Λάρνακα: Φεύγουν οι δεξαμενές καυσίμων - Τι θα γίνει στην περιοχή

Οι επενδύσεις σε ένα παραλιακό μέτωπο 2,5 χλμ της Λάρνακας και μια από τις πιο ωραίες παραλίες της

Για τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγονται σε ένα παραλιακό μέτωπο 2,5 χλμ της Λάρνακας, δίπλα από την πόλη και τα έργα που αναμένεται να δημιουργηθούν στο σημείο τα επόμενα χρόνια, στην περιοχή όπου βρίσκονται - για λίγο διάστημα ακόμη- δεξαμενές υγρών καυσίμων, μίλησε ο Δήμαρχος Λάρνακας και Πρόεδρος Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, φιλοξενούμενος στο Business Hour By Brief της Digital Tv την Παρασκευή (19/3).

Οι εργασίες για αποξήλωση των δεξαμενών,  με την εξασφάλιση της εν λόγω άδειας, βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε τρεις περίπου μήνες, σύμφωνα και με πρόσφατη ανακοίνωση από την Πετρολίνα και το Δήμο Λάρνακας. 

Ποιο είναι το πλάνο τι αναμένεται να δούμε σε εκείνη την περιοχή

Ο Δήμαρχος Λάρνακας αναφέρθηκε στο Σχέδιο Περιοχής της Λάρνακας που είναι το πρώτο στην Κύπρο, και περιγράφει όλες τις αναπτύξεις που θα γίνουν στον χώρο, μετά την μετακίνηση και τω ν δεξαμενών, τόσο από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες της γής όσο και από τα Δημόσια έργα που πρέπει να γίνουν. 

Ένα μεγάλο δημόσιο έργο που πρέπει να γίνει, ανέφερε, είναι η ανάκτηση μέρους της παραλίας με επιχωμάτιση και επέτκαση του παραλιακού μετώπου ώστε να γίνουν πεζόδρομοι που θα ενοποιήσουν το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

Στην πορεία να δημιουργηθούν πάρκα, δημόσια παραλία και ιδιωτικές αναπτύξεις όπου επιτρέπονται, σημείωσε.

Όπως εξήγησε θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις, κάτι που επιθυμούν και οι εταιρείες πετρελαίων που μεταφέρουν τώρα τις δεξαμενές τους, ώστε να γίνει πόλος έλξης η Λάρνακα για ντόπιους και ξένους.

«Δόθηκαν αρκετά κίνητρα έτσι ώστε να αξίζει τον κόπο για τις εταιρείες να μετακινηθούν, να προβούν στους απαραίτητους καθαρισμούς και να γίνουν επενδύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την οικονομία στη Λάρνακα», σημείωσε.

Μάλιστα, σημείωσε, ότι οι προοπτικές θα είναι τεράστιες για την Λάρνακα αφού έχει ξεκινήσει και η διαδικασία για το νέο λιμάνι - μαρίνα της Λάρνακας.
 

Το όραμα που γίνεται πράξη μετά από δεκαετίες

Αναφερόμενος στην αποξήλωση των δεξαμενών υγρών καυσίμων, σημείωσε ότι ξεκίνησε η δεύτερη φάση αποξήλωσης την Πέμπτη (18/3), με την Πετρολίνα και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ τις επόμενες εβδομάδες ή μήνα, θα ακολουθήσει και η  Exxon Mobil.

Υπενθύμισε ότι εδώ και δεκαετίες ήταν στόχος των δημοτών της Λάρνακας και πλέον το όραμα παίρνει σάρκα και οστά. 

Ταυτόχρονα τόνισε την σημασία του έργου, καθώς το 70% περίπου των εγκαταστάσεων στο παραλιακό σημείο της Λάρνακας, είναι δεξαμενές υγρών καυσίμων.

«Το θετικό είναι ότι τώρα πέραν των 4 εταιρειών κατασκευάζουν τις δικές τους εγκαταστάσεις ως κοινοπραξία στην περιοχή του Βασιλικού και μάλιστα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Λάρνακας.

.«Η Πετρολίνα, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Exxon Mobile δραστηροποιούνται με τα υγρά καύσιμα από την περιοχή του Βασιλικού πλέον», ανέφερε.

Το εμπόδιο που ξεπεράστηκε

Το πρόβλημα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ήταν η διαδικασία εκφόρτωσης του υγραερίου στην περιοχή του Βασιλικού, για το οποίο η Υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου, Νατάσα Πηλείδου, μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό ενημέρωσε ότι  δεν επηρεάζει οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα.

Παράλληλα πρόσθεσε πως, «ο αγώνας και η προσπάθεια μας δείχνουν ότι το καλοκαίρι του 2021 η Λάρνακα θα αναπνέει με ασφάλεια και ανοίγονται τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης σε ένα παραλιακό μέτωπο 2,5 χλμ δίπλα από την πόλη, σε μια από τις πιο ωραίες παραλίες της πόλης».

Tι να περιμένουμε στα επόμενα χρόνια

Πέραν από τη μετακίνηση των δεξαμενών και το λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας, πρόσθεσε ο κ. Βύρας, προγραμματίζονται έργα όπως η ανάπλαση του Παττιχείου Πάρκου, το πάρκο το οποίο θα είναι ένα μεγάλο αστικό πάρκο στο κέντρο της πόλης, νέο μέλαθρο ευγηρίας, έργα σε συνοικίες της πόλης όπως στους Τσακιλερούς, στις Κόκκινες, στην Τ.κ συνοικία της Λάρνακας. Ακόμη ένα έργο, σημείωσε, αφορά την ενοποίηση της πλατείας Αλκής και Ακρόπολις.

Σημειώνεται ότι κάποια από τα έργα αυτά είναι διαδημοτικής σημασίας και με την υλοποίηση τους θα εξυπηρετεί περισσότερους από ένα Δήμο ή Κοινότητα.

Δείτε τις δηλώσεις του Δημάρχου Λάρνακας στο Business Hour by Brief

Ξ.Π

 
23521