Μαυρίδης: Είναι χρυσή ευκαιρία – Βάλτε το Στεγαστικό στο Σχέδιο Ανάκαμψης

Ο Κώστας Μαυρίδης με αφορμή τις αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση εισηγείται την ένταξη του στεγαστικού ζητήματος στο ΣΑΑ

Ως μια εξαιρετική ευκαιρία για να εντάξει η Κύπρος τη στεγαστική πολιτική στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χαρακτηρίζει ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D), την αναθεώρηση της δέσμης των 133 μεταρρυθμιστικών και επενδυτικών μέτρων του Σχεδίου στην οποία προχωρά η Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή τα νέα δεδομένα που προέκυψαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ο κ. Μαυρίδης μιλώντας στην Brief και σχολιάζοντας το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας μας σχετικά με την τροποποίηση του κυπριακού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, (Διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ), τόνισε πως τη δεδομένη στιγμή δίνεται στην Κύπρο μια δεύτερη ευκαιρία ούτως ώστε να συμπεριλάβει έστω και τώρα το σοβαρό πρόβλημα της στέγασης στο Σχέδιο

Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, είχε εντοπίσει την εν λόγω παράλειψη και είχε ενημερώσει έγκαιρα την κυβέρνηση Αναστασιάδη, ωστόσο, η εισήγηση του δεν είχε εισακουστεί, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη θα πρέπει να συμπεριλάβει στις τροποποιήσεις το στεγαστικό πρόβλημα ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που παρέχεται. 

«Την ώρα που η Κύπρος αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρό πρόβλημα στέγασης, είχα ενημερώσει έγκαιρα την προηγούμενη Κυβέρνηση για την ευνοϊκή αυτή δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων με στόχο την αύξηση δυνατότητας στέγασης σε πολλές κοινωνικές ομάδες, οι οποίες σήμερα δίνουν αγώνα επιβίωσης. Δυστυχώς, η σύσταση μου δεν εισακούστηκε από τους τότε αρμόδιους και το πρόβλημα διογκώθηκε και σήμερα είναι τρομακτικό», είπε.

Ο κ. Μαυρίδης συμπλήρωσε χαρακτηριστικά για την προηγούμενη κυβέρνηση πως «δεν συμπεριέλαβε ούτε ένα ευρώ για την στέγαση, για την οποία δόθηκε μάχη για να συμπεριληφθεί στους επιτρεπόμενους τομείς έργων» 

Στον αντίποδα, όπως σημειώνει ο κ. Μαυρίδης, κάτι ανάλογο έχουν πράξει άλλα κράτη – μέλη, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία κ.α. για τις οποίες εγκρίθηκαν τεράστια συγκριτικά ποσά

Επιπλέον, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ κατά την τελευταία Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο είχε θέσει το θέμα της μη συμπερίληψης της στέγασης στα Σχέδια κρατών - μελών ενώπιον του αρμόδιου ευρωπαίου Επίτροπου, με τον Επίτροπο να σημειώνει πως η Επιτροπή προχώρησε με συστάσεις σε κράτη – μέλη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη στέγαση, ωστόσο, η απόφαση παραμένει στα χέρια των κρατών – μελών

Διαβάστε αυτούσια τα όσα ανέφερε ο κ. Μαυρίδης: 

Κύριε Μαυρίδη είσαστε ένας από τους πολιτικούς της Κύπρου που εξειδικεύεστε στα θέματα οικονομίας. Ως ευρωβουλευτής έχετε και σφαιρική εικόνα για το ευρωπαϊκό οικονομικό γίγνεσθαι. Ποια η άποψη σας για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου;

«Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τώρα ( 750 δισ. ευρώ), το οποίο συστάθηκε αρχικώς για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας  και συμμετείχα προσωπικά στην όλη διαδικασία και διαβούλευση ως ο διαπραγματευτής της πολιτικής μου ομάδας. Για αυτό και έχω προσωπική αντίληψη του παρασκηνίου και των συμβιβασμών που προέκυψαν μέχρι το τελικό στάδιο διαμόρφωσής του. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου συμπεριέλαβε ένα μεγάλο αριθμό σημαντικών έργων, για τα οποία η προηγούμενη Κυβέρνηση κι ιδιαίτερα ο Υπουργός Οικονομικών αξιολόγησαν τις κυπριακές προτεραιότητες στο πλαίσιο των στόχων του όλου Ευρωπαϊκού Κανονισμού.

Επιπλέον, το Εθνικό Σχέδιο σωστά στοχεύει να αντλήσει ολόκληρο το ποσό της επιδότησης από την ΕΕ (περίπου 1 δις, όχι δανεικά, το οποίο ειδικά για υπερχρεωμένα κράτη όπως η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό) και επιπλέον 200 εκατ. περίπου σε δάνειο.

Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι το Σχέδιο κινήθηκε μεν στο αναμενόμενο πλαίσιο με μια όμως σοβαρή παράλειψη. Δεν συμπεριέλαβε ούτε ένα ευρώ για την στέγαση, για την οποία δόθηκε μάχη για να συμπεριληφθεί στους επιτρεπόμενους τομείς έργων και αρκετά κράτη (π.χ. Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία κ.ά.) αιτήθηκαν κι εγκρίθηκαν τεράστια συγκριτικά ποσά. Την ώρα που η Κύπρος αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρό πρόβλημα στέγασης, είχα ενημερώσει έγκαιρα την προηγούμενη Κυβέρνηση για την ευνοϊκή αυτή δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων με στόχο την αύξηση δυνατότητας στέγασης σε πολλές κοινωνικές ομάδες, οι οποίες σήμερα δίνουν αγώνα επιβίωσης. Δυστυχώς, η σύσταση μου δεν εισακούστηκε από τους τότε αρμόδιους και το πρόβλημα διογκώθηκε και σήμερα είναι τρομακτικό».  

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης κάποιων μέτρων στο Σχέδιο. Θεωρείτε πως πρέπει να ενταχθούν κάποια προγράμματα και κάποιες πολιτικές οι οποίες δεν εντάχθηκαν προηγουμένως στο Σχέδιο;

«Ιδιαίτερα με την ενσωμάτωση στον  Μηχανισμό του  Σχεδίου  REPowerEU μετά την ενεργειακή κρίση και απότομη αύξηση του πληθωρισμού, η αναθεώρηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και προσαρμογή τους είναι αναμενόμενη και πιο ευνοϊκά αποδεκτή από την Ευρ. Επιτροπή. Δεδομένου ότι το ζήτημα της στέγασης έχει διογκωθεί με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, θεωρώ ότι έστω και τώρα η Κύπρος οφείλει να προσαρμόσει το Σχέδιο της συμπεριλαμβάνοντας την στέγαση.

Η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση σε πολλά κράτη πριν ακόμα από την υιοθέτηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητάς και η οποία έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην Κύπρο. Η  ενεργειακή κρίση, η τεράστια αύξηση των οικοδομικών υλικών, η αύξησης των  επιτοκίων και άλλα δεδομένα, καθιστούν την στέγαση (π.χ. ιδιοκατοίκηση νεαρών ζευγαριών, μονογονιών, φοιτητικές εστίες κ.ά.) ως ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις που φτάνει μέχρι και την υπογεννητικότητα». 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίδει βαρύτητα σε κάποια συγκεκριμένα προγράμματα; Παρά το ότι τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να καταρτίσουν το δικό τους πρόγραμμα η ΕΕ έδωσε κάποιες εισηγήσεις; 

«Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι στην τελευταία ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, έθεσα το θέμα στον αρμόδιο Επίτροπο κι ειδικά το γεγονός ότι κάποια κράτη-μέλη με τεράστιο πρόβλημα στέγασης (όπως η Κύπρος), δεν έχουν συμπεριλάβει στα σχέδια τους την αντιμετώπιση του ζητήματος της στέγασης, αξιοποιώντας έτσι τη διαθέσιμη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (μέσω του εν λόγω Μηχανισμού). Ο Επίτροπος σημείωσε ότι είναι μεν απόφαση των κρατών-μελών, αλλά στις ανά χώρα συστάσεις, η Επιτροπή συνιστά σε διαφορετικά κράτη να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της στέγασης επειδή τα τελευταία χρόνια έγινε εξαιρετικά προβληματικό σε διαφορετικά κράτη-μέλη». 

Συνέντευξη στον Χαράλαμπο Ζάκο
 

Χαράλαμπος Ζάκος