Λοϊζίδης: Σκέψεις για στήριξη σε τουριστικές επιχειρήσεις

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στους τρόπους όπου θα αντιμετωπιστεί η τουριστική κρίση στην Κύπρο

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Την πεποίθηση ότι το 30% - 40% των απωλειών των τουριστικών ροών από Ρωσία και Ουκρανία, λόγω του πολέμου, μπορεί να καλυφθεί μέσω των προσπαθειών που καταβάλλονται από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Xάρης Λοιζίδης, στην εκπομπή Business Hour By Brief.

«Από την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία έχει κλειδώσει η αγορά πριν καν ανοίξει. Σίγουρα θα έχουμε ένα σημαντικό επηρεασμό στις αφίξεις από Ουκρανία και Ρωσία», σημειώνοντας ταυτόχρονα πως γίνονται σκέψεις ώστε να δοθεί βοήθεια σε τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις ακυρώσεις Ρώσων και Ουκρανών. 

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο μέγεθος των ζημιών που προκύπτουν από τον πόλεμο, ο κ. Λοιζίδης σημείωσε ότι, ενώ όλες οι προσπάθειες που έγιναν για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας, έδειχναν ότι έχουν αποδώσει και μπαίναμε σιγά σιγά στο 2022, με τις προ κρατήσεις από όλες τις αγορές μας να είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα, όλα ανατράπηκαν μετά τις εξελίξεις Φεβρουαρίου, όσον αφορά τις αγορές Ρωσίας – Ουκρανίας.

Ειδικότερα, πρόσθεσε, κάθε εβδομάδα γίνονται γύρω στις 100 πτήσεις από Ρωσία και Ουκρανία, με προυπολογισμό περίπου 800.000 αφίξεων. 

Αυξήθηκαν πτήσεις σε παραδοσιακές μας αγορές

Την ίδια ώρα, σημείωσε είχαν τεθεί αρκετές προϋποθέσεις τα τελευταία χρόνια για να ενδυναμώσουμε άλλες υφιστάμενες αγορές. Ο κ. Λοιζίδης, τόνισε πως δεν απευθυνθήκαμε σε εντελώς καινούργιες αγορές, αλλά αυξηθήκαν πτήσεις σε συγκεκριμένους προορισμούς.

Για παράδειγμα, 9 χώρες που είναι παραδοσιακές μας αγορές και δεν είχαν συχνές πτήσεις, όπως Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Ισραήλ, φέτος παρουσιάζονται δυναμικά, ξεπερνώντας για παράδειγμα τις 25 πτήσεις εβδομαδιαίως και φτάνουν μέχρι μέχρι και τις 40. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λοιζίδης σημείωσε πως «αυτές οι χώρες έχουν την δυνατότητα να καλύψουν ένα ποσοστό 30 – 40% των απωλειών που θα έχουμε από την Ρωσία και Ουκρανία.

Παράλληλα, η Βρετανική αγορά, η μεγαλύτερη για την Κύπρο, φαίνεται να έχει τεράστια δυναμική για αυτό το καλοκαίρι και,  θα αναπληρώσει επίσης κάποιο κενό. 

Σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και την Hermes Airport, προωθούνται πολιτικές και κίνητρα ώστε να αυξηθούν οι πτήσεις οι οποίες ήδη υπάρχουν. «Αν καταφέρουμε να έχουμε μια αύξηση σε αυτές τις πτήσεις του 10 -15% στην πληρότητα αυτών των πτήσεων, θα μας παράξουν, πιστεύω, γύρω στις  300.000, κάτι πολύ θετικό».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για δρομολόγηση επιπρόσθετων πτήσεων. Όπως σημείωσε, οι εταιρείες χαμηλών ναύλων με δρομολόγια σε Ουκρανία κια Ρωσία, αντιμετωπίζουν τώρα τεράστιο πρόβλημα και θα αναζητήσουν άλλες αγορές. Επομένως, είναι ευκαιρία να επιδιώξουμε τέτοιες συνεργασίες, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός, καθώς όλοι σπεύδουν να καλύψουν τις απώλειες από την Ρωσία.

«Η Κύπρος σε ποσοστό έχει την μεγαλύτερη όμως απώλεια», πρόσθεσε.

Θα πρέπει να πληρώσουν για κρατήσεις που ακυρωθήκαν

Ακόμη, σημείωσε πως 85 %- 90% των κρατήσεων των Ρώσων τουριστών, διοχετεύεται στην Κυπριακή αγορά  μέσω πακέτων που κλείνουν συνήθως  3 -4 συγκεκριμένα τουριστικά πρακτορεία. Οι κρατήσεις αυτές ακυρώθηκαν, άρα τα καταλύματα αυτά μένουν εκτεθειμένα. «Ειδικά στην Ελεύθερη Αμμόχωστο, το 70 – 80% της διαθεσιμότητας τους απευθυνόταν στην Ρωσική αγορά».

 Ακόμη, πρόσθεσε, έχουν δοθεί προκαταβολές δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για να διευκολυνθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες ή τα καταλύματα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες συγκεκριμένων ίσως ταξιδιωτικών πρακτόρων από το 2021, για να γίνουν έργα τον Χειμώνα. Τώρα όμως, τα χρήματα έχουν ξοδευτεί για να ανταποκριθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες σε αυτές τις απαιτήσεις και τώρα θα τα ζητούν να επιστραφούν. 

Μάλιστα, στον ΠΑΣΥΞΕ, σημείωσε ο κ. Λοιζίδης, γίνονται κάποιες σκέψεις για το πως να βοηθηθούν οι εν λόγω επιχειρήσεις, ωστόσο, δεν θέλησε αναφερθεί στο τι σκέψεις γίνονται. 

Αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργεί το Cyprus Flight Pass, ανέφερε ότι πολλές χώρες το έχουν καταργήσει, όπως Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία κλπ, άρα είμαστε στο σημείο που πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις να το καταργήσουμε. Συνέχισε, λέγοντας πως,« αντιλαμβανόμαστε την δυσκολία καθώς λειτουργούσε ως Safepass για τους τουρίστες.  Για αυτό τον λόγο σημείωσε, αν καταργηθεί το CFP θα πρέπει να καταργηθεί και το Safe pass, καθώς δημιουργούνται ανισότητες, όταν οι Κύπριοι θα πρέπει να επιδείξουν το safepass τους για την είσοδο τους σε ένα εστιατόριο για παράδειγμα, ενώ ο τουρίστας δεν θα χρειάζεται».

Παρακολουθήστε όσα δήλωσε στην εκπομπή ο κ. Χάρης Λοιζίδης
         

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank