Λιμάνι – μαρίνα Λάρνακας: Πόλος έλξης και για άλλες επενδύσεις

Η ανάπτυξη του 1,2 δις ευρώ θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Ένα τεράστιο έργο για την επαρχία Λάρνακας και για ολόκληρη την Κύπρο, αλλά και πόλος έλξης για άλλες επενδύσεις αναμένεται να αποτελέσει η μεγάλη ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας. Γι αυτό και η Βουλή θέλει να γνωρίζει για την πορεία του έργου, καθώς και να ελέγχει τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται ώστε αυτά να υπερπηδούνται και να μην αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του έργου.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή ενέγραψε στην αρμόδια Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής θέμα σε σχέση με την παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας μετά την υπογραφή των συμβολαίων και την παραχώρηση του κρατικού λιμένα στον ιδιώτη επενδυτή. Το θέμα συνυπογράφεται από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα, Γιαννάκη Γαβριήλ, Βαλεντίνου Φακοντή και Ανδρέα Πασιουρτίδη.

Μιλώντας στην Brief, ο κ. Γιακουμή σημείωσε ότι το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα (20/1) στην Επιτροπή Μεταφορών ωστόσο αναβλήθηκε καθώς δεν μπορούσε να παρευρεθεί συγκεκριμένος κρατικός αξιωματούχος και έτσι η συζήτηση πήρε παράταση για μια βδομάδα. Όπως εξήγησε, η ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη επένδυση αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Ως δημότης Λάρνακας, αλλά και ως πολίτης της ευρύτερης κοινωνίας, θα ήθελα να γνωρίζω για την πορεία των εργασιών του συγκεκριμένου έργου και κατά πόσο προκύπτουν συγκεκριμένα προβλήματα, σημείωσε. Γι αυτό ανέφερε, ενεγράφη το θέμα στη Βουλή ώστε να γίνεται ενημέρωση για την πορεία των έργων και να γνωρίζουν όλοι πώς αυτό προχωρά.

Όσον αφορά στο έργο, ο κ. Γιακουμή ανέφερε ότι όλη η Λάρνακα προσβλέπει στη συγκεκριμένη επένδυση καθώς αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη όλης της πόλης και επαρχίας. Η Λάρνακα θα πάρει τα πάνω της για τα επόμενα χρόνια, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιακουμή γι αυτό θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το έργο προχωρά εντός χρονοδιαγραμμάτων. Παράλληλα τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί και πόλο έλξης για άλλες επενδύσεις αφού αρκετοί επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε επενδύσεις θέλουν να γνωρίζουν για την πορεία των εργασιών του λιμανιού και της μαρίνας.

Όσον αφορά αυτό καθ’ αυτό το έργο, ο διευθύνων σύμβουλος της Kition Ocean Holdings Ltd Πάνος Αλεξάνδρου ανέφερε προ ημερών ότι το έργο βάζει «πλώρη για τη νέα εποχή», με τα χρονοδιαγράμματα να τηρούνται ευλαβικά, και τον προγραμματισμό να προχωρά μέχρι στιγμής, χωρίς καμιά καθυστέρηση.

Τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να αρχίσουν αμέσως μετά την έγκριση του ανανεωμένου master plan του έργου και την κατάθεση του στην πολεοδομία. Μάλιστα, όπως εκτιμά ο κ. Αλέξανδρου, οι πρώτες μπουλντόζες θα εισέλθουν εντός της Μαρίνας την 1η Απριλίου 2022. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η 1η Απριλίου θα είναι η ημέρα μηδέν, αφού η ανάπλαση του έργου θα αρχίσει αμέσως.

Ο CEO της Kition Ocean Holdings Ltd είχε αναφέρει εξάλλου σε παλαιότερες δηλώσεις του ότι υπολογίζεται πως μακροχρόνια το έργο θα αποφέρει στη Δημοκρατία έσοδα της τάξης των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ», ενώ όσον αφορά τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σημείωσε πως «υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 4 χιλιάδες νέες θέσεις, τόσο για τη λειτουργία της δικής μας εταιρείας όσο και για επιχειρήσεις όπως εστιατόρια και άλλα που θα δημιουργηθούν».

Το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, είναι η μεγαλύτερη επένδυση αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, είχε δηλώσει με τη σειρά του  ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ