Μαρίνα Πάφου: Ζητά ανάπτυξη και μέσα στην θάλασσα το ΕΒΕ

Προχωρά η κατασκευή σημαντικών οδικών έργων στην Πάφο - Τέλος του έτους προκήρυξη για Μαρίνα - Δηλώσεις Προέδρου ΕΒΕ

Καλά ήταν τα νέα που προέκυψαν από την συνάντηση του ΠτΔ Νίκου Χριστοδουλίδη με το το ΕΒΕ Πάφου την Τετάρτη, κατά την οποία συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης σημαντικών έργων στην πόλη, αλλά και προβλήματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Επαρχία. 

Πιο συγκεκριμένα όπως δήλωσε στην Brief, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Πάφου Γιώργος Μάης, βασικά θέματα συζήτησης ήταν τρία. 

  • Ο δρόμος διασύνδεσης της πόλης και της τουριστικής περιοχής Πάφου με το Αεροδρόμιο
  • Η Μαρίνα Πάφου
  • Η βελτίωση του Παραλιακού Δρόμου Χλώρακας-Λέμπας-Κισσόνεργας (δρόμος από τους Τάφους των Βασιλέων μέχρι την Πέγεια)

Δρόμος διασύνδεσης της πόλης και της τουριστικής περιοχής Πάφου με τον Διεθνές Αερολιμένα Πάφου

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου μιλώντας στην Brief δήλωσε ότι το συγκεκριμένο έργο χρονολογείται από το 2005 και προέκυπταν διάφορα προβλήματα. Τώρα όμως αισιοδοξούν ότι επιτέλους θα ξεμπλοκάρει. Πρόκειται για τον δρόμο που θα συνδέει το Αεροδρόμιο Πάφου με την τουριστική περιοχή της Πάφου. Το ΕΒΕ εισηγήθηκε εναλλακτική όδευση του δρόμου για να ξεπεραστούν περιβαλλοντικά θέματα που προέκυπταν. Η εναλλακτική όδευση θα παρακάμψει την περιοχή Natura κοντά στο σημείο του ποταμού Έζουσα. Όπως τόνισε ο κ. Μάης, έχουν γίνει όλες οι διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες και όλες οι σχετικές μελέτες. Αναμένεται πλέον η  γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος κα υπάρχει αισιοδοξία ότι θα εγκριθεί ο σχεδιασμός. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. «Αυτό που προκύπτει από τις επαφές που έχουμε κάνει, είναι ότι η γνωμοδότηση φαίνεται ότι θα είναι θετική. Το έργο θα το δρομολογήσει το Τμήμα Δημοσίων Έργων και έχουμε πάρει διαβεβαιώσεις ότι θα προχωρήσει άμεσα. Ο ΠτΔ μας ανέφερε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα είναι θετική η γνωμοδότηση». 

Μαρίνα Πάφου - Ζητούν θαλάσσια ανάπτυξη - Προσφορές μέχρι το τέλος του έτους

Στην συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά τη νέα μελέτη για την Μαρίνα Πάφου στην παραλία Πότιμα στην Κισσονεργα. Ως γνωστό την μελέτη με τις προδιαγραφές και την προετοιμασία της νέας προκήρυξης του διαγωνισμού ανέλαβε να διεκπεραιώσει το το Υφυπουργείο Τουρισμού. Ήδη ολοκληρώθηκε μελέτη που θέτει το περίγραμμα και τις προδιαγραφές πάνω στις οποίες θα πρέπει να στηριχθεί ο νέος διαγωνισμός. Για να ετοιμάσει τα έγγραφα του διαγωνισμού, το Υφυπουργείο Τουρισμού είναι σε διαδικασία πρόσληψης Ειδικού Συμβούλου ο οποίος θα βοηθήσει στην διαδικασία που θα έχει φυσικά στόχο την προσέλκυση επενδυτών για τη Μαρίνα.

Το εργο θα προκηρυχθεί με την μέθοδο Β.Ο.Τ, Build-Operate-Transfer. Ο επενδυτής δηλαδή θα αναλάβει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και λειτουργία τόσο της μαρίνας όσο και του κέντρου υποδοχής κρουαζιεροπλοίων στην Μαρίνα.

Ο κ. Μάης τόνισε ότι το ΕΒΕ έχει υποβάλει γραπτώς κάποιες επιφυλάξεις σε σχέση με κάποια θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν καλύτερα στην μελέτη που έγινε και στα έγγραφα του διαγωνισμού, με στόχο πάντα να γίνουν πιο ελκυστικοί όροι για προσέλκυση επενδυτών.

«Για παράδειγμα στην πρώτη προκήρυξη του έργου που ακυρώθηκε, προνοείτο θαλάσσια θαλάσσια. Μπορούσε δηλαδή ο επενδυτής να κάνει αναπτύξεις και μέρος της Μαρίνας μέσα στην θάλασσα. Στη νέα μελέτη που έγινε,, δεν υπάρχει αυτή η πρόνοια και αυτή η δυνατότητα Ζητήσαμε να προστεθεί και να συμπεριληφθεί στον διαγωνισμό γιατί είναι πολύ σημαντικό. 

Επισης ζητήσαμε όπως αποφευχθει ο όρος που υπήρχε στην προηγούμενη προκήρυξη που απαιτούσε εγγυητική επιστολή για το ύψος του κόστους όλου του έργου, κάτι το οποίο είναι παράλογο και δεν υπήρχε στην προκήρυξη καμίας Μαρίνας. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας ανέφερε ότι με βάση και τις διαβεβαιώσεις που πήρε από το Υφυπουργείο Τουρισμού, τον Ιούλιο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πρόσληψη Συμβούλου, και να συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία. Αυτό που έχουμε εισπράξει από το Υφυπουργείο Τουρισμού, είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμη να προκηρύξει το διαγωνισμό για την εξεύρεση επενδυτή για την Μαρίνα Πάφου». 

Θυμίζουμε ότι  μετά από μελέτη εμπειρογνωμόνων πάρθηκε απόφαση από το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο για συνδυαστική ανάπτυξη, με οικιστικούς και εμπορικούς χώρους, ξενοδοχείο και προβλήτα κρουαζιερόπλοιων μέχρι 220 μέτρα μόνο. Για κρουαζιερόπλοια πολυτελείας δηλαδή και όχι τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια. 

Βελτίωση του Παραλιακού Δρόμου Χλώρακας-Λέμπας-Κισσόνεργας

Το τρίτο θέμα είναι η βελτίωση του δρόμου από τους Τάφους των Βασιλέων μέχρι την Πέγεια, δηλαδη μέχρι την περιοχή που θα γίνει η Μαρίνα. Πρόκειται για τον παραλιακό δρόμο Χλώρακας-Λέμπας-Κισσόνεργας. Ο κ. Μάης ανέφερε ότι ο ΠτΔ διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα οδηγηθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο για λήψη απόφασης. «Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες και σχεδιασμοί. Οπότε πλέον αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για κατασκευαστικά σχέδια και ακολούθως να ξεκινήσει ο δρόμος. Συμφωνήσαμε με τον Υπουργό Μεταφορών,  όπως Προωθηθεί ο δρόμος τμηματικά. Αυτό θα βοηθήσει όπως ξεκινήσει το έργο πιο γρήγορα».

Ουσιαστικά πρόκειται για την βελτίωση του Παραλιακού Δρόμου Χλώρακας-Λέμπας-Κισσόνεργας. Θα περιλαμβάνει 4 λωρίδες κυκλοφορίας μήκους 8 χιλιομέτρων, κεντρική νησίδα, ποδηλατόδρομους, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, λωρίδες και χώρους πρασίνου, παρόδιους χώρους στάθμευσης, 7 ισόπεδους κυκλικούς κόμβους και 8 φωτοελεγχόμενες διασταυρώσεις. Το κόστος κατασκευής του έργου υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα €35 εκ. Περίπου.

Αναφορά έγινε και για το νέο δρόμο Πόλης - Πάφου ο οποίος προχωρά κανονικά. «Ζητήσαμε όπως γίνει επίσπευση του σχεδιασμου και για την Β’ φάση ούτως ώστε μόλις τελειώσει η α φαση να ξεκινήσει η Β’ Φάση, μετά το Στρουμπί».

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ σημείωσε ότι συζητήθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζει η ξενοδοχειακή βιομηχανία και ο υπόλοιπος υπόλοιπος επιχειρηματικός κόσμος της επαρχίας και ότι γίνονται διάφορες κινήσεις για διευθέτηση τους.

Σωτήρης Νικηφόρου

Σωτήρης Νικηφόρου