Μ. Τσιακκής: Να ρυθμιστεί η τηλεργασία, αλλά όχι να επιβληθεί

Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ επισημαίνει ότι πρέπει να ρυθμιστεί η τηλεργασία ενώ αναφέρει τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για το θέμα

Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Στην εκπομπή Business Hour by Brief μίλησε ο ΓΓ του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής ξεκαθαρίζοντας πως το ΚΕΒΕ δεν φέρει καμία αντίρρηση με την εφαρμογή της τηλεργασίας που τέθηκε σε εφαρμογή από την Δευτέρα (6/12) μετά και τη νέα δέσμη μέτρων που αποφασίστηκαν για αναχαίτιση της πανδημίας. 

Το ζήτημα προέκυψε μετά την επιστολή του ΚΕΒΕ προς την Υπουργό Εργασίας, με την οποία αναφερόταν στην τηλεργασία, με τον κ. Τσιακκή να σημειώνει πως στο μοναδικό σημείο που εκφράζει την αντίθεση του το ΚΕΒΕ είναι στην επιβολή της, 

«Καταλαβαίνουμε ότι ως προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα, όπως και η τηλεργασία«, ανέφερε. Μάλιστα ανέφερε ότι αν και δεν τους αρέσει το εν λόγω μέτρο δεν διαφωνούν.

Αναφερόμενος και σε συνάντηση που είχε το ΚΕΒΕ με τον Υπουργό Υγείας πριν την εξαγγελία του μέτρου, είχε γίνει παράκληση  η οποία και υιοθετήθηκε, οι μικρές επιχειρήσεις δηλαδή των μέχρι 10 ατόμων να εξαιρούνται από αυτό το μέτρο του 20% τηλεργασία. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με το 80% μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς πολλά προβλήματα, πρόσθεσε ο κ.Τσιακκής.

Η επιστολή στην Υπουργό Εργασίας, σημείωσε, αφορά τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η τηλεργασία και μετά την πανδημία.Ο κ. Τσιακκής σημείωσε ότι έφτασε στα χέρια τους ένα υπόμνημα για μια νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ στην ελλάδα σχετικά με την τηλεργασία, η οποία υπογράμμιζε ότι θα μπει με νομοθετική ρύθμιση στην Ελλάδα. 

«Εμείς σημειώνουμε στην Υπουργό Εργασίας ότι δεν απορρίπτουμε την λογική της τηλεργασίας ως εργαλείο αλλά δεν μπορεί να είναι νομοθετική / νομική υποχρέωση των επιχειρήσεων. Δεχόμαστε την λογική της τηλεργασίας αλλά να αφήνεται στην κάθε επιχείρηση και την δομή, υποδομές και τεχνολογίας και ανάγκης της, να μπορεί να επιλέξει σε συνεργασία και με τους εργαζομένους της αν ένα μέρος της εργασίας μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως». Αυτό που εισηγείται ο κ. Τσιακκής είναι να υπάρχει με νομοθετική ρύθμιση για να ξέρουν και οι δύο πλευρές εργαζόμενος και εργοδότης τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της κάθε πλευράς. 

«Να είναι στην αποκλειστική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης αν θα εφαρμόσει την τηλεργασία και σε τι ποσοστό.

Δικλείδες ασφαλείας

Σε ερώτηση τι θα προτείνουν για το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο της τηλεργασίας, ο κ. Τσιακκής σημείωσε ότι επεξεργάζονται την οδηγία / πλαίσιο που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνεργασία με τους Διεθνείς Οργανισμούς. 

Μάλιστα ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι έχουν στείλει στην Υπουργό Εργασίας την μελέτη 30 περίπου σελίδων που έχει ετοιμαστεί από την SMEUnited, ένας Ευρωπαϊκός Οργανισμός που εκπροσωπεί τις Μμε και θα την μελετήσει και το ΚΕΒΕ, ώστε όταν βρεθούν σε διάλογο να μπορούν κάποιες από αυτές τις προτάσεις να τις δούμε πως εφαρμόστηκαν σε  άλλες χώρες.

Προβληματισμός για την θέσπιση κατώτατου μισθού

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη σχετικά με την θέσπιση κατώτατου μισθού και τις ανησυχίες που εξέφρασε, ο κ. Τσιακκής σημείωσε ότι πρέπει να γίνει έρευνα για το ποσό που θα θεσπιστεί ως κατάτατος μισθός καθώς θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά αλλά και στο εργασιακό περιβάλλον αν δεν μελετηθεί προσεκτικά.

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε ότι, χαμηλά αμειβόμενοι σημαίνει και καταναλωτές με χαμηλή αγοραστική δύναμη, άρα με άμεσο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις.
Η Εισήγηση του ΚΕΒΕ είναι ο κατώτατος μισθός να είναι σε τέτοιο ύψος που να μην δημιουργεί πρόβλημα σε επιχειρήσεις ειδικά σε αυτές που εργοδοτούν μεγάλο αριθμό προσωπικού.
Την ίδια ώρα, αν πάμε με μισθό μεγαλύτερο από το σημερινό σημαίνει ότι αυξάνονται τα έξοδα των επιχειρήσεων που πολλές από αυτές ίσως να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν και στο τέλος να μην μπορούν να δίνουν αυτό το μισθό σε όλους, άρα να μειώσουν το προσωπικό τους.

Ταυτόχρονα, ανέφερε, αν σε μια εταιρεία θεσπιστεί ο ίδιος κατώτατος μισθός σε όλους, ακόμα και σε άτομα που μεταξύ τους έχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη προϋπηρεσία, αυτόματα θα δημιουργηθούν αλυσιδωτά προβλήματα στις επιχειρήσεις.

Η επιστολή στην Γ. Λογίστρια για τις δημόσιες συμβάσεις

Υπάρχουν προβλήματα με τις δημόσιες συμβάσεις και κινουνται σε δύο κατευθύνσεις και αφορούν τις συμβάσεις που έγιναν με το κράτος πριν την πανδημία με τα τότε δεδομένα, που καλούνται να ανταποκριθούν σήμερα ενώ τα δεδομένα έχουν αλλάξει, με αποτέλεσμα είτε να κινδυνεύουν με προστίματα λόγω αθέτησης της συμφωνίας, είτε να βγουν ζημιωμένοι.
Οκ. Τσιακκής σημείωσε ότι είχε επικοινωνήσει με την Γενική λογίστρια στο παρελθόν αναφέροντας της ότι δέχεται τηλεφωνήματα από μέλη του για κάποια προβλήματα σε σ΄χεση με τις συμβάσεις τους με το κράτος. Το ένα αφορά την αύξηση των κόστων, είτε αυτά είναι κατασκευαστικά έργα, είτε προμήθεια των κρατών και το δεύτερο έχει να κάνει με την ποσότητα προϊόντων που ήταν υποχρεωμένες οι εταιρείες να προμηθεύσουν σύμφωνα με την σύμβαση τους. 

Κατά τον κ. Τσιακκή, μπορεί μια σύμβαση που υπογράφηκε με το κράτος, για παράδειγμα, να προνοούσε ότι πρέπει να του παραδίδει η εταιρεία 100 τεμάχια ενός προϊόντος τον μήνα αλλά τελικά να μην μπορεί να στείλει και τα 100.

Όπως εξήγησε, λόγω της ανατροπής στην εφοδιαστική αλυσίδα, πολλές κατασκευαστικές εταιρείες που προμήθευαν αυτά τα προϊόντα, δεν μπορούσαν λόγω ελλείψεων προσωπικού, πρώτων υλών ή αδυναμίας φόρτωσης των προϊόντων, να μην έστειλαν στον Κύπριο αντιπρόσωπο την ποσότητα προϊόντων που είχε παραγγείλει.
«Δεν μπορεί να κάνει κάτι ο Κύπριος αντιπρόσωπος αν είχε μια συμφωνία με το κράτος για 100 κομμάτια αλλά ο προμηθευτής του του στέλνει μόνο 70», σημείωσε.
Εντούτοις, ο συμβασιούχος με το κράτος δύναται να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο που δεν τήρησε το σχετικό συμβόλαιο το οποίο υπεγράφη.
«Θέλουμε από το Γενικό Λογιστήριο να δείξει κατανόηση», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένο παράδειγμα, ο κ. Τσιακκής αναφέρθηκε σε εταιρεία που είχε σύμβαση με το κράτος για παροχή ελαστικών, σημειώνοντας ότι στη στιγμή που ο προμηθευτής δεν του έστελνε τις ποσότητες που ήθελε να παίρνει γιατι έχει ελλείψεις στην παραγωγή του, ήταν εκτεθειμένος με βάση την σύμβαση του προς το κράτος.
Ταυτόχρονα, επειδή οι συμβάσεις συνομολογήθηκαν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, κάνουν λόγο και για επιβολή προστίμων στην περίπτωση μη τήρησης της συμφωνίας.
«Το πρόβλημα προέκυψε από παράγοντες που δεν μπορούσε να ελέγξει το κράτος και ζητάμε κατανόηση από το Γενικό Λογιστήριο » 
Συμφωνίες με τιμές προ πανδημίας

Παράλληλα ο κ. Τσιακκής αναφέρθηκε και στο δεύτερο άξονα του προβλήματος σχετικά με τις συμβάσεις που αφορούν τις τιμές.  
Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι όταν είχαν υπογραφεί κάποιες συμβάσεις όπου είχαν δεσμευτεί με κάποιες τιμές οι οποίες τώρα έχουν αυξηθεί, καθώς θα ήταν αδύνατον να προβλεφθεί η πανδημία και οι συνέπειες της. Αυτή η τιμή που έδωσαν τότε, τώρα μπορεί να αυξήθηκε από 30%-40%.  Επομένως, σημειώνει ο κ. Τσιακκής, αν το κράτος επιμένει ότι θέλει να συνεχίσει να προμηθεύεται τα εν λόγω προϊόντα στην τιμή της σύμβασης, προκαλεί ζημιά στις εν λόγω επιχειρήσεις.
«Πρέπει να βρεθεί μια λύση», σημείωσε.
 

Δείτε όσα ανέφερε στην εκπομπή Business Hour By Brief o κ. Τσιακκής:

Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank