Μαλέκος: Χρειάζεται νέο πνεύμα στο κοινοβούλιο/ Πως θα επιτευχθεί

Ο κ. Σούλης Μαλέκος μίλησε στο Business Ηοur για τον πολιτκό λόγο και γιατί δήλωσε υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές

Το πλήγμα από την πανδημία στον τομέα της επικοινωίνας και της διαφήμισης είναι αρκετά μεγάλο καθώς μειώθηκε το ενδιαφέρον για αγορές, ανέφερε ο υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΣΥ Λευκωσίας Σούλης Μαλέκος, μιλώντας χθες (14/5) στο Business Hour by Brief της Digital Tv . Αυτό που αναμένεται τώρα, σημείωσε, είναι η επανεκκίνηση του τομέα μαζί με το άνοιγμα της οικονομίας. 

Ο κ. Μαλέκος, ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στην ποιότητα του πολιτικού λόγου που βρίσκεται σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο όπως τόνισε, έχοντας διαγράψει μια 30χρονη πορεία στην πολιτική επικοινωνία ώντας το διαφημιστικό γραφείο του ΔΗΣΥ στις προεδρικές, κοινοβουλευτικές και ευρωβουλευτικές εκλογές.

Ακόμη, υπογραμμίζει,ως ενεργός πολίτης, αποφάσισε να «σπρώξει» τον εαυτό του δηλώνοντας υποψηφιότητα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές με το σλόγκαν του «Έλα να κάνουμε μαζί την αλλαγή», εξηγώντας πως γίνεται να μιλά για αλλαγή όταν ανήκει στο κυβερνών κόμμα.

Δείτε όλα όσα ανέφερε στο Business Hour by Brief :

Να ξεκινήσουμε με τα της οικονομίας μιας και είσαστε και του χώρου και Μαλέκο, αφού έχετε διαφημιστικό γραφείο. Πείτε μας λίγο την κατάσταση και πως βλέπετε να κινείται το παζάρι.

Αρχικά η πανδημία εδώ και 13-14 μήνες έχει αδρανοποιήσει την αγορά σε μεγάλο βαθμό. Να υπάρχουν κάποιοι τομείς που επωφελήθηκαν από την ιδιαιτερότητα της κατάστασης, αλλά η αγορά γενικότερα έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα. Υπάρχουν και κάποιοι τομείς όπως ο τουρισμός, είτε καλοκαιρινό είτε χειμερινός, η εστίαση, ο χώρος της μόδας, που έχουν ανυπολόγιστες ζημιές και η επικοινωνιακή δραστηριότητα έχει περιοριστεί στο ελάχιστο στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πρέπει να σημειώσουμε ότι, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η στήριξη από το κράτος με την επιδότηση διαφόρων καταστάσεων και ατόμων και επιχειρήσεων μικρών και μεγάλων.
Γενικά υπάρχει μια μείωση λόγω της μείωσης του ενδιαφέροντος για αγορές.

Επειδή λέγεται και είναι γεγονός ότι τα διαφημιστικά γραφεία είναι ο καθρέφτης των επιχειρήσεων, το πλήγμα αναμένεται να είναι μεγάλο..

Εννοείται. Εμείς σαν διαφημιστικές επιχειρήσεις, όπως λέμε, κρατούμε τον παλμό της αγοράς. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό. Αυτό που χρειάζεται είναι η αγορά να ξαναμπεί σε ρυθμούς επαναφοράς για να μπορέσει να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον για επικοινωνία και διαφήμιση.

Μιας και όπως είπαμε έχετε διαφημιστικό γραφείο. Άλλαξε η διαφημιστική καμπάνια λόγω της πανδημίας;

Εννοείται. Μέσα στην καρδιά του lock down, δηλαδή πριν 6-7 μήνες εκείνο το οποίο βλέπατε ή ακούγατε ήταν μόνο ειδικές προσφορές μόνο από κάποιους που μπορούσαν να το κάνουν.
Το όλο ενδιαφέρον των επιχειρηματιών, επικεντρώθηκε στο διαδικτυακό εμπόριο στον βαθμό που θα μπορούσε να γίνει και έτσι η μαζική επικοινωνία περιορίστηκε στο ελάχιστο.

Κύριε Μαλέκο θέλω να σταθούμε λίγο στα της ποιότητας του πολιτικού λόγου. Είναι γεγονός ότι ο πολιτικός μας λόγος στην Κύπρο δεν είναι και ότι καλύτερο θα μπορούσε να ήταν. Πώς το βλέπετε εσείς και τι πρέπει να αλλάξει.

Το επίπεδο του πολιτικού λόγου στην Κύπρο είναι από απογοητευτικό μέχρι ανύπαρκτο. Φτάνει να πούμε ότι τους τελευταίους μήνες λόγω της έντασης της προεκλογικής εκστρατείας, ακούσαμε ένα μεγάλο ποσοστό εκδηλώσεων αρνητισμού που επηρεάζουν και την ψυχολογία των πολιτών. Αυτό αντανακλάται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Επίσης, θα δείτε μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων, που έφερε η πανδημία είχαμε και τις αρνητικές τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης που κατέκρινε το καθετί
Είναι αντιληπτό ότι σε τέτοιες περιόδους κρίσεως γίνονται και λάθη και σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση τα λάθη οφείλονταν στον άγνωστο εχθρό που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Η πανδημία, δεν είναι κάτι που είχαμε ξαναπεράσει όχι τουλάχιστον τα τελευταία 150 χρόνια. Άρα και λάθη θα προέκυπταν και παραλείψεις και ανωμαλίες.
Αυτά όμως, δεν αποτελούν λόγο για τόση έντονη κριτική. Τα πάντα έγιναν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης με στόχο την άγρα μιας χούφτας ψήφων. Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο.
Αφήστε που προηγουμένως ο πολιτικός λόγος ήταν εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου λόγου του τρόπου αντιπαράθεσης ειδικά μετά την έξοδο του κοινοβουλίου. Αυτό που βλέπαμε κάθε βράδυ στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων ήταν διάφορες κινήσεις και δηλώσεις και κατακρίσεις με διάφορα συνθήματα τα οποία νομίζω δεν περιποιούν τιμή στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα κατέρχεστε και ως υποψήφιος βουλευτής με τον ΔΗΣΥ. Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση;

Με την πολιτική επικοινωνία ασχολούμαι τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια καθώς υπήρξα το κατεξοχήν διαφημιστικό γραφείο του ΔΗΣΥ και υπηρέτησα όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και βουλευτικές και προεδρικές αλλά και τις ευρωβουλευτικές, με αρκετά μεγάλη επιτυχία, θα έλεγα.
Αυτή τη φορά, θα έλεγα, ως ενεργός πολίτης στα θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος από διάφορα πόστα, ήμουν πάντα αναμεμειγμένος και αυτή τη φορά αποφάσισα να σπρώξω τον εαυτό μου, αντί τους πελάτες μου.

Κ. Μαλέκο να κλείσουμε με το μήνυμα σας για τις Βουλευτικές Εκλογές

Όταν κοινοποίησα το δικό μου διαφημιστικό σλόγκαν το οποίο μιλά για αλλαγή, έτυχα ειρωνείας από κάποιους διότι μου είπαν αφού είσαι κυβερνών κόμμα πως επικαλείσαι την αλλαγή. Ναι, απαντώ θα κάνω την αλλαγή αρχίζοντας από τον εαυτό μου, από το κόμμα μου που κατεβαίνω στις εκλογές. Χρειαζόμαστε αλλαγή ένα νέο πολιτικό λόγο. Χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική κουλτούρα αντάξια της ιστορίας του πολιτισμού και της παράδοσης μας. Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η κατάσταση.

Ειδικά στο ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας του ΔΗΣΥ θα δείτε ότι 13 από τους 20 υποψηφίους είναι νέοι. Όταν λέω νέοι εννοώ κατέρχονται για πρώτη φορά, και το ψηφοδέλτιο αφορά ανθρώπους που κατέρχονται από όλα τα φάσματα της κοινωνίας. Έχουμε επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιτυχημένους επιχειρηματίες μικρούς και μεγάλους. Χρειαζόμαστε λοιπόν να δώσουμε ένα νέο πνεύμα, αέρα στο κοινοβούλιο αντάξια των αξιών των παραδοσιακών μας αξιών.

Θέλω λοιπόν να ζητήσω από τους πολίτες οι οποίοι έτσι και αλλιώς δείχνουν μια τάση προτίμησης σε προσωπικότητες υποψηφίων παρά σε ονομασίες κομμάτων, να μην φοβηθούν να αλλάξου επιλογή επειδή η πολιτική δεν ανήκει σε κανένα. Δεν υπάρχει έμπειρος ή άπειρος πολιτικός αλλά υπάρχει ικανός και μη ικανός άνθρωπος. Υπάρχουν θετικοί και αρνητικοί άνθρωποί. Εμείς θέλουμε την ευκαιρία να ακουστούν νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες και να μπουν νέα μυαλά στο κοινοβούλιο για να ανεβάσουν το επίπεδο της κοινωνίας και του πολιτικού λόγου. Ελπίζω όλα να πάνε καλά. Μέχρι στιγμής διαπιστώνω ότι η αποχή θα' ναι καλύτερη όσον αφορά τη μείωση της το 2016 και διαπιστώνω μια τεράστια προσπάθεια μικρών πολιτικών σχηματισμών που θα τους ονόμαζα πρόσκαιρους επειδή οι περισσότεροι δεν έχουν καν καταστατικό όχι όλοι βέβαια. Άρα απομένει να δούμε πόσοι και ποιοι σχηματισμοί θα εισέλθουν στο νέο κοινοβούλιο και πως θα διεξάγεται η διαδικασία.

Πρέπει να πούμε ότι δεν πρέπει να αφεθεί ο ρυθμιστικός ρόλος στα χέρια μικρότερων σχηματισμών οι οποίοι δεν έχουν συντεταγμένη πολιτική ούτε καν σε καίρια ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Άρα εύχομαι να επικρατήσει η λογική και να δοθεί η ευκαιρία σε νέους υποψηφίους των συντεταγμένων κομμάτων για μια πιο εύρυθμη και λειτουργία του κοινοβουλίου.

Παρακολουθήστε όλα όσα δήλωσε:

Ξ.Π

 
13690
Thumbnail