Μ. Γουότερς: Η Κύπρος μπορεί να αντιμετωπίσει το ξέπλυμα χρήματος

Η Πρόεδρος της Αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής των ΗΠΑ κάνει λόγο για πρόοδο και βελτιώσεις στο κυπριακό νομικό πλαίσιο

Η Κύπρος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον τομέα της παρεμπόδισης του ξεπλύματος χρήματος, δηλώνει η Πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μαξίν Γουότερς, κάνοντας λόγο για πρόοδο και βελτιώσεις στο κυπριακό νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο κατά του ξεπλύματος.
 
Επικεφαλής μια δικομματικής επιτροπής του Κογκρέσου, η κ. Γουότερς επισκέφθηκε την Κύπρο στις 27 με 29 Αυγούστου και είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου, τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ, Τάσο Τζιωνή, την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, την επικεφαλής της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), Εύα Παπακυριακού, καθώς και με εγχώριες τράπεζες και ελεγκτικούς οίκους.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Όπως αναφέρει η κ. Γουότερς σε δήλωση που εξέδωσε μετά την επίσκεψή της, κατά τις επαφές της στο νησί «συζητήσαμε τις νομικές και ρυθμιστικές βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία μερικά χρόνια».
 
«Είμαι ικανοποιημένη που βλέπω ότι η στενή συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ άρχισε να αποδίδει καρπούς», σημειώνει, για να προσθέσει πως «και ενώ θα ήθελα να δω περισσότερη πρόοδο στην κατεύθυνση του εντοπισμού και παρεμπόδισης της παράνομης οικονομικής δραστηριότητας, οι συζητήσεις και συναντήσεις με τους Κύπριους οικοδεσπότες μας, για τις οποίες είμαστε ευγνώμονες, μας αφήνουν αισιόδοξους ότι η Κύπρος μπορεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση».
 
Η κ. Γουότερς δηλώνει πως η ίδια εδώ και καιρό εκφράζει ανησυχίες για τις αδυναμίες τόσο στις ΗΠΑ όσο και το εξωτερικό στην προστασία του χρηματοοικονομικού συστήματος από το ξέπλυμα χρήματος και άλλες μορφές παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και από τη δραστηριότητα διεθνών εγκληματικών οργανώσεων που εκμεταλλεύονται αδύναμη εποπτεία.
Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι «μέχρι πρότινος Ρώσοι ολιγάρχες, φέρονταν να ξέπλεναν τα λάφυρα της πολιτικής τους διαφθοράς μέσω τραπεζών στην Κυπριακή Δημοκρατία», όπως ανέφερε.

 
13693