Μ. Καμμάς: Οφείλουμε να κτίσουμε την οικονομία του αύριο

Με εργαλεία την τεχνολογία, τις ψηφιακές λύσεις και την καινοτομία, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών

Το μήνυμα πως, «όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα επιβάλλεται να μπούμε ξανά σε αναπτυξιακή πορεία επανασχεδιάζοντας -ταυτόχρονα- το μέλλον της χώρας και του τραπεζικού μας συστήματος», έστειλε σήμερα (9/9) ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Μιχάλης Καμμάς, σημειώνοντας ότι «έχοντας ως πρώτες ύλες τη σκληρή δουλειά, τη συλλογικότητα, τη νηφαλιότητα, τον διάλογο και με εργαλεία την τεχνολογία, τις ψηφιακές λύσεις και την καινοτομία οφείλουμε να κτίσουμε την οικονομία του αύριο, δημιουργώντας συνθήκες σταθερότητας, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας».

Σε ομιλία του κατά την Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών, ο κ. Καμμάς τόνισε πως «οι συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία στη χώρα μας, o ρόλος που διαδραμάτισαν οι τράπεζες για στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς και το περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας κατά την περίοδο που ακολούθησε του lockdown αποτελούν τους κύριους παράγοντες διαμόρφωσης του τραπεζικού και οικονομικού περιβάλλοντος, για το τελευταίο έτος αναφοράς του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, έτος το οποίο καλύπτει την περίοδο από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι το καλοκαίρι του 2020». 

Πριν την εμφάνιση των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας αρχές του 2020 στην Κύπρο και διεθνώς, συνέχισε, «βασικοί τραπεζικοί δείκτες όπως η κεφαλαιακή επάρκεια, τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, οι καταθέσεις και η ρευστότητα καθώς και ο ρυθμός χορήγησης νέου δανεισμού κατέγραφαν θετική πορεία και συνεπώς δημιουργούσαν ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον». 

>>> Διαβάστε ακόμη: Ο CEO της BOC, Π. Νικολάου, νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών <<<

Παράλληλα, είπε, ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με αμερικανικό συμβουλευτικό οίκο, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθώς και τα Υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, ολοκλήρωσε επιτυχώς διετές πρόγραμμα προβολής της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού τομέα σε ΗΠΑ και ΕΕ. Βασικός στόχος, υπογράμμισε, ήταν η βελτίωση της εικόνας της Κύπρου, αναφορικά με τα θέματα που αφορούν στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. 

Με την ολοκλήρωση του έργου, συμπλήρωσε, «τράπεζες μέλη του Συνδέσμου συνήψαν νέες συνεργασίες με ανταποκρίτριες τράπεζες από τις ΗΠΑ για συναλλαγές σε αμερικανικό δολάριο. Αυτή η σημαντικότατη -από πολλές απόψεις- εξέλιξη αποτελεί ορόσημο, σε σχέση με τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται από το κυπριακό, τραπεζικό σύστημα στο πεδίο της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι θετικές αναφορές στην τελευταία έκθεση της Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε σχέση με όλα όσα έχουν εφαρμόσει και επιτύχει οι κυπριακές τράπεζες», υπογράμμισε. 

Ένας άλλος σημαντικός σταθμός στην πορεία του Συνδέσμου και κατ’ επέκταση του τραπεζικού συστήματος, ανέφερε ο κ. Καμμάς, «ήταν το χτίσιμο και η λειτουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Νοέμβριο. Ταυτόχρονα, το Τμήμα Εκπαίδευσης του οργανισμού προχώρησε σε σχεδιασμό και λειτουργία ηλεκτρονικού καναλιού τηλεκπαίδευσης σε πραγματικό χρόνο, καθώς και παροχής εκπαιδευτικών σεμιναρίων στον χρόνο και στον χώρο που ο χρήστης επιλέγει», είπε. 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπλήρωσε, «η ενεργή εμπλοκή του Συνδέσμου Τραπεζών ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας, οδήγησε στην ανάληψη -για τρίτη διαδοχική θητεία- της αντιπροεδρίας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Θεμάτων στον Τραπεζικό Τομέα. Ταυτόχρονα, ο Σύνδεσμος κατέχει την προεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, Κινδύνων και Προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας, ενώ τα στελέχη του συμμετέχουν ενεργά σε σειρά άλλων επιτροπών», επεσήμανε. 

Οι δράσεις του Συνδέσμου Τραπεζών πριν και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας
«Η πορεία ομαλοποίησης συνθηκών, δεδομένων, παραμέτρων και δεικτών του τραπεζικού μας συστήματος διασαλεύτηκε από το απότομο ξέσπασμα της πανδημίας τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στη χώρα μας», τόνισε αναφέροντας πως «ο Σύνδεσμος Τραπεζών πριν καν την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο, εφάρμοσε πλάνο τηλεργασίας αξιοποιώντας πλήρως την τεχνολογική υποδομή στην οποία για χρόνια επενδύει, αλλά και την κατάρτιση των στελεχών του οργανισμού, τα οποία από την πρώτη στιγμή συντόνισαν τον ασυνήθιστα μεγάλο φόρτο εργασίας μέσω ψηφιακών λύσεων». 

«Αντίστοιχα, έκτακτες συνεδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου και Επιτροπών του Συνδέσμου επίσης πραγματοποιήθηκαν με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Οι πιο πάνω ενέργειες, έδωσαν την απαραίτητη ευελιξία και παραγωγική δυνατότητα στον Σύνδεσμο για πλήρη και συνεχή λειτουργία χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα του παραγόμενου έργου», επεσήμανε. 

Παράλληλα, υπογράμμισε, «ο Σύνδεσμος κατά τη διάρκεια του lockdown στη χώρα μας συντόνισε ενέργειες, έλαβε και εφάρμοσε κοινές αποφάσεις για το σύνολο των τραπεζών μελών του, στήριξε την οικονομία και την κοινωνία. Ταυτόχρονα, ο Σύνδεσμος και τα μέλη του προώθησαν μέτρα και πρακτικές λύσεις για προστασία των πολιτών από την πανδημία, ενεθάρρυναν τις ανέπαφες συναλλαγές, προώθησαν την αξιοποίηση της τεχνολογίας ή εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης και παρείχαν σειρά επιπλέον υπηρεσιών προς άμεση εξυπηρέτηση του κοινού». 

Κατά την ίδια περίοδο, ανέφερε ακόμη ο κ. Καμμάς, ο Σύνδεσμος συντόνισε σημαντικές ενέργειες προς ανακούφιση και στήριξη της κυπριακής οικονομίας όπως για παράδειγμα το μέτρο της αναστολής δόσεων δανείων, η αναστολή των διαδικασιών εκποιήσεων και η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης για την ηλεκτρονική υπογραφή με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. 

Κλείνοντας ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών ανέφερε πως «το μήνυμα που καταληκτικά στέλνουμε, όπως διαχρονικά πράττουμε, είναι θετικό και αισιόδοξο. Ο τόπος μας έχει βιώσει ξανά δυσκολίες και έκτακτες συνθήκες -εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές». 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα επιβάλλεται να μπούμε ξανά σε αναπτυξιακή πορεία επανασχεδιάζοντας -ταυτόχρονα- το μέλλον της χώρας και του τραπεζικού μας συστήματος. Έχοντας ως πρώτες ύλες τη σκληρή δουλειά, τη συλλογικότητα, τη νηφαλιότητα, τον διάλογο και με εργαλεία την τεχνολογία, τις ψηφιακές λύσεις και την καινοτομία οφείλουμε να κτίσουμε την οικονομία του αύριο, δημιουργώντας συνθήκες σταθερότητας, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας», κατέληξε. 

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Γενικού Διευθυντή του Συνδέσμου Τραπεζών στο ακόλουθο βίντεο:

Ι. Μάτσης: Οι τράπεζες στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών, Ιωάννης Μάτσης, είπε ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δούλεψε ακατάπαυστα για να επιτελέσει έτσι τον ρόλο του στην οικονομία του τόπου.
 
Μέσα από τον Σύνδεσμο, οι Κυπριακές Τράπεζες έδρασαν συλλογικά και συντονισμένα, έχοντας ως γνώμονα το υγειονομικό και οικονομικό συμφέρον της χώρας όλης, και βάζοντας κατά μέρος το ατομικό συμφέρον της κάθε Τράπεζας, πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ότι οι προτεραιότητές αυτή την περίοδο ήταν η προστασία της υγείας των πελατών και του προσωπικού, η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών και η στήριξη της πραγματικής οικονομίας του τόπου.
 
Αναφέρθηκε επίσης σε μερικές από τις ενέργειες που έγιναν και αποφάσεις που λήφθηκαν υπό τον συντονισμό του Συνδέσμου όπως μεταξύ άλλων η αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ακινήτων, η αναστολή δόσεων σε όλες τις εξυπηρετούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις, η μη επιβολή ανατοκισμού στα δάνεια που εντάσσονται υπό τις πρόνοιες του Νόμου και του Διατάγματος για αναστολή δόσεων, η συμμετοχή στα σχέδια επιδότησης επιτοκίων νέων επιχειρηματικών δανείων και επιδότησης επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια και η παροχή δωρεάν υπηρεσιών για την άμεση απόκτηση τραπεζικού λογαριασμού ή και κάρτας σε όσους δεν είχαν έως τότε, ώστε να λάβουν τα επιδόματα της κυβέρνησης.
 
Κοιτάζοντας το μέλλον, ο κ. Μάτσης είπε ότι «ο Σύνδεσμος Τραπεζών παραμένει αφοσιωμένος στην συνετή διαχείριση μιας σειράς προκλήσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και στην αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Οι προκλήσεις, σύμφωνα με τον κ. Μάτσης, είναι ο υγειονομικός κίνδυνος που παραμένει, τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στους ισολογισμούς των Τραπεζών, η συνεχής συμμόρφωση με ευρωπαϊκές οδηγίες που συνεχώς μεταλλάσσονται και αυξάνονται, οι άοκνες μας προσπάθειες στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η ανάγκη για μείωση του αριθμού των τραπεζών στη χώρα με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων βιώσιμων σχημάτων, η οποία θεωρώ ότι παραμένει και η ανάγκη εκσυγχρονισμού του εργασιακού περιβάλλοντος για περισσότερη ευελιξία και αύξηση της παραγωγικότητας του Τραπεζικού Συστήματος.
 
Τέλος, ο κ. Μάτσης ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου, Μιχάλη Καμμά, έναν πραγματικά αξιόλογο άνθρωπο και επαγγελματία, όπως είπε, «για την πολύ σκληρή δουλειά, την ευλαβική προσήλωση του στην υλοποίηση των στόχων του Συνδέσμου, την πολύ επιτυχή και δίκαιη διαχείριση των συναδέλφων του στον Σύνδεσμο».

Το βίντεο με τον χαιρετισμό του απερχόμενου Προέδρου του Συνδέσμου Τραπεζών: