Μαυρίδης: Ο κίνδυνος οικονομικής ύφεσης είναι πάντοτε ορατός

Συνέντευξη του βουλευτή Μάριου Μαυρίδη στη Brief

Η συμφωνία για το συνεργατισμό ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει για το τραπεζικό σύστημα μας, ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Brief. Tόνισε παράλληλα ότι η οικονομία μας θα πρέπει να στραφεί στις υπηρεσίες, την υγεία και την παιδεία.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αναφερόμενος στην οικονομική ύφεση ο κος Μαυρίδης, ανέφερε ότι «ο κίνδυνος οικονομικής ύφεσης είναι πάντοτε ορατός, διότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία, ιδιαίτερα εξωτερικοί παράγοντες». Εξήγησε ότι χρειάζονται επενδύσεις στον τομέα της υγείας, καθώς και ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας που να ενθαρρύνει τέτοιες επενδύσεις.

Την ίδια στιγμή ο κος Μαυρίδης υποστηρίζει ότι η οικονομία της Κύπρου θα επωφεληθεί από το νεοσύστατο τομέα της ενέργειας, όπου θα γίνουν επενδύσεις και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με τα χρήματα να επενδύονται στο σύνολο τους, χωρίς να χρησιμοποιούνται για σκοπούς οικονομικής ανάπτυξης ή για σκοπούς μείωσης του δημόσιου χρέους.

Πως βλέπετε ως βουλευτής αλλά και ως οικονομολόγος την οικονομία στην Κύπρο σήμερα;

Η οικονομία σήμερα βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας, χαμηλού πληθωρισμού και βελτίωσης των δημοσίων οικονομικών. Είναι η πέμπτη διαδοχική χρονιά που η οικονομία καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η οποία μάλιστα αυξάνεται.  Αυτό βέβαια δεν είναι και τόσο ευχάριστο διότι η υπέρμετρη ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει και υπέρμετρη ύφεση αργότερα. Μια οικονομία δεν αντέχει να αναπτύσσεται για πολλά χρόνια πάνω από το μέσο όρο, εκτός και αν έχει μεγάλες ποσότητες αχρησιμοποίητων πόρων, όπως για παράδειγμα η κίνα, κάποιες χώρες της Αφρικής.

Πως θα μπορούσαν οι τράπεζες να αποφύγουν μελλοντικές άσχημες καταστάσεις;

Με το να ακολουθούν τους κανόνες της νεοσυσταθείσας Τραπεζικής Ένωσης της Ευρωζώνης. Οι κανόνες αυτοί είναι πολύ αυστηροί και διασφαλίζουν την ασφάλεια ων καταθέσεων αλλά και την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στην Ευρωζώνη. Οι τράπεζες μπορεί να δίνουν δάνεια για ανάπτυξη αφού πρώτα ελέγχουν την ικανότητα του δανειολήπτη να αποπληρώνει το δάνειο. Οι τράπεζες θα πρέπει να αποφεύγουν να διατηρούν κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς τους, διότι αυτά δημιουργούν ζημιές και την ανάγκη για περισσότερα κεφάλαια.

Έχουμε διαφύγει οριστικά από την οικονομική ύφεση;

Η οικονομική ύφεση ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Η ύφεση έχει τερματιστεί εδώ και πέντε χρόνια.  Όμως, ο κίνδυνος οικονομικής ύφεσης είναι πάντοτε ορατός, διότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία, ιδιαίτερα εξωτερικοί παράγοντες.  Η Κύπρος είναι μικρή και εύκολα επηρεάζεται, θετικά ή αρνητικά, από τις εξελίξεις στην περιοχή. Τα παραδείγματα είναι πολλά, ο πόλεμος του κόλπου, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, η κρίση χρέους στην Ευρώπη, η έκρηξη στο Μαρί κλπ. Ακόμα ένας λόγος για ενδεχόμενη ύφεση είναι και η υπέρμετρη ανάπτυξη, η οποία δεν μπορεί να είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου. Άρα, ο κίνδυνος είναι ορατός και η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τη καλύτερη δυνατή διαχείριση.

Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι πρέπει να επικεντρωθεί η κυπριακή οικονομία;

Στις υπηρεσίες, εκπαίδευση και υγεία. Είναι δύο υποσχόμενοι τομείς, οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν βιώσιμη ανάπτυξη. Η Κύπρος μπορεί να καταστεί περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και υγείας.Το Ισραήλ είναι μια χώρα με ψηλά ποσοστά ιατρικού τουρισμού. Εύκολα η Κύπρος μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισραήλ.  Χρειάζονται επενδύσεις στον τομέα της υγείας, και χρειάζεται ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας που να ενθαρρύνει τέτοιες επενδύσεις.Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στον τομέα της εκπαίδευσης, όπου οι ξένες επενδύσεις είναι ήδη αυξημένες.

Είναι το φυσικό αέριο η απαρχή για την περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και με ποιες δράσεις θα διασφαλιστούν και θα επενδυθούν ορθά τα έσοδα;

Η οικονομία της Κύπρου θα επωφεληθεί από τον νεοσύστατο τομέα της ενέργειας, όπου θα γίνουν επενδύσεις και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Όμως τα έσοδα από το φυσικό αέριο δεν θα διατεθούν για σκοπούς οικονομικής ανάπτυξης ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο.Ούτως ή άλλως, θα περάσουν κάποια χρόνια προτού η κυβέρνηση εισπράξει χρήματα από το φυσικό αέριο.  Η νομοθεσία για το Ταμείο Υδρογονανθράκων προβλέπει όπως τα χρήματα επενδύονται στο σύνολο τους και σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς οικονομικής ανάπτυξης ή για σκοπούς μείωσης του δημόσιου χρέους.

Πιστεύετε ότι η συμφωνία που έγινε με το Συνεργατισμό και τα όσα ακολούθησαν ήταν προς όφελος της κυπριακής οικονομίας ή όχι;

Η συμφωνία για το συνεργατισμό ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει για το τραπεζικό σύστημα. Επειδή οι απαιτήσεις των εποπτικών αρχών για επιπρόσθετα κεφάλαια αυξάνονταν κάθε χρόνο (για όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης) και επειδή ο κύριος μέτοχος που ήταν η κυβέρνηση, δεν μπορούσε να ενισχύει το συνεργατισμό με άλλα κεφάλαια (σε αντίθεση με το τι συνέβαινε στις άλλες τράπεζες), ο συνεργατισμός έπρεπε να πουληθεί άμεσα το 2018.  Βασικά μεταφέρθηκαν οι καταθέσεις και οι εργασίες στην Ελληνική, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ και ούτε μια θέση εργασίας, και παράλληλα ενισχύθηκε η χρηματοπιστωτική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.  Άρα θεωρώ ότι η συμφωνία που έγινε με το συνεργατισμό ήταν προς όφελος της Κυπριακής οικονομίας.

Αντρέας Πολυκάρπου