Κυθρεώτης: Ποιες επιχειρήσεις πρέπει να βοηθηθούν περισσότερο

Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις που πρέπει να βοηθηθούν και η συμμετοχή του στις βουλευτικές / Όλα όσα ανέφερε στo Business Hour By Brief ο Αριστίνδην υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Στέλιος Κυθρεώτης
 

Φιλοξενούμενος ήταν στo Business Hour By Brief της Digital Tv, ο Στέλιος ΚυθρεώτηςΑριστίνδην υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας του ΔΗΣΥ, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις επιπτώσεις της πανδημίας στον τομέα των εκδηλώσεων, σχολίασε τα μέτρα της κυβέρνησης για στήριξη των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα ο κ. Κυθρεώτης, ανέφερε τον λόγο που τον ώθησε στο να θέσει υποψηφιότητα στις Βουλευτικές Εκλογές, και τι θα ήθελε να πετύχει μέσα από το βήμα της Βουλής.

Όλα όσα ανέφερε στο Business Hour By Brief

-Πόσο σας έχει επηρεάσει η πανδημία αυτό το διάστημα και πόσο εύκολο θα είναι να ανακάμψουν οι επιχειρήσεις αυτού του τομέα;

"Αναμφίβολα ο κορωνοϊός έχει αλώσει την οικονομία σε διεθνές επίπεδο και σίγουρα και στην Κύπρο. Κυρίως, έχει επηρεάσει τον χώρο των εκδηλώσεων, στον οποίο εμείς έχουμε έντονη παρουσία. Η εταιρείας μας (STS) είναι μέλος του Ομίλου της Digital Tree. Έχουμε στην διαχείριση μας το Σκαλί Αγλαντζιάς, την πίστα ταχύτητας Achna Speedway, η μοναδική πίστα ταχύτητας και ασφάλειας στην Κύπρο και κάνουμε βέβαια μεγάλες εκθέσεις, όπως είναι το Boyz Stuff, η μεγαλύτερη έκθεση που διοργανώνεται την Κύπρο και πολλές άλλες εκθέσεις. Ακόμη ενοικιάζουμε εξοπλισμό για πολλές άλλες εκδηλώσεις.
Η πτώση της δουλειάς μας εδώ και ενάμιση χρόνο, έχει μειωθεί κοντά στο 80%.

Κάνομυε κάποιες προσπάθειες, όπως πέρσι το καλοκαίρι που για κάποιο διάστημα λειτούργησαν τόσο το Σκαλί Αγλαντζιάς, όσο και η Achna Speedway, σε φάσεις του 50%, μετά στο 30% και ακολούθως κλείσαμε για αρκετούς μήνες.
Κάναμε ότι μπορούμε. Η διαχείριση του χώρου δεν είναι εύκολη διότι προϋποθέτει προετοιμασία μηνών. Για παράδειγμα διοργανώνοντας μια έκθεση πρέπει να αρχίσεις μήνες πριν, την πώληση εισιτηρίων στα περίπτερα, τη συνεργασία με περίπτερα κοκ. Άρα, αυτό το αβέβαιο περιβάλλον δεν μας επιτρέπει να οργανώσουμε τίποτα για τους επόμενους 4 μήνες. Στην ουσία, εμείς προγραμματίζουμε αλλά είναι πάντα με την αναίρεση των μέτρων κατά της πανδημίας".


- Εσείς πως βλέπετε τα μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση;

"Επειδή λέγονται και ακούγονται πάρα πολλά, εγώ θέλω να πω ότι, ίσως να μπορούσαν να γίνουν και κάτι καλύτερο, αλλά είναι πολύ εύκολο για κάποιον που είναι «απ’ εξω» να κρίνει αυτούς που έχουν την εξουσία, για το τί είναι λάθος και τι σωστό.

Εκείνο που εγώ βλέπω ως τον κυριότερο παράγοντα αυτής της κρίσης, είναι η αβεβαιότητα.

Αυτή η λέξη είναι που δημιουργεί όλα τα θέματα που προκύπτουν.

Για παράδειγμα, αν έχουμε lockdown είναι λάθος, αν δεν έχουμε το καθυστερήσαμε, αν ανοίξουμε θα έπρεπε να είμαστε κλειστοί και το ανάποδο. Το ίδιο ισχύει και για τους εμβολιασμούς, για τα μέτρα, για τις επιχορηγήσεις, για τα πάντα.
Εγώ αυτό που λέω είναι ότι να αφήσουμε την κυβέρνηση να κάνει αυτό που θεωρεί το καλύτερο, πιθανόν να έχει κάνει κάποια λάθη, όμως αυτό είναι ψυχραιμία. Αυτό αφορά ειδικά αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο όπως ο δικός μας τομέας, αναμένοντας το καλύτερο.

Φαίνεται ότι το σύστημα με τους εμβολιασμούς, αν και δεν είμαι του ιατρικού τομέα λειτουργεί, έτσι λένε σε παγκόσμιο επίπεδο, από εκεί και πέρα είναι θέμα διαχείρισης".


- Tα μέτρα στήριξης που είχαν παρθεί από την κυβέρνηση είναι ικανοποιητικά; Είστε ευχαριστημένοι;

"Κοιτάξτε, το καλάθι είναι συγκεκριμένο. Είναι αυτό που είπα και πριν. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχει λαϊκισμός αλλά και σωστές εισηγήσεις. Εγώ πιστεύω ότι έγινε αρκετά καλή δουλειά , έχουν δοθεί 1.6 δις ευρώ μέχρι στιγμής, και δεν είναι εύκολο για την οποιαδήποτε κυβέρνηση, και δεν θεωρώ ότι αν ήταν κάποια άλλη κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει περισσότερα λεφτά.
Από εκεί και πέρα εναπόκειται στο να γίνεται σωστή διαχείριση. Δεν θεωρώ ότι έγινε διαχείριση υπέρ μια ομάδας και εναντίον μιας άλλης.

Ξαναλέω, λάθη έχουν γίνει...

Εμείς έχουμε λάβει σαν εταιρεία κάποια λεφτά από την κυβέρνηση, αυτό που πρέπει ο κάθε επιχειρηματίας να καταλάβει είναι ότι αν η πτώση της εργασίας σου είναι 50%, δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει καμιά μαγική κυβέρνηση να έρθει να σου δώσει το 50% της πτώσης σαν επιδότηση. Θα σου δώσει τα βασικά και από εκεί και πέρα θα φροντίσεις εσύ ο ίδιος να δει πως θα διαχειριστείς την κρίση παραπέρα και αν σχεδιάζει με βάση της εξέλιξης και πάντα να έχεις την αβεβαιότητα στο πίσω μέρος της σκέψης σου σαν επιχειρηματίας".

- Υπάρχει και η θετική εξέλιξη με την ψήφιση των κρατικών εγγυήσεων. Πιστεύετε θα σας βοηθήσουν περαιτέρω;

"Σίγουρα θα βοηθήσουν και θεωρώ ότι σε συνεργασία με τις Τράπεζες τα χρήματα πρέπει να δοθούν σε εταιρίες που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Αν λάβετε υπόψη κάποιες επιχειρήσεις, που είναι και η δική μας, οι οποίες ήταν σε κανονικούς ρυθμούς κερδοφόρες και ο μόνος λόγος που έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση είναι η πανδημίας, για τον ίδιο λόγο αν δοθούν λεφτά σε εταιρείες που θα μπορέσουν να ανακάμψουν σύντομα θα βοηθηθεί και ολόκληρη οικονομία.

Λέγοντας αυτό δεν θέλω να πω ότι σε όσες είχαν θέματα δεν θα έπρεπε να δοθούν. Απλά λέω ότι, όπως έγινε και στη Γερμανία, έλαβαν υπόψη της κερδοφόρες εταιρείες, θέτοντας ένα όριο πωλήσεων 3 μηνών του 2019, λχ αν ο τζίρος για τους 3 μήνες ήταν 600 χιλιάδες ευρώ, τότε θα μπορούσε να πάρει δανεισμό μέχρι 600 χιλιάδες με ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο και για 12 μήνες πληρωμή μόνο των τόκων, που σημαίνει αυτή πρώην εύρωστη εταιρεία που φαίνεται ότι λειτούργησε σωστά θα βοηθηθεί για να ανακάμψει".

- Προσπάθησαν δηλαδή να δώσουν προτεραιότητα σε αυτές που επλήγησαν περισσότερο;

"Είναι οι εταιρείες που τα πήγαιναν καλά και οι εταιρείες που είχαν προβλήματα. Όταν είναι προβληματική μια εταιρεία, δυστυχώς είναι πιο δύσκολο να τη βοηθήσεις να ανακάμψει, άρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσεις μια πρώην προβληματική εταιρεία να ανακάμψει.

Οι εταιρείες όμως που ήταν σε καλή κατάσταση πριν, πρέπει να βοηθηθούν ιδιαίτερα. Γιατί αυτές είναι που τραβούσαν το κουπί της οικονομικής ανάπτυξης με βάση τους αριθμούς που δηλώνονται στα λογιστικά τους".

- Ποιο είναι το διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών;
Εγώ δεν είμαι πολιτικός. Είμαι συνεργαζόμενος αριστίνδην με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ανήκω στον ευρύτερο χώρο αλλά δεν ήμουν ποτέ πολιτικός. Όπως πιθανότατα γνωρίζετε ήμουν δημοσιογράφος, είχα την offsite, η οποία είναι στην Digital tree, και όλη αυτή η ενασχόληση μου με τα κοινά με ώθησε να διεκδικήσω μια θέση στη βουλή , θεωρώντας ότι εδώ και δεκάδες χρόνια ο τρόπος που γίνεται η εκλογή δεν είναι η καλύτερη. Θέλω να πω ότι δεν δίνεται ιη ευκαιρία στους πιο ικανούς να εκλεγούν.
Μάλιστα είχαμε πρωτοστατήσει με την ομάδα «Διαφάνεια Τώρα», στην προσπάθεια να καθιερώσουμε την οριζόντια ψηφοφορία, είχαν ψηφίσει κάποια κόμματα, ο ΔΗΣΥ βέβαια και αυτός είναι ο λόγος.που δέχτηκα και συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του, αλλά δεν πετύχαμε να ψηφιστεί οριζόντια ψηφοφορία.

Είναι απαίτηση των πολιτών, σε επίπεδο 90%. Αντί αυτό υπάρχουν ακόμη κόμματα που το αρνούνται θεωρώντας ότι θα υπάρξει έλεγχος των ψήφων από άλλα κόμματα στο κόμμα τους κάτι που εξηγήσαμε πως δεν γίνεται.

Πέραν αυτού θεωρώ ότι, πρέπει μέσα στα κόμματα της εξουσίας, όπως είναι ο ΔΗΣΥ, να μπουν άτομα που είναι και της δουλειάς  -του ιδιωτικού τομέα και κυρίως «καθαρά», που δεν έχουν βαρίδι στην πλάτη τους. Είναι πολύ σημαντικό γιατί ακούμε συνέχεια για τη διαφάνεια, καθώς η διαφάνεια δεν είναι «κοτσιανιασμένη» αλλά διαθέσιμη για όλους.
Άτομα τα οποία είναι της διαφάνειας, να μπορέσουν να μπουν για να αλλάξουν τα δεδομένα

Δείτε όσα ανέφερε ο κ. Κυθρεώτης:

Ξ.Π