Μάκης προς Τράπεζες: "Παγώστε τα επιτόκια Στεγαστικών Δανείων" και δείχνει το 3%

Θέλει να το κάνει όπως η Ελλάδα ο Υπουργός Οικονομικών - Περιμένουν συγκεκριμένο Σχέδιο οι Τράπεζες

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Την πεποίθηση ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να απορροφήσουν μέρος της αύξησης των επιτοκίων χωρίς ιδιαίτερες ζημιές για τις ίδιες και έτσι να παγοποιήσουν τα επιτόκια υφιστάμενων οικιστικών δανείων στο μισό περίπου από αυτό που ισχύει μετά τις αυξήσεις της ΕΚΤ, διατύπωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός σε επιστολές του προς τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου και στον Γενικό Διευθυντή Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων, με τραπεζικούς κύκλους να σημειώνουν την ίδια ώρα πως αναμένουν συγκεκριμένο σχέδιο από τον ΥΠΟΙΚ

Ειδικότερα, ο Υπουργός Οικονομικών στις επιστολές του και αφού αρχικά κάνει αναφορά στις εποικοδομητικές διαβουλεύσεις που είχε με τις τράπεζες, θεωρεί ότι αυτές μπορούν να απορροφήσουν μέρος της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων σε εξυπηρετούμενα οικιστικά δάνεια Α’ κατοικίας μέγιστης αξίας €350.000, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως τις επόμενες ημέρες θα έχει και συνάντηση με τον Σύνδεσμο Τραπεζών. 

Κάτι παρόμοιο εξάλλου αποφασίστηκε και στην Ελλάδα, καθώς μετά από συμφωνία τραπεζών και κυβέρνησης, οι τράπεζες προχώρησαν με επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου για συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών.

Ουσιαστικά, ο Υπουργός Οικονομικών ζητά από τις τράπεζες να παγώσουν τα επιτόκια για τα εν λόγω δάνεια δείχνοντας το περίπου 3%, δηλαδή επιτόκιο κάπως υψηλότερο από αυτό που ίσχυε πριν να εφαρμοστούν οι 6 διαδοχικές αυξήσεις στο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μάλιστα εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις προβλέψεις οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ θα συνεχιστούν

Πιο συγκεκριμένα, τα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια πριν από τις 6 αυξήσεις κυμαίνονταν μεταξύ του 2,4% και 3%, μετά όμως και τις αυξήσεις της ΕΚΤ τα επιτόκια σήμερα διαμορφώθηκαν μεταξύ 5,5% και του 6% αντιστοίχως. 

Αξίζει να σημειωθεί πως πως το βασικό επιτόκιο πριν τις αυξήσεις της ΕΚΤ ήταν στο 0%. Να πούμε ενδεικτικά πως για κάθε 0,5% αυξήσεων στα οικιστικά δάνεια οι αυξήσεις σε κάθε δόση υπολογίζονται πως ξεπερνούν τα €50

Να υπενθυμίσουμε παράλληλα ότι οι μεγάλες αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια σημειώθηκαν στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και με βάση το Euribor. Άλλες κατηγορίες δανείων που επίσης είναι κυμαινόμενα, αλλά με βάση το βασικό επιτόκιο, δεν έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό, αφού ο υπολογισμός του βασικού επιτοκίου λαμβάνει υπόψη το καταθετικό επιτόκιο. Ως εκ τούτου ενόσω τα καταθετικά επιτόκια παραμένουν χαμηλά δεν επηρεάζονται τα δανειστικά επιτόκια σε αυτή τη κατηγορία δανείων. 

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομικών, σημειώνει στην επιστολή του προς τις τράπεζες πως η απορρόφηση μέρους των αυξήσεων από τις ίδιες τις τράπεζες θα τις βοηθήσει να διαφυλάξουν ένα υγιές χαρτοφυλάκιο, δηλαδή να μην δουν αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων τους, κάτι που απασχολεί από τις πρώτες ανακοινώσεις των αυξήσεων τόσο οικονομικούς αναλυτές, όσο και την ίδια την Κυβέρνηση. 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έκανε η ΚΕΔΙΠΕΣ η οποία αποφάσισε να επιδοτήσει τόκους για αναδιαρθρωμένες πιστωτικές διευκολύνσεις, ωστόσο, το ζήτημα με τις τράπεζες, αφού πρόκειται για ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία συναγωνίζονται, διαφέρει. 

Περιμένουν σχέδιο οι Τράπεζες – Οι 3 βασικοί πυλώνες που θα πρέπει να συμφωνηθούν

Από την πλευρά τους, τραπεζικοί κύκλοι που μίλησαν στην Brief σημείωσαν πως οι τράπεζες αναμένουν από τον Υπουργό Οικονομικών να καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο για τον τρόπο που θα γίνει η επιδότηση επιτοκίων. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε στην Brief, οι τράπεζες πρέπει να γνωρίζουν για ποιας αξίας δάνεια, για ποιους δανειολήπτες, αλλά και το χρονικό διάστημα θα γίνει η επιδότηση επιτοκίων ώστε να τοποθετηθούν. 

Όπως σημειώνεται μέχρι στιγμής ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχει ζητήσει σχετικά στοιχεία από τις τράπεζες

Τα 6 κύματα αυξήσεων της ΕΚΤ

Πριν την πρώτη αύξηση επιτοκίων το βασικό επιτόκιο ήταν στο 0%, το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,5% και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,75%. 

  • Η ΕΚΤ στις 27 Ιουλίου 2022, είχε προχωρήσει σε μια ιστορική απόφαση και την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια, αναθεωρώντας τα κατά 50 μονάδες βάσης. 
  • Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 προχώρησε με νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης
  • Στις 27 Οκτωβρίου 2022 αποφασίστηκε και πάλι η αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης
  • Στις 15/12/2022 η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα αύξηση, κατά 50 μονάδες βάσης 
  • Στις 2/2/2023 η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα αύξηση, κατά 50 μονάδες βάσης.
  • Στις 16/3/2023 η ΕΚΤ προχώρησε και πάλι σε νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, αναθεωρώντας στο 3,5% το βασικό επιτόκιο (από 3% προηγουμένως), στο 3% το επιτόκιο καταθέσεων (από 2,5% προηγουμένως) και σε 3,75% το επιτόκιο οριακές χρηματοδότησης (από 3,25% προηγουμένως).

 

Χαράλαμπος Ζάκος