Μαρίνα/Λιμάνι και άλλα έργα που έρχονται και αλλάζουν τη Λάρνακα

Βάζουν μπρος και για την Μαρίνα και το Λιμάνι Λάρνακας - Τα έργα που έρχονται στην πόλη του Ζηνώνα - Δηλώσεις Βύρα

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΙΜΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Αν και η πανδημία άφησε πολλά έργα στο περιθώριο εν τούτοις στη Λάρνακα τα έργα συνεχίζονται και μάλιστα το 2022 θα ολοκληρωθούν δύο από τα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν το κέντρο της πόλης. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας στην Brief, μέσα στο 2022 θα είναι έτοιμη η νέα Δημοτική Αγορά καθώς και τα έργα ανάπλασης στην πλατεία Ζουχουρί.

Όσον αφορά τη νέα αγορά και την ολοκλήρωση της πεζοδρομοποίησης και πλακόστρωτων σε όλα τα σημεία της πόλης, τα έργα θα τελειώσουν και θα παραδοθούν στον δήμο μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο.

Τα έργα ανάπλασης στην πλατεία Ζουχούρι αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Τα 4 έργα που θα ξεκινήσουν το 2022

Τα τέσσερα έργα που αναμένεται να ξεκινήσουν το 2022 στην Λάρνακα και συνολικά θα κοστίσουν γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ είναι:

  • Πάρκο Σαλίνα 
  • Αναβάθμιση Παττιχείου Πάρκου 
  • Γειτονιά των καλλιτεχνών 
  • Πολυχώρος στο Τσιακκιλερό
  • Αναπαλαίωση σπιτιού του Αστυνομικού Διευθυντή 

Αναλυτικά για το Πάρκο Σαλίνα υπολογίζεται ότι θα κοστίσει γύρω στο 1.5 εκατομμύριο, ένας σημαντικός για τους Λαρνακείς χώρος, μετατρέπεται σε Δημοτικό Πάρκο και πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη έκταση, 14.102 τετραγωνικών μέτρων, η οποία ωστόσο αφέθηκε για χρόνια.

Για την αναβάθμιση του Παττίχειου Πάρκου, ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε ότι θα κοστίσει γύρω στα 3 εκατομμύρια ευρώ ενώ η Γειτονιά των καλλιτεχνών γύρω στα 2 εκ. ευρώ.

Ο Πολυχώρος στο Τσιακκιλερό θα κοστίσει 1 εκατομμύριο και η Αναπαλαίωση σπιτιού του Αστυνομικού Διευθυντή η οποία ξεκινά το δευτερο εξάμηνο του 2022 θα κοστίσει 1.5 εκατομμύριο.

Λιμάνι - Μαρίνα Λάρνακας

Το μεγαλύτερο έργο που έρχεται στη Λάρνακα είναι φυσικά το Λιμάνι - Μαρίνα Λάρνακας το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο. Αναμένεται ότι τα έργα για την πρώτη φάση θα αρχίσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και κοστολογούνται περίπου στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως δήλωσε ο κ. Βύρας θα γίνουν κάποιες επιδιορθώσεις της Μαρίνας οι οποίες θα αρχίσουν τον ερχόμενο Απρίλη.

Το έργο της ενοποιημένης ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας θα εκτελεσθεί σε τέσσερις φάσεις. Η πρώτη φάση η οποία θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο θα διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια και θα περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομών δημοσίων χώρων και βραχιόνων στην περιοχή της μαρίνας.

Θα κατασκευαστούν επίσης κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως Λιμεναρχείο, Ναυτικός Όμιλος, κτίριο εισόδου στο λιμάνι, κτίριο πολλαπλών χρήσεων, καθώς και ο τερματικός σταθμός επιβατών κρουαζιέρας, υποδομές που θα καταστήσουν την πόλη έναν τουριστικό κόμβο.

δ

Κατά τη δεύτερη φάση, θα κατασκευαστούν στην περιοχή μαρίνας κτίρια τα οποία θα περιλαμβάνουν διαμερίσματα, καταστήματα λιανικού εμπορίου, χώρους ψυχαγωγίας και χώρους στάθμευσης. Επίσης θα δημιουργηθεί κτίριο για συντήρηση και επισκευή σκαφών. Επιπρόσθετα, προτείνεται η δημιουργία επιχειρησιακού πάρκου, το οποίο θα αποτελείται από γραφείο και χώρους εκπαίδευσης. Τέλος, θα ανεγερθεί ξενοδοχείο 5 αστέρων με θέα το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και τη μαρίνα, το οποίο θα περιλαμβάνει beach club και χώρους στάθμευσης.

Στην τρίτη φάση, στην περιοχή της μαρίνας θα κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο φουτουριστικό κτίριο με πανοραμική θέα 360 μοιρών, όπου θα υπάρχουν οροφοδιαμερίσματα, εστιατόριο και χώροι στάθμευσης. Επίσης θα ανεγερθούν ιδιωτικές επαύλεις με κήπο, πισίνα και αγκυροβόλιο. Στη βόρεια πλευρά θα ανεγερθεί ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο και χώρος στάθμευσης. Θα υπάρχουν βοηθητικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως κτίριο ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, υποσταθμοί ΑΗΚ, υπηρεσίες μαρίνας, κτίριο συντήρησης και επισκευής σκαφών και εργαστήρια και αποθήκες για εξοπλισμό σκαφών.

Κατά την τέταρτη και τελευταία φάση θα προστεθούν επιπλέον ιδιωτικές επαύλεις με κήπο, πισίνα, γκαράζ και θέση αγκυροβολίας. Επίσης θα κατασκευαστούν οικιστικά και εμπορικά κτίρια, ενώ στην περιοχή λιμανιού θα προστεθούν νέες αποθήκες.

δ

Τέλος ένα άλλο σημαντικό έργο για την πόλη του Ζήνωνα είναι η μετακίνηση των διυλιστηρίων και σύμφωνα με τον κύριο Βύρα παρά τις καθυστερήσεις λόγω ανέγερσης του νέου τερματικού στη περιοχή του Βασιλικού, συνεχίζεται η μετακίνηση των δεξαμενών με πιθανή παράδοση γύρω στο Μάρτιο 2022.

Αφού μετακινηθούν θα προχωρήσουν και οι διεργασίες για ανάπτυξη της περιοχής. 

 
20051