Λεωφόρος Μακαρίου: Το νέο κόσμημα της πρωτεύουσας

Ο CEO της Cybarco Contracting Ηρακλής Πασσάδης μιλά για το έργο και πώς τέλειωσε σε χρόνο ρεκόρ

•    Το έργο τέλειωσε 4 μήνες πριν από τα χρονοδιαγράμματα
•    Η πανδημία και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν πτόησαν τους συντελεστές του έργου

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Μια ευρωπαϊκή χώρα θυμίζει πλέον η λεωφόρος Μακαρίου στη Λευκωσία, καθιστώντας το αστικό εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας ανταγωνιστικό, ελκυστικό και φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Το έργο, μια κοινοπραξία των εταιρειών Cybarco Contracting Ltd και A. Panayides Contracting Ltd, έδωσαν μια νέα όψη και μια νέα πνοή στη λεωφόρο υιοθετώντας ψηλά κριτήρια βιώσιμου αστικού σχεδιασμού.

Ο CEO της Cybarco Contracting Ltd κ. Ηρακλής Πασσάδης σε δηλώσεις του στη Brief αναφέρεται στην ανάπλαση της γνωστής λεωφόρου – σημείο αναφοράς για τη Λευκωσία, τονίζοντας πως «στόχος μας ήταν να αναβαθμίσουμε τη λειτουργικότητα και την αισθητική του αστικού περιβάλλοντος με νέα επίστρωση, αστική επίπλωση και φωτισμό».

>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ<<

Επίσης, ο κ. Πασσάδης αναφερόμενος στο τεράστιο όγκο δουλειάς και τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα με στόχο να παραδοθεί το έργο πριν τα Χριστούγεννα ανάφερε: «Aναλάβαμε μια μεγάλη πρόκληση, να ολοκληρώσουμε την αναβάθμιση της λεωφόρου Μακαρίου μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2021, τέσσερις μήνες νωρίτερα από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, ώστε να παραδοθεί στον Δήμο Λευκωσίας και στους συμπολίτες μας έγκαιρα για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Είμαστε περήφανοι που τα καταφέραμε, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε λόγω της πανδημίας και των προβλημάτων που δημιούργησε στην παγκόσμια και τοπική εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, προσπαθήσαμε να ελαχιστοποιήσουμε, όσο ήταν δυνατό, την αναπόφευκτη ταλαιπωρία που θα αντιμετώπιζαν οι καταστηματάρχες και οι πελάτες τους κατά την περίοδο που εκτελούνταν τα έργα, τους οποίους και θα ήθελα να ευχαριστήσω για την υπομονή και κατανόηση που έδειξαν». 
Ο CEO της Cybarco Contracting Ltd ευχαριστεί επίσης και «τον Δήμο Λευκωσίας για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στην ικανότητά μας να ολοκληρώσουμε το έργο έγκαιρα, αλλά και στο ψηλό βαθμό ποιότητας που απαιτείται, όπως και τις ομάδες εκτέλεσης και επίβλεψης για τη σκληρή δουλειά και συνεργασία στη γρήγορη επίλυση προβλημάτων που αναφύονταν. Ελπίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τις προσδοκίες όλων και χαίρομαι που είμαστε μέρος αυτής της μεταμόρφωσης του κέντρου της πόλης στη νέα, αναβαθμισμένη και πιο ανθρώπινη μορφή του».

fgfg

Πεζοί, ΑμεΑ και επισκεψιμότητα
To νέο απόκτημα της Λευκωσίας βοηθά στην προσβασιμότητα όλων, πεζών και ΑμεΑ και την αύξηση της επισκεψιμότητας. Προς τον σκοπό αυτό: 

•    Δημιουργήθηκαν ενιαία και μεγάλα πεζοδρόμια και εξαλείφθηκαν όλα τα ανισόπεδα σημεία μεταξύ ιδιωτικών, δημόσιων πεζοδρομίων και δρόμου.
•    Δόθηκε προτεραιότητα στη διακίνηση πεζών σε όλο το έργο.
•    Δημιουργήθηκαν μικρές πλατείες με δυνατότητα υπαίθριων δραστηριοτήτων και ενσωμάτωση υδάτινων στοιχείων.
•    Ενισχύθηκε η σκίαση με τη φύτευση ώριμων δέντρων και εφαρμόστηκαν οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, αυξάνοντας τις ώρες που οι πεζοί επισκέπτες θα μπορούν να διακινούνται με άνεση.
•    Εγκαταστάθηκε ολιστικό σύστημα  «έξυπνης πόλης», ιδιοκτησία του Δήμου Λευκωσίας.

Επιπρόσθετα, έγιναν και αναβαθμίσεις μη εμφανών υποδομών, όπως υπογειοποίηση και βελτίωση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, με πρόνοιες για μελλοντική εγκατάσταση υποδομής για διακίνηση τραμ επί της λεωφόρου. 

Ενημερωτικά αναφέρουμε πως η Cybarco Contracting γράφει ιστορία στα μεγάλα έργα και έχει στο πρόσφατο ενεργητικό της έργα, όπως είναι:

•    Trilogy Limassol Seafront Towers
•     Limassol Greens Resort στην περιοχή Φασουρίου, Λεμεσός
•    The Oval, Λεμεσός
•    Ανέγερση Amathus Condos & Suites, Λεμεσός
•    Ανέγερση Four Seasons Condos & Suites, Λεμεσός
•    Σταθμός επεξεργασίας λυμάτων στη δυτική περιοχή Λεμεσού
•    Ολοκληρωμένη ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου, κατασκευαστικές φάσεις Α & Β στη Λευκωσία
•    Βελτίωση των λεωφόρων Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Ελλάδος, Νεόφυτου Νικολαΐδη και Γρίβα Διγενή στον Δήμο Πάφου
•    Μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων Αθηένου
•    Μελέτη, κατασκευή και συντήρηση του κτηρίου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στη Λευκωσία.
Τέλος να αναφέρουμε πως η υλοποίηση του έργου στο κέντρο της Λευκωσίας προγραμματίστηκε σε τρεις κατασκευαστικές Φάσεις Α, Β & Γ.

Κατασκευαστική Φάση Α’
Η Φάση Α’ περιέλαβε τις οδούς Στασικράτους - Ζήνας Κάνθερ - Θεοφάνη Θεοδότου & Μνασιάδου (τμήμα) και παραδόθηκε στο κοινό στις 31 Μαΐου 2020.

Κατασκευαστική Φάση Β’
Οι κατασκευαστικές εργασίες της Φάσης Β’, περιέλαβαν τη Λεωφόρο Μακαρίου Γ’ (τμήμα από τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού & Διγενή Ακρίτα μέχρι τη Λεωφόρο Ευαγόρου), τις οδούς Αναστασίου Λεβέντη και Αρνάλδας, τμήματα των οδών Στασάνδρου και Αφροδίτης και τις οδούς Αγίας Ελένης, Γρηγορίου Ξενοπούλου, Μπουμπουλίνας, Ήρας και Άννης Κομνηνής, μέχρι τη συμβολή τους με την οδό Στασάνδρου.

Κατασκευαστική Φάση Γ’
Η κατασκευαστική Φάση Γ’, η οποία περιλαμβάνει τη λεωφόρο Ευαγόρου από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι το παλιό ΓΣΠ, θα υλοποιηθεί κατά την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Χρηματοδότηση

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020
Ειδικός Στόχος: Βελτίωση της κινητικότητας κυρίως στην αστική περιοχή Λευκωσίας
Άξονας 5: Προώθηση Βιώσιμων Μεταφορών και Μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα.
 

Χρύσω Αντωνιάδου
 
20856