Μαυρίδης:Η ΕΕ να αξιοποιήσει πηγές ενέργειες Ανατολικής Μεσογείου

Ζήτησε από την Επιτροπή τη συμπερίληψη στις κυρώσεις της ρωσικής κρατικής εταιρείας «Rosatom»

Την ανάγκη η ΕΕ να αξιοποιήσει τις εγχώριες πηγές ενέργειες της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή μας ασφάλεια και αυτονομία, τόνισε σε παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Κώστας Μαυρίδης, στη συζήτηση αναφορικά με την ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ, στην παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

>>Διαβάστε επίσης:Ενεργειακή κρίση: Η δυσκαμψία της Ευρώπης<<

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Μαυρίδης στην παρέμβασή του τόνισε ότι «στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στην ενέργεια, αυξάνοντας τις εισαγωγές ενέργειας, δεν αποτελεί στρατηγική αυτονομία» και απευθυνόμενος προς την Επιτροπή, την κάλεσε να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα πολλών Ευρωπαίων πολιτών, γατί, εφόσον ως ΕΕ έχουμε δικά μας αποθέματα ενέργειας, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν προχωράμε με αυτά κατά προτεραιότητα; 

Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι «υποψία όλων μας είναι πως η ΕΕ, μέσω ορισμένων αξιωματούχων της, δεν τολμά να συγκρουστεί με το καθεστώς Ερντογάν. Δηλαδή, οι αξιωματούχοι αυτοί, υποβαθμίζουν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν τον Ερντογάν».

Στη συνέχεια, ο Κ. Μαυρίδης ζήτησε από την Επιτροπή τη συμπερίληψη στις κυρώσεις της ρωσικής κρατικής εταιρείας «Rosatom», που ελέγχεται από το Κρεμλίνο. Η εταιρεία, προστίθεται στην ανακοίνωση, υλοποιεί το σχέδιο πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία, κατασκευάζοντας τον πρώτο πυρηνικό σταθμό στο Άκκιουγιου, σε σεισμογενή περιοχή, έναντι των ακτών της κατεχόμενης Επαρχίας της Κερύνειας.

Η Επίτροπος Κάντρι Σίμπσον, σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει ως παρατηρητής στον οργανισμό «East Med Gas Forum» και ότι το 6ο πακέτο κυρώσεων θα στοχεύει και στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Για την εταιρεία «Rosatom» σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένα κράτη-μέλη που βρίσκονται σε συνεργασία μαζί της και «αναζητούμε τρόπους για την απαλλαγή τους με διαφοροποίησή τους από την χρήση πυρηνικών καυσίμων».

Σχολιάζοντας το θέμα των εγχώριων πηγών της ΕΕ, όπως της Ανατολικής Μεσογείου, ως τροφοδότη ενέργειας, ο Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι διευκρίνισε ότι αυτό θα περιλαμβάνεται στην επόμενη ανακοίνωση της Επιτροπής για την ενέργεια που αναμένεται εντός Μαΐου. 

ΚΥΠΕ