Λανκάρντ: Ευχαρίστησε Ηροδότου - Καλή η συζήτηση στην Κύπρο

Η ανάρτηση της κ. Lagarde για την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων της ΕΚΤ στην Κύπρο

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Christine Lagarde εξέφρασε την χαρά της για τις καλές σε βάθος συζητήσεις που είχε το Διοικητικό μας Συμβούλιο της ΕΚΤ και κατά την άτυπη συνάντηση στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται πως η κάθοδος στην Κύπρο των 19 κεντρικών τραπεζιτών του Ευρωσυστήματος, αλλά και των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, έγινε μετά από πρόσκληση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωσταντίνου Ηροδότου. Ειδικότερα, σήμερα (6/10)πραγματοποιήθηκε  η ανεπίσημη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ακολουθώντας την επίσημη συνεδρίαση μη νομισματικής πολιτικής, που έγινε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022.

Μάλιστα η κ. Lagarde, εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τη φιλοξενία του.

>>Διαβάστε επίσης: Σημαντική συνεδρία της EKT στην Κύπρο (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)<<

Η ανάρτηση της κ. Lagarde:

;

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η ΕΚΤ ξεκίνησε τον κύκλο αύξησης των βασικών της επιτοκίων σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό ρεκόρ, που καταγράφεται στην Ευρωζώνη, αυξάνοντας τα βασικά της επιτόκια, για πρώτη φορά από την εισαγωγή του ευρώ, κατά 75 μονάδες βάσης.

>>> Διαβάστε επίσης: Επίκεντρο της ΕΚΤ η Κύπρος το διήμερο 5 με 6 Οκτωβρίου <<<

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 10%, τον Σεπτέμβριο, ξεφεύγοντας κατά πολύ από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα.

Οι αιτίες του πληθωρισμού ρεκόρ, όπως έχει δηλώσει η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία που καθιστά τις τιμές της ενέργειας «πολύ υψηλότερες από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα», δημιουργώντας ελλείψεις, και δεύτερον είναι τα σημεία συμφόρησης στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

>>> Διαβάστε επίσης: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση Λαγκάρντ-Ηροδότου με φοιτητές (Βίντεο) <<<

Ο ισολογισμός της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την διακατοχή ομολόγων, κυρίως κρατικών, πλησιάζει τα 5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

 
24301