Μ. Γκαπριέλ: Κόμβος καινοτομίας στην κυβερνοασφάλεια η Κύπρος

Ειδικά στον τομέα της ναυτιλίας, τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος

Στη σημασία της Κύπρου στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στη ναυτιλία, αναφέρθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκαπριέλ.
 
Σε ομιλία της στο θεματικό συνέδριο με τίτλο «Digital Economy & Innovation. A Vision of Growth», που διοργάνωσε ο ΔΗΣΥ, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, και του Προέδρου του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, η Ευρωπαία Επίτροπος είπε ότι ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα είναι το ζήτημα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου και πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι ένας από τους κόμβους καινοτομίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, σημείωσε, δεν αφορά μόνο τα προσωπικά δεδομένα μας, αλλά είναι κρίσιμης σημασίας για τις υποδομές μας.

Εξάλλου, για το θέμα της κυβερνοασφάλειας, μίλησε και ενωρίτερα σε δηλώσεις της με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Η Επίτροπος ανέφερε ότι είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με την Υπουργό Επικοινωνιών, Βασιλική Αναστασιάδου, με την οποία συζήτησε το θέμα της κυβερνοασφάλειας στον τομέα της ναυτιλίας, ενώ είπε ότι η Κύπρος είναι πολύ προχωρημένη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Στην ομιλία της στο συνέδριο, η Επίτροπος τόνισε ότι το όραμά της είναι η Ευρώπη να εφαρμόσει μια ψηφιακή κοινωνία με βάση τη δύναμή της και τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες.
 
Τα οφέλη, είπε, από τον συνεχιζόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό δεν μπορούν να περιοριστούν σε λίγα άτομα, αλλά πρέπει να είναι για όλους. Μίλησε για την ανάγκη να υπάρχει εμπιστοσύνη στις νέες τεχνολογίες και για τη σημασία ενός επαρκούς νομικού πλαισίου.
 
Ανέφερε ότι μετά το 2020, 90% όλων των θέσεων εργασίας θα χρειάζονται βασικές ψηφιακές δεξιότητες και είπε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν 350,000 κενές θέσεις για τους ειδικούς στην τεχνολογία της πληροφορικής, οι οποίες θα φθάσουν τις 500,000 το 2020.
 
Τα κράτη μέλη, επισήμανε, πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό των αποφοίτων στις επιστήμες, την μηχανική, τα μαθηματικά και να ενισχύσουν τη διδασκαλία των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Αναφερόμενη στην τεχνητή νοημοσύνη, είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν και είπε ότι για πρώτη φορά τον Μάρτη, η ΕΕ θα έχει στα χέρια της την πρώτη της έκθεση για το θέμα με ευρωπαϊκά δεδομένα για τον αντίκτυπο στα διάφορα επαγγέλματα.
 
Ενωρίτερα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, η Επίτροπος ανέφερε ότι από τον Μάιο του 2019, οι πολίτες θα μπορούν να πραγματοποιούν κλήσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ με χρέωση 19 σεντ ανά λεπτό.

Ευχαρίστησε επίσης την Κύπρο για την στήριξη που προσφέρει στην πρόταση για νέο πρόγραμμα ψηφιακής Ευρώπης, με προϋπολογισμό 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, καθώς και στο θέμα του υπερ-υπολογιστή, που όπως είπε, η Ευρώπη θα έχει τον δικό της μέχρι το 2022. Επίσης, ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει την πρωτοβουλία για μια βάση δεδομένων από ένα εκατομμύριο ανθρώπινα γονιδιώματα μέχρι το 2022, προς όφελος της υγείας των πολιτών.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<
 
Χάρης: Έμφαση στην καινοτομία και στην ψηφιακή τεχνολογία
Εξάλλου, στην ομιλία του στο συνέδριο, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Κύπρος δίδει έμφαση στην καινοτομία και τη μεταβίβαση στην ψηφιακή τεχνολογία, λέγοντας αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσουμε το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας μας.

Σε αυτή την προσπάθεια, είπε, σημαντική θα είναι η συμβολή και η στήριξη από την ακαδημαϊκή, επιστημονική και επιχειρηματική μας κοινότητα.

Υπενθύμισε ότι πρόσφατα δημιουργήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας  και σήμερα έγινε ο διορισμός του Επικεφαλής Επιστήμονα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Έρευνα και Καινοτομία, Κυριάκου Κόκκινου.

Ο κ. Γεωργιάδης επιπρόσθετα, είπε ότι κατά τη διάρκεια του έτους σκοπεύουμε επίσης να δημιουργήσουμε μια θέση Υφυπουργού για θέματα ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ στόχος της Κυβέρνησης είναι να γίνει μία από τις πρώτες χώρες που θα ρυθμίσουν αποτελεσματικά την τεχνολογία blockchain. Είπε ακόμη ότι η Κύπρος επενδύει σημαντικούς πόρους σε μια σειρά έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον δημόσιο τομέα.

Καταλήγοντας, εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης και κάλεσε όλους να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο προκειμένου «να είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε αποτελεσματικά τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας για τη νέα τεχνολογική πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας».

Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αφού καλωσόρισε στην Κύπρο την Επίτροπο, είπε ότι για τον ΔΗΣΥ, το ‘Κύπρος 2030’ αποτελεί όραμα για μια ψηφιακή και καινοτόμο Κύπρο.
 
Σημείωσε ότι ο κόσμος σήμερα αλλάζει με γρήγορο ρυθμό και ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι αξιοποίησης της νέας ψηφιακής εποχής προς όφελος κοινωνιών μας, με πολιτικές που να επιτρέπουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Και τέτοιες πολιτικές, πρόσθεσε, είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο και φυσικά για την Κύπρο.
 
Ανέφερε ότι η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό το εγχείρημα είναι μεγάλης σημασίας και ανέφερε ως παράδειγμα τα 19 εκατομμύρια ευρώ για τους κυπριακούς Δήμους και Κοινότητες για την ανάπτυξη δωρεάν υποδομής WIFI. Αυτό, είπε, θα έχει συνέχεια με την επέκταση του προγράμματος χρηματοδότησης ύψους 120 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω επέκταση του δωρεάν WI-FI με  επιπλέον προσκλήσεις από τώρα έως το 2020.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Τέλος, επανέλαβε τη στήριξη του ΔΗΣΥ στην υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι η κ. Γκαμπριέλ επισκέπτεται την Κύπρο μετά από πρόσκληση του Δημοκρατικού Συναγερμού και στο πλαίσιο της καθόδου αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδιώκει το κόμμα.