Μάτσας: Πρώτα 100% ΑΤΑ για αυτούς που παίρνουν & μετά για όλους

Εκ διαμέτρου αντίθετες οι θέσεις συνδικαλιστών – εργοδοτών για την ΑΤΑ / Δεν συμφωνούν για το τι μένει στο τραπέζι

Σε κανένα σημείο για εφαρμογή της ΑΤΑ δεν συμφωνούν ούτε και τώρα συνδικαλιστές - εργοδότες και ενώ οι Συντεχνίες ετοιμάζονται να λάβουν δυναμικά μέτρα σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημα τους για πλήρη αποκατάσταση της. 

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, ερωτηθείς σχετικά με το μέλλον της ΑΤΑ ανέφερε στην Brief πως η Συντεχνία δεν θέλει μόνο την επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%, αλλά να διευρυνθεί και σε όσους εργαζομένους δεν την απολαμβάνουν σήμερα. 

«Πρώτα να αποκαταστήσουμε και μετά θα διευρύνουμε την ΑΤΑ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάτσας αναφερόμενος στο υπόλοιπο 60% των εργαζομένων που δεν απολαμβάνουν σήμερα το δικαίωμα της ΑΤΑ, αναφέροντας ταυτόχρονα πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μέσω συγκεκριμένων εργαλείων και με την βοήθεια των εν λόγω εργαζομένων, προσθέτοντας πως έχει καταρτιστεί ο Στρατηγικός Σχεδιασμός για διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της. «Είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε μια ρύθμιση που θα αποκαθιστά την ΑΤΑ σε ένα χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε.
 

Την ίδια ώρα ωστόσο, συνδικαλιστές και εργοδότες δεν συμφωνούν σε κανένα σημείο των μέχρι τώρα συζητήσεων, καθώς από τη μια οι πρώτοι θεωρούν πως το θέμα της κατάργησης του θεσμού που έθεσαν οι εργοδοτικές οργανώσεις έχει λήξει και απομένει μόνο η συμφωνία στο πώς θα γίνει η σταδιακή επαναφορά της και από την άλλη οι δεύτεροι θεωρούν πως οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν ακριβώς σε αυτό το σημείο, δηλαδή στην κατάργηση της.  

Πρέπει να σημειωθεί πως αν και η Κυβέρνηση δεν θέλει να πάρει θέση ως προς τις συζητήσεις, εντούτοις ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος ανέφερε πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καταργηθεί η ΑΤΑ, ενώ ταυτόχρονα ο Υπουργός Εργασίας σε προηγούμενες δηλώσεις του στην Brief φάνηκε απαισιόδοξος σχετικά με άμεση επίλυση του θέματος. (Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ)

Τι λένε συνδικαλιστές – εργοδότες 

Ειδικότερα, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας τόνισε στην Brief πως στο τραπέζι των συζητήσεων θα υπάρχει μόνο το ερώτημα που αφορά τον τρόπο και τον χρόνο που θα γίνει η επαναφορά της ΑΤΑ στο 100% από το 50% που βρίσκεται σήμερα. 

Στον αντίποδα, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, ανέφερε στην ιστοσελίδα μας πως οι εργοδότες θα συζητήσουν όχι την σταδιακή επαναφορά της ΑΤΑ, αλλά την κατάργηση της και αντικατάσταση της με άλλο μέτρο. 

Ερωτηθείς σχετικά με το μέτρο που εισηγούνται ο κ. Τσιακκής απάντησε πως θα πρέπει να καταργηθεί ο τρόπος υπολογισμού της ΑΤΑ που γίνεται βάσει πληθωρισμού και να αντικατασταθεί από άλλον δείκτη που θα μετρά την παραγωγικότητα και το ΑΕΠ της χώρας και βάσει τούτου να γίνονται οι υπολογισμοί για αναπροσαρμογή εάν χρειαστεί. 

Φέρνει μπόρα η ΑΤΑ 

Ο ΓΓ της ΣΕΚ τόνισε στην Brief πως οι μετέπειτα συναντήσεις, τόσο με τον Υπουργό και τις Εργοδοτικές Οργανώσεις, που προγραμματίζονται για τα μέσα Ιανουαρίου, όσο και η Πανσυνδικαλιστική συνάντηση για την ΑΤΑ που θα πραγματοποιηθεί μετά από τη κοινή συνάντηση με Υπουργό Εργασίας και Εργοδότες, θα αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεων, καθώς ο κ. Μάτσας θεωρεί βέβαιο το γεγονός πως σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία θα προχωρήσουν με δυναμικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του μέτρου της απεργίας. 

Στον αντίποδα τώρα, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, και ερωτηθείς σχετικά με το τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία ανέφερε πως κατά την άποψη τους θα πρέπει συνεχιστεί το καθεστώς που ισχύει σήμερα, δηλαδή στο 50%, υπογραμμίζοντας πως το ΚΕΒΕ δεν πρόκειται να δεχθεί την σταδιακή επαναφορά της ΑΤΑ στο 100% και θα παραμείνει στη θέση του, δηλαδή στην κατάργηση της και αντικατάσταση της με άλλο μέτρο. 

Χ.Ζ.

 
24967