Μ. Αντωνίου: Τελευταία ευκαιρία για να μην πάμε σε Lockdown

Ο Γεν Δ/ντης της ΟΕΒ μιλά στην Brief για τα «Σχέδια Ζέτας», ενώ σημειώνει ότι αναμένεται και νέο Σχέδιο για Επιχειρήσεις

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, κλήθηκε από την Brief να σχολιάσει τόσο τα νέα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας που αποφάσισε το Υπουργικό στις (4/11), όσο και το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας στις (5/11). 

Ο κ. Αντωνίου, σχολιάζοντας αρχικά τα μέτρα τόνισε χαρακτηριστικά πως «ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση μας δίνει μια τελευταία ευκαιρία. Είναι εντελώς καθαρό ότι μας δίνουν την ευκαιρία εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα να αποφύγουμε το γενικό lockdown το οποίο θα ανοίξει πληγές στην οικονομία που δεν θα κλείνουν εύκολα», ενώ σημείωσε ταυτόχρονα πως «θα πρέπει να κάνουμε εκείνο που πρέπει μόνοι μας χωρίς να κλείσουμε την οικονομία»

Σχετικά με το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας την Πέμπτη, σημείωσε πως αν και διαμορφώθηκε μέσα από διάλογο, εντούτοις «μας ξάφνιασε ευχάριστα με το εύρος της στήριξης που αποφασίστηκε», τονίζοντας πως «είναι ουσιαστική η στήριξη του κράτους στα επίπεδα που εξήγγειλε η Υπουργός», η οποία ανταποκρίνεται στην πραγματική ανάγκη στήριξης. 

Έρχεται νέο σχέδιο; 

Μάλιστα, ο κ. Αντωνίου μεταξύ άλλων δεν παρέλειψε να σχολιάσει και σημείο από το Διάγγελμα του Προέδρου στο οποίο μεταξύ άλλων εξήγγειλε αποφάσεις από το Υπ. Οικονομικών οι οποίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. 

«Υπάρχει και ένα στοιχείο το οποίο δεν το αναμέναμε και το οποίο δημιουργεί ελπίδα για πραγματική ανακούφιση, επειδή ναι μεν τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης πολύ σωστά κρατούν τους εργαζόμενους στις δουλειές τους, οι επιχειρήσεις όμως δεν παύουν να έχουν τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί το γεγονός ότι υπολειτουργούν, ή λειτουργούν καθόλου. Εξακολουθούν να έχουν σοβαρά προβλήματα οι επιχειρήσεις και κάτι που δυσχεραίνει αυτά τα προβλήματα είναι ότι “τρέχουν” και οι λειτουργικές τους δαπάνες, ενοίκια, ασφάλειες κ.α. τα οποία καταβάλλονται ενώ δεν έχουν εισοδήματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Τετάρτη έκανε αναφορά σε εξαγγελίες που θα γίνουν από το Υπ. Οικονομικών τις επόμενες ημέρες. Αυτό που είπε ο Πρόεδρος παραπέμπει σε κάτι το οποίο δεν γνωρίζω αν θα είναι σχέδιο ή κάτι άλλο, και το οποίο θα καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων εκείνων που επλήγησαν πολύ βαριά από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας», σημείωσε ο κ. Αντωνίου στην Brief, απαντώντας παράλληλα μετά από σχετική ερώτηση, πως δεν γνωρίζει τι θα περιλαμβάνει αυτό, αλλά ούτε και ποιες ακριβώς επιχειρήσεις θα αφορά.  

Διαβάστε αυτούσια τα όσα ανέφερε:

- Σχετικά με τα νέα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό:

«Ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση μας δίνει μια τελευταία ευκαιρία. Είναι εντελώς καθαρό ότι μας δίνουν την ευκαιρία εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα να αποφύγουμε το γενικό lockdown το οποίο θα ανοίξει πληγές που δεν θα κλείνουν εύκολα. Ένα ακόμα lockdown θα είναι εξαιρετικά οδυνηρό, οπόταν λέει μας η κυβέρνηση, συνεργαστείτε, εφαρμόστε τα πρωτόκολλα, να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού και να συνεχίσει η οικονομική δραστηριότητα χωρίς βαρύτατους περιορισμούς όπως θα είναι σε ένα lockdown».

«Αυτή είναι η αξιολόγηση μας όσον αφορά τα μέτρα. Είναι μια τελευταία ευκαιρία. Να κάνουμε εκείνο που πρέπει μόνοι μας χωρίς να κλείσουμε την οικονομία».  

- Σχετικά με το αν δέχθηκαν ως ΟΕΒ αναφορές για μη τήρηση ή αδυναμία εφαρμογής πρωτοκόλλων

«Δεχθήκαμε αναφορές. Στα πρωτόκολλα τα οποία είναι εξειδικευμένα και αφορούν θέατρα, συνέδρια κ.α εφαρμόζονται με πολύ μεγάλη σχολαστικότητα. Υπάρχουν, ωστόσο, τα γνωστά σημεία, τα οποία είναι οι αδύναμοι κρίκοι στην αλυσίδα, και ως συνήθως έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση η νεολαία μας». 

- Σχετικά με το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας

«Επειδή διαμορφώθηκε μέσα από ουσιαστικό διάλογο με την Υπουργό, γνωρίζαμε ότι θα υπήρχε συνέχιση των σχεδίων, ωστόσο, θα μπορούσα να πω πως μας ξάφνιασε ευχάριστα, με το εύρος της στήριξης, ειδικά για τα ξενοδοχεία, η οποία είναι και η πιο βαριά πληγείσα βιομηχανία η ξενοδοχειακή, και η οποία χρειάζεται τη στήριξη του κράτους στα επίπεδα που εξήγγειλε η Υπουργός. Είναι ουσιαστική η στήριξη του κράτους και ανταποκρίνεται στην πραγματική ανάγκη, όπως την περιγράψαμε και εμείς στην Υπουργό κατά τη διάρκεια του διαλόγου»

- Σχετικά με τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη για ανακοινώσεις από το ΥΠΟΙΚ σε λίγες ημέρες 

«Υπάρχει και ένα στοιχείο το οποίο δεν το αναμέναμε και το οποίο δημιουργεί ελπίδα για πραγματική ανακούφιση, επειδή ναι μεν τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης πολύ σωστά κρατούν τους εργαζόμενους στις δουλειές τους, οι επιχειρήσεις όμως δεν παύουν να έχουν τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί το γεγονός ότι υπολειτουργούν, ή λειτουργούν καθόλου. Εξακολουθούν να έχουν σοβαρά προβλήματα οι επιχειρήσεις και κάτι που δυσχεραίνει αυτά τα προβλήματα είναι ότι “τρέχουν” και οι λειτουργικές τους δαπάνες, ενοίκια, ασφάλειες κ.α. τα οποία καταβάλλονται ενώ δεν έχουν εισοδήματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Τετάρτη έκανε αναφορά σε εξαγγελίες που θα γίνουν από το Υπ. Οικονομικών τις επόμενες ημέρες. Αυτό που είπε ο Πρόεδρος παραπέμπει σε κάτι το οποίο δεν γνωρίζω αν θα είναι σχέδιο ή κάτι άλλο, και το οποίο θα καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων εκείνων που επλήγησαν πολύ βαριά από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν γνωρίζω ποιες επιχειρήσεις έχει στο μυαλό του ο Πρόεδρος για να μπουν στο πεδίο εφαρμογής αυτής της ρύθμισης, αλλά είναι καθαρό, ότι κάτι έχει στο μυαλό του ο Πρόεδρος για στήριξη. Αν και δεν γνωρίζω τι θα περιλαμβάνει, ούτε και ποιες επιχειρήσεις».

«Ήταν μια θετική έκπληξη με την οποία δείχνει την σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση δείχνει να χειρίζεται τις προκλήσεις στην οικονομία. Ότι μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση, το κάνει». 

 

Ποιά είναι τα νέα σχέδια στήριξης 

Τα νεά σχέδια στήριξης αφορούν την στήριξη πέραν των 60 χιλιάδων εργαζομένων και ανέργων με δαπάνη μέχρι και 150 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε την Πέμπτη (5/11) η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Όπως ανέφερε υπό το φως της συνεχιζόμενης έξαρσης της πανδημίας και της ανάγκης επέκτασης της στήριξης που ήδη παρέχεται, τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στα προηγούμενα σχέδια πριν ανακοινώσει τα νέα σχέδια στήριξης επισημαίνοντας πως μέσω των ειδικών σχεδίων έχουν στηριχθεί πέραν των 190 χιλιάδων εργαζομένων και έχουν δαπανηθεί γύρω στα 530 εκατομμύρια ευρώ από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα.

Τα νέα Ειδικά Σχέδια:

  1. Στήριξη Επιχειρήσεων/Εργαζομένων που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή

  2. Στήριξη Τουριστικής Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων/Εργαζομένων που Συνδέονται με την Τουριστική Βιομηχανία

  3. Στήριξη Επιχειρήσεων/Εργαζομένων Ορισμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων

  4. Στήριξη Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων

  5. Στήριξη Ανέργων  - Επέκταση Ανεργιακού

  6. Στήριξη Αυτοτελώς Εργαζομένων Προσώπων

  7. Στήριξη Ιδιαίτερα Ευπαθών Ομάδων Εργαζομένων

Χαράλαμπος Ζάκος