Μάτσας-Κατώτατος Μισθός: Πάνω από €870 και για όλα τα επαγγέλματα

Ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός θα «σπρώξει» τους μισθούς προς τα πάνω, σημειώνει ο ΓΓ της ΣΕΚ στo Βusiness Hour By Brief

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

Εθνικό κατώτατο μισθό θα φέρει η νέα χρονιά για την Κύπρο, μια ρύθμιση που θα εφαρμοστεί «οριζόντια», σε όλα τα επαγγέλματα και αναμένεται να καθοριστεί πέραν των 870 ευρώ όπως ισχύει σήμερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εκπομπή Business Hour By Brief, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου.

>>> Ζέτα: Αυτός ενδέχεται να είναι ο κατώτατος μισθός <<<

«Τα πράγματα τροχοδρομούνται προς κατάληξη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», σημείωσε, κατά την παρουσία του στην εκπομπή, ενώ ο κ. Μάτσας πρόσθεσε ότι την Τετάρτη (3/11) κατά την παρουσίαση της μελέτης για τον κατώτατο μισθό, επαναβεβαιώθηκε η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης και δια στόματος της Υπουργού Εργασίας και του Υπ. Οικονομικών για την θέσπιση του εθνικού κατώτατου μισθού.

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι ενώπιον των μελών του εργατικού συμβουλευτικού σώματος έγινε ανάλυση από εκπρόσωπο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) παραμέτρων που συνθέτουν την μελέτη που προηγήθηκε σε σχέση με τα δεδομένα της Κύπρου αλλά και άλλων χωρών της ΕΕ που θέσπισαν τον εθνικό κατώτατο μισθό συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου .

Επίσης, ξεκαθαρίστηκαν ερωτήματα των συντεχνιών και ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται η θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός θα «σπρώξει» τους μισθούς προς τα πάνω

Κληθείς μάλιστα να απαντήσει αν μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην συμφωνία μισθού μεταξύ εργοδότη – εργαζομένου, σημείωσε ότι αυτή η προσέγγιση όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται από έρευνα ή εμπειρική πρακτική σε άλλα κράτη που το έχουν εφαρμόσει, αλλά η ύπαρξη ενός εθνικού κατώτατου μισθού θα δώσει ώθηση του μισθού προς τα πάνω.

«Ισχύοντες μισθοί θα βρεθούν πολύ κοντά και οριακά πιο πάνω από τον κατώτατο μισθό», πρόσθεσε.

Αφού θέσουμε το ελάχιστο κατώτατο όριο, πρόσθεσε, θα μπορέσουμε να δώσουμε περισσότερη ανάπτυξη στους μισθούς.
Σε σχέση με το κατά πόσο ο εθνικός κατώτατος μισθός ενδεχομένως να κατεβάσει κάτω τους «υψηλούς» μισθούς, σημείωσε ότι υπάρχει νομοθεσία περί προστασίας μισθών, επομένως καμία μονομερής παρέμβαση ή απόφαση δεν μπορεί να παρθεί εις βάρος των εργαζομένων.

«Κανείς εργαζόμενος δεν θα αμείβεται σε επίπεδα που δεν θα διασφαλίζεται τουλάχιστον η αξιοπρέπεια τουλάχιστον στην διαβίωση του», σημείωσε.

Στόχος είναι, ανέφερε, να είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα ώστε μέχρι το τέλος του 2021 να θεσπιστεί ο εθνικός κατώτατος μισθός και να μπορέσουμε να τον εφαρμόσουμε από το 2022.
Μάλιστα, σημείωσε ότι η ΣΕΚ αναμένει κάλεσμα το επόμενο διάστημα, από την Υπουργό Εργασίας για να συνομιλήσουν περαιτέρω για το ζήτημα και να καθοριστεί το πλαίσιο και η διαδικασία που θα αφορά και το ύψος του μισθού.

Όχι λιγότερα από 870 ευρώ

Κληθείς να αναφερθεί με ποιας χώρας τα στοιχεία έχει περισσότερα κοινά η Κύπρος ώστε  ο εθνικός κατώτατος μισθός να κινηθεί στα δικά της επίπεδα, σημείωσε ότι έχουμε περισσότερα κοινά με την Γερμανία και με το Ηνωμένο Βασίλειο αν και υπάρχουν και αρκετές διαφορές.

Αυτό που είναι σημείο αναφοράς και θα καθορίσει το ύψος είναι ο διάμεσος μισθός ανέφερε, προσθέτοντάς ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός δεν θα είναι κάτω από τα 870 ευρώ ποσό το οποίο προκύπτει από το διάταγμα που είναι τώρα σε ισχύ και αυξάνεται στα 924 μετά τους 6 μήνες εργασίας.

Ποιους αφορά ο εθνικός κατώτατος μισθός

Αναφορικά με τα επαγγέλματα που θα αφορά ο εθνικός κατώτατος μισθός, σημείωσε ότι θα είναι μια οριζόντια ρύθμιση και θα αφορά τις περιπτώσεις που δεν ισχύει συλλογική σύμβαση. 

«Δεν θα αναιρεί, δεν θα παρεμβαίνει σε συλλογικές συμβάσεις που βρίσκονται ήδη σε ισχύ», υπογράμμισε.

Σύσταση μηχανισμού για συχνή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού

Σημαντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι θα τύχει δημόσιας συζήτησης το εν λόγω ζήτημα, αναδύοντας των ρόλο αρκετών κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία καθορισμού του μισθού, σε συνάρτηση με τον μηχανισμό που πρέπει να συσταθεί ώστε να μπορούμε να αναπροσαρμόζουμε τον κατώτατο μισθό σε τακτά χρονικά διαστήματα στην βάση και των εξελίξεων και πορεία της οικονομίας.

«Μέσα από τη διαδικασία αναπροσαρμογής, να μπορεί να συνδέεται με την ΑΤΑ ώστε να γίνονται αναπροσαρμογές αυτόματα στη βάση των τιμαριθμικών και πληθωριστικών τάσεων της οικονομίας, μια παράμετρος που ζούμε τώρα.
Παράλληλα κατά τον κ. Μάτσα η σημασία του προκαταρκτικού κύκλου επαφών σε ότι αφορά το θεωρητικό υπόβαθρο της συζήτησης για την θέσπιση του θα διαφανεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς όπως ανέφερε «μπαίνουμε σε ένα στοχευμένο, δομημένο και συγκεκριμένο διάλογο με την Υπουργό Εργασίας ώστε να καταλήξουμε στην φόρμουλα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στην Κύπρο».

Όσα συζήτησαν ΣΕΚ - ΔΗΣΥ

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου ο κ. Μάτσας είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, με τον οποίο όπως ανέφερε στην Business Hour By Brief, συζήτησαν την πορεία των εξελίξεων για την θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού, τις παραμέτρους από την θέσπιση του και τις εμπειρίες που προκύπτουν από άλλες χώρες που εφάρμοσαν μια τέτοια νομοθεσία.

Ειδικότερα ανέφερε, «καταλήξαμε σε ένα κοινό συμπέρασμα ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά ώστε να ενισχύσουμε με αξιοπρέπεια την ποιότητα στην εργασία ιδιαίτερα όσον αφορά εργαζομένους στο λιανικό εμπόριο, ανειδίκευτους εργάτες ή όσους δεν καλύπτονται από τις υφιστάμενες συμβάσεις, μεταφέροντας τα εισοδήματα τους σε ένα επαρκώς επίπεδο πάνω από το όριο της φτώχειας».

Ακόμη, πρόσθεσε, αναφέρθηκαν  στην αγορά εργασίας σε γενικότερο επίπεδο, σημειώνοντας ότι ένα θέμα που θα εξετάσουν με την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου είναι το  ανεργιακό επίδομα για ξενοδοχοϋπαλλήλους για την περίοδο που θα ακολουθήσει μέχρι την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, ώστε να μην μείνει κανείς εργαζόμενος εκτεθειμένος.
Παράλληλα με τον κ. Νεοφύτου συζήτησαν και το θέμα της ακρίβειας υπενθυμίζοντας τον για τις εισηγήσεις της ΣΕΚ όπως η μείωση ΦΠΑ στο κρέας, ψωμί, γάλα, στην Ηλεκτρική ενέργεια, σημειώνοντας ότι θα έχουν συνάντηση και με την Υπουργό Εμπορίου τις επόμενες ημέρες.

Καμία συζήτηση για αλλαγή φιλοσοφίας του ΓεΣΥ

Επίσης αναφέρθηκαν και στο ΓεΣΥ, με τον κ. Μάτσα να τονίζει ότι δεν θα δεχθούν καμία συζήτηση για αλλαγή στη φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του. «Πρωτοστατίσαμε ως ΣΕΚ στην σύσταση του ΓεΣΥ και συμμετέχουμε θεσμικά στο ΔΣ του ΟΑΥ και ως εκ τούτου έχουμε ξεκάθαρη θέση ως προς την μονοασφαλιστική πτυχή που διέπει τον τρόπο λειτουργίας του», τόνισε.
«Υπάρχουν στοιχεία που χρήζουν βελτίωσης και πρέπει να αφήσουμε αυτούς που η πολιτεία έδωσε την αρμοδιότητα να χειριστούν ντο ΓεΣΥ να το πράξουν προς όφελος της κοινωνίας και ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
 

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο ΓΓ της ΣΕΚ:

 

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB