιβάλλοντος, το οποίο χαρακτηρίζεται από αυξημένα επιτόκια.

Στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας είναι να επενδύουμε και στο πιο κρίσιμο θεμέλιο των επιχειρήσεων και της οικονομίας, αυτό που εγώ προσωπικά θεωρώ το σημαντικότερό μας πλεονέκτημα, το ανθρώπινό μας δυναμικό. Παρόλο που ως χώρα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για το εξαιρετικά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά την καλλιέργεια των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των νέων μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύουμε να παρέχουμε υψηλής ποιότητας ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης με έμφαση στην προώθηση της δια βίου μάθησης. Η ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών, η παρακολούθηση και ο προσανατολισμός των αποφοίτων, καθώς και η ίδρυση σύγχρονων σχολείων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, θα αντιμετωπίσουν τις αναντιστοιχίες μεταξύ της εκπαίδευσης και των αναγκών της οικονομίας μας και της αγοράς εργασίας. Βασικός στόχος, δηλαδή, αποτελεί η σύνδεση της παιδείας μας με την οικονομία του τόπου.

Ανάμεσα στις βασικές μας επιδιώξεις είναι και η διασφάλιση συνθηκών ευημερίας για το σύνολο της κοινωνίας μας. Στόχος μας είναι η μείωση των ανισοτήτων και η άμβλυνση των δυσμενών επιπτώσεων της αύξησης του ενεργειακού κόστους τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους πολίτες. Υπό το φως και των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων, στόχος μας είναι η στοχευμένη οικονομική βοήθεια προς τις ευάλωτες ομάδες, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική σύνεση και πειθαρχία, στοιχείο απαραίτητο για να μπορείς να αναπτύσσεις και κοινωνική πολιτική. Ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο που πρόσφατα λάβαμε την απόφαση για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη ανάγκης καθώς και την παράταση ορισμένων μέτρων ευρείας βάσης. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τη στήριξη των κτηνοτροφικών μονάδων, τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Καταλήγοντας, επιθυμώ να τονίσω για ακόμη μια φορά – και επιμένω σε αυτό το σημείο, το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη και την πρότερη μου ιδιότητα ως Υποιυργός Εξωτερικών -  ότι η διαφύλαξη της αξιοπιστίας και του ονόματος της Κύπρου ως επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου, ιδιαίτερα μετά και τις πρόσφατες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο σε Κύπριους παροχείς υπηρεσιών, αποτελεί στόχο υψίστης σημασίας.

Και θέλω να σας πληροφορήσω ότι χθες λάβαμε τις πρώτες πληροφορίες από πλευράς των ΗΠΑ, το πρώτο πακέτο πληροφοριών, θα ακολουθήσουν ακόμα δύο το επόμενο διάστημα. Ήδη, σήμερα το πρωί μίλησα με τον Γενικό Εισαγγελέα, θα του αποσταλούν σήμερα όλες οι πληροφορίες που λάβαμε χθες, έτσι ώστε να αρχίσει η σχετική εργασία από τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας, αναμένοντας και τα άλλα δύο πακέτα πληροφοριών από τςι ΗΠΑ.

Είναι επιτακτική ανάγκη να προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο θέμα με την κατάλληλη σοβαρότητα το συγκεκριμένο θέμα και να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην επιτρέψουμε σε κανένα να αμαυρώνει το όνομα της χώρας μας και είμαι βέβαιος ότι πρώτα εσείς που είστε η οικονομία του τόπου μας αντιλαμβάνεστε και συμμερίζεστε αυτή την ανάγκη να τελειώνουμε με αυτό το θέμα και να προχωρήσουμε στη νέα εποχή.

Έχω την έντονη πεποίθηση ότι, με εποικοδομητική προσέγγιση, τη συνεργασία όλων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων, τα οποία θεωρώ ως συνεργαζόμενους φορείς σε αυτή την προσπάθεια, θα εφαρμόσουμε με επιτυχία το φιλόδοξο, αλλά εφικτό πρόγραμμα διακυβέρνησής μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο δρόμος μπροστά μας είναι πολύπλοκος και γεμάτος προκλήσεις τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο, οι προκλήσεις και οι κρίσεις πάντα δημιουργούν και ευκαιρίες. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρέις και να πετύχουμε την αποτελεσματική υλοποίηση όλων όσων έχουμε σχεδιάσει. Θεωρώ ότι αυτό  αποτελεί μονόδρομο και δύναται να μας οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων μας.

Ας εργαστούμε, λοιπόν, όλοι μαζί για να πετύχουμε τη μετάβαση της χώρας μας στη νέα εποχή και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο για την Κύπρο, για μας και τα παιδιά μας.

Brief / ΚΥΠΕ